Jump to content

Pokretanje prve ostavine 20-tak godina nakon bakine smrti


Arčibela

Preporučene objave

Poštovani, baka je umrla prije više od 20-tak godina. Živjela je i umrla u Splitu, te se u Splitu nalazi i stan koji bi bio predmet ostavine. Njezino 3 djece nisu nikad pokrenuli Zahtjev za ostavinu (stalno su govorili da 'ima vremena'). Sada već sva 'djeca' imaju preko 80 godina i najstarije od njih, moja mama, želi pokrenuti ostavinu. Molim ako mi možete odgovoriti na ova pitanja: :zbunj: GDJE (Zagreb ili Split), KOME se podnosi zahtjev (neki sud/institucija ili javno-bilježnički ured) i NA KOJI NAČIN (ako je to Split-da li može pismeno preporučeno poštom ili mora biti osobno na urudžbenom) se podnosi Zahtjev za pokretanje ostavinske rasprave (info: sva 'djeca' žive u Zagrebu pa bi bilo puno jednostavnije da se sve to pokrene i vodi u Zagrebu);

:zbunj: što je potrebno priložiti od DOKUMENTACIJE (da li je dovoljno bakin smrtni list i zk izvadak stana koji ide na ostavinu; postoji li neki službeni 'obrazac' za pokretanje postupka); :zbunj: mogu li ja kao unuka pokenuti ostavinu (ako se mama predomisli pa odustane od pokretanja ostavine) i da li mi za to treba mamina Punomoć :zbunj: ako nemam maminu Punomoć mogu li svejedno zajedno s njom sudjelovati na ostavinskom postupku (stara je i teško artikulira svoje želje i interese a postoji mogućnost da ju mlađa braća nagovore da se odrekne svog zakonskog dijela u njihovu korist i sl.). H V A L A .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kad su u pitanju nekretnine, provođenje ostavinske rasprave ne bi trebalo biti povezano s postojanjem ili nepostojanjem suglasnosti nasljednika oko podjele imovine iza ostavitelja jer je pribavljanje rješenja o nasljeđivanju iza pokojnog ostavitelja bitno za uređivanje zemljišno-knjižnog stanja, tj. za uknjižbu nasljednika kao vlasnika nekretnina.

Za pokretanje ostavinskog postupka ne trebate poduzimati posebne aktivnosti pred sudom. S obzirom na to da postoje nekretnine koje pripadaju ostavitelju, sud mora ostavinsku raspravu provesti po službenoj dužnosti. Da bi se pokrenuo sudski postupak, dovoljno je u matičnom uredu ishoditi smrtovnicu ostavitelja.

Matičar će u smrtovnicu unijeti podatke o ostavitelju, o nasljednicima, o ostaviteljevoj imovini i druge propisane podatke. Smrtovnicu će sastaviti na temelju podataka iz matice umrlih, podataka dobivenih od srodnika umrlog, od osoba s kojima je umrli živio te od drugih osoba koje ih mogu pružiti.

Smrtovnicu će matičar po službenoj dužnosti dostaviti sudu ili je PREDATI OSOBI po čijem zahtjevu ju je sastavio, s time da je ta osoba može podnijeti općinskom sudu. Kad općinski sud primi smrtovnicu, po službenoj dužnosti će pokrenuti ostavinski postupak i ostavinski predmet povjeriti javnom bilježnku.

Za provođenje ostavinskog postupka nije nužno da se svaki od nasljednika, pa tako i braca vaše majke, pojave pred javnim bilježnikom koji vodi postupak. Bitno je da se poziv za ostavinsku raspravu nasljedniku uredno dostavi. Nakon toga nasljednik može i ne mora doći na ostavinsku raspravu, a ima i pravo odrediti PUNOMOCNIKA koji će ga zastupati u postupku. Nasljednik ne treba dati ni nasljedničku izjavu (izjavu o prihvaćanju ili odricanju od nasljedstva) jer se u takvom slučaju predmnijeva da se prihvatio nasljedstva.

Mjesna nadležnost za raspravljanje ostavine određuje se prema ostaviteljevu prebivalištu u VRIJEME SMRTI, a podredno prema boravištu, MJESTU GDJE SE NALAZI PRETEZNI DIO NJEGOVE OSTAVINE u Hrvatskoj, odnosno prema mjestu gdje je ostavitelj upisan u knjigu državljana.

Vec smo rekli da je za raspravljanje ostavine nadležan je općinski sud, odnosno javni bilježnik kao povjerenik suda.

Nakon što ishode pravomoćno rješenje o nasljeđivanju, nasljednici mogu razvrgavati svoje suvlasništvo putem sporazuma ili ako sporazuma nema - sudskim putem.

Slijedom navedenoga,sasvim je opravdano da u cilju rješavanja vlasničkih odnosa na nekretninama koje su upisane kao vlasništvo pok. roditelja vaše majke i njezine brace, na gore opisani način svakako pokrenete ostavinski postupak...

.

P R I J E D L O G

nasljednika radi provedbe ostavinskog postupka iza pok.:

________________________________________________________________

/Prezime, ime ostavitelja/ice (ime jednog od roditelja), prezime prije sklapanja braka/

Dokaz:Izvadak iz matice knjige umrlih/Smrtni list

U trenutku smrti ostavitelja/ice, ostavinska imovina sastojala se od:

Nekretnina/pokretnina:

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Dokaz: e-izvadak iz zemljišnih knjiga/preslika izvatka iz zemljišnih knjiga

Iza ostavitelja/ice ostali su nasljednici:

(Prezime, ime i adresa nasljednika)

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

_____________________________________________________________________

Ostavitelj/ica ostavio/la je / n i j e oporuku: _____________________________

Predlagatelj/ica predlaže da se provede ostavinski postupak iza ostavitelja/ice,

utvrdi ostavinsku imovinu, te da donese rješenje o nasljeđivanju.

Mjesto i datum:

___________________

__________________________

(potpis predlagatelja/ice)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija