rumba objavljeno: 2. studeni 2013. Dijeli objavljeno: 2. studeni 2013. Molim savjet Majka sam djeteta s poteškoćama koje ima 10 godina. Dijete ima puno dijagnoza. Rastala sam se prije 8 godina od djetetovog oca. On ima pravo posjećivati dijete dva puta tjedno i svaki drugi vikend, uglavnom on ne viđa dijete. Vide se eventualno jedanput ili dvaput godišnje(doslovno). Alimentaciju plaća ovrhom. Ja sam se udala drugi put i moj suprug odgaja to dijete i brine se o njemu kao što bi trebao svaki otac a on ga zove 'tata'. Moj najveći strah je da bi on pripao bivšem suprugu u slučaju da se meni što desi. Zato što je moj bivši suprug jako neodgovoran o nezreo i nezainteresiran za dijete a osim toga i psihički nestabilan. Postoji li neki način da dijete pripadne nekome drugome u slučaju da se meni što dogodi? Mogu li potpisati kakav dokument da ne želim da dijete njemu pripadne? Puno hvala Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 3. studeni 2013. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2013. Jedina solucija koja mi pada na pamet je posvojenje djeteta od strane sadašnjeg supruga (očuha), ali uz pristanak bivšeg supruga (oca). Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rumba odgovoreno: 3. studeni 2013. Autor Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2013. Moj bivši suprug sigurno ne bi pristao na to iako ni ne viđa dijete..čak i ako bi mu to značilo da ne mora više plaćati alimentaciju... A sadašnjem suprugu ne želim nametati posvojenje... Kad razmišljam o tome, nekako bi htjela da u slučaju moje smrti ili sličnog, dijete pripadne mojoj sestri koja je u braku i ima već djecu..sigurna sam da bi ga prihvatila iako nisam s njom o tome ozbiljno razgovarala Kome se mogu obratiti da saznam pravni savjet? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 3. studeni 2013. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2013. Ne vidim neku drugu soluciju, ali možete probati obratiti se nadležnom CSS-u. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rumba odgovoreno: 3. studeni 2013. Autor Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2013. Hvala na odgovoru Tesko mi je prihvatiti cinjenicu da ne mogu nista poduzeti. Vec sad mogu dokazati da nije sposoban brinuti se o djetetu, pogotovo takvom djetetu koje ima poteskoca i potrebna mu je posebna skrb. Da li mogu sto uciniti sada da mu se oduzme roditeljsko pravo? Nije valjda da je samo cinjenica da daje alimentaciju (i to ovrhom) dovoljna da bude roditelj? Pa on uopce ne poznaje svoje dijete! Nekako sumnjam da bi mi puno pomogli u czss, ali mogu pokusati kod njihove pravnice. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 3. studeni 2013. Dijeli odgovoreno: 3. studeni 2013. Pogledajte čl. 114. Obiteljskog zakona - http://www.zakon.hr/z/88/Obiteljski-zakon Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
neretva1953 odgovoreno: 5. studeni 2013. Dijeli odgovoreno: 5. studeni 2013. Moj bivši suprug sigurno ne bi pristao na to iako ni ne viđa dijete..čak i ako bi mu to značilo da ne mora više plaćati alimentaciju...A sadašnjem suprugu ne želim nametati posvojenje... Kad razmišljam o tome, nekako bi htjela da u slučaju moje smrti ili sličnog, dijete pripadne mojoj sestri koja je u braku i ima već djecu..sigurna sam da bi ga prihvatila iako nisam s njom o tome ozbiljno razgovarala Kome se mogu obratiti da saznam pravni savjet? Nedavno sam procitala da ce po novom zakonu ukoliko bude usvojen postojati mogucnost oporuke u kojem ce roditelji moci oporucno ostaviti djete na brigu i odgoj u slucaju smrti roditelja.To nemora nuzno biti clan obitelji,moze biti prijateljica,kuma itd. E sad neznam dali bi se to moglo primjenjivati u vasem slucaju budeci da ste razvedeni i dijete ima drugog roditelja sa kojim djelite zajednicku skrb. U svakom slucaju ukoliko taj prijedlog zakona prodje ,centi ce imati obvezu postivati volju roditelja. Vi bi svejedno trebali razgovarati o toj temi sa potencijalnim osobama za koje smatrate da bi bili adekvatni dase brinu za vase djete u slucaju smrti. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rumba odgovoreno: 9. studeni 2013. Autor Dijeli odgovoreno: 9. studeni 2013. Naravno da bi razgovarala s tim osobama. Nedavno se javio bivsi suprug, dosli smo do toga da ako ja pristanem da vise ne daje alimentaciju da ce on pristati na to da nas pusti na miru. To bi znacilo da bi se odrekao rod.prava, medutim koliko sam citala zakon,roditelj se ne moze odreci svog prava ili? Sto da sad dalje poduzmem? Moze li on jednostavni na sudu reci da se odrice rod.prava? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 9. studeni 2013. Dijeli odgovoreno: 9. studeni 2013. Čl. 91. st. 2. Obiteljskog zakona - "Roditelj se ne može odreći roditeljske skrbi." I ne možete vi "mešetariti" s uzdržavanjem, jer se radi o pravu koje pripada djetetu, a ne vama. Ono što je meni čudno - napominjete kako otac djetea ne bi dao pristanak na posvojenje, ali bi se odrekao roditeljske skrbi, da može?! "Mala" kontradikcija, zar ne mislite? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
rumba odgovoreno: 10. studeni 2013. Autor Dijeli odgovoreno: 10. studeni 2013. Čl. 91. st. 2. Obiteljskog zakona - "Roditelj se ne može odreći roditeljske skrbi." I ne možete vi "mešetariti" s uzdržavanjem, jer se radi o pravu koje pripada djetetu, a ne vama. Ono što je meni čudno - napominjete kako otac djetea ne bi dao pristanak na posvojenje, ali bi se odrekao roditeljske skrbi, da može?! "Mala" kontradikcija, zar ne mislite? Ne razumijem.. Ja sam otpocetka inicirala susrete djeteta i oca, on ih nikad nije inicirao..kad sam ja prestala,on se nije javljao..ni sad se ne javlja.. Ovo sto sam rekla da ne bi pristao na posvojenje..to je bilo moje misljenje jer sam mislila da to ne bi napravio da se meni inati...on ionako ne vida dijete..kad je u razgovoru doslo do toga da je dovoljno samo to sto daje alimentaciju (to je njegovo misljenje) rekla sam da djetetu treba puno vise od novaca..napominjem da se radi o djetetu s teskocama...on se javi 1-2 godisnje i time nas samo uznemirava jer nakon toga nikad nema namjeru dalje vidati dijete i to ne djeluje dobro na dijete jer ne razumije zasto ga vise ne zove i ne vida se s njim..i tako je doslo do toga da je on rekao da nas vise nece uznemiravati ako nece morati placati alimentaciju (koju daje ovrhom)..dakle, uopce ne vida dijete (ne zna ni njegove dijagnoze ni operacije na kojima je bio,ne zna za njegove terapije,ne zna tko su mu prijatelji,uciteljica,koji razred ide,apsolutno nista) a sad mu je dosta i placanja alimentacije...zato mislim da mu treba oduzeti rod.pravo.. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 10. studeni 2013. Dijeli odgovoreno: 10. studeni 2013. Rumba, lišenje roditelja prava na roditeljsku skrb je sasvim druga stvar. Možete probati. Odricanje nije moguće, odnosno ne proizvodi nikakve pravne učinke, i samim time ne može se koristiti kao argument kod "pregovora" o plaćanju uzdržavanja. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.