anonimno objavljeno: 21. prosinac 2004. Dijeli objavljeno: 21. prosinac 2004. Da li kao pravovaljani dokaz za utvrđivanje koncentracije alkohola u krvi na sudu može biti očitana koncentracija na uređaju marke Drager ili mora biti predočen liječnički nalaz krvi i urina? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 21. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 21. prosinac 2004. Liječnički nalaz bio bi nepobitan dokaz. U 99 % slučajeva dokaz na sudu je svjedok službena osoba i sastavljeni zapisnik o koncentraciji alkohola u krvi koji je ta osoba i sastavila- potpisao ti njega ili ne. Nije baš da nose Drager na sud i još k tome da još na njemu stoji koncentracija koju si ti napirio. Molim Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 21. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 21. prosinac 2004. Liječnički nalaz bi bio nepobitan dokaz, znači rezultat s Dragera se može pobiti na sudu, to hoćeš reći? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 21. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 21. prosinac 2004. Možeš tražiti vještačenje Dragera (da li je u ispravnom stanju i atestiran i sl.), ako baš hoćeš. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
FreeFlyer odgovoreno: 21. prosinac 2004. Dijeli odgovoreno: 21. prosinac 2004. Ja uredno prigovaram (kada me zaustave zbog prebrze voznje) na okolnost da li im je uređaj uredno atestiran, mislim da mora biti atestiran svakih 6 mjeseci (nisam siguran, tak je bilo prije, da li se je mjenjalo u zadnjih 2-3 god neznam). To uglavnom potakne velike izljeve nezadovoljstva, od toga da nedaju dokument, da govore da to nije moje pravo da tražim i slično. Sve završi na svađi (no kulutnoj, ipak on ima pištoj, pa nebi bas da poludi), no u 50 % slučajeva me stera u k.. bez pisanja ničega ipak sam uspio, 25% nekaj napiše pa kada je hocu dati prigovor pak se posvadimo pa ih pola odustane od daljnjeg postupka, a ostatak od 25 % pišu a ja onda prigovor pa fino na sud pa ti dokazuj. Kaj se tiće alkotestiranja, uglavnom ne napušem alkohol, jednom prije sam napuhao 0,33 promila, pa sam moral puhat još 2 puta da možda se ne navuće na 0,5, no ni išlo. Znam da neki pajdaši kada su bili napuhali i više od 0,5 promila, naljutili bi se i tražili da idu na vađenje krvi. E tada se murjaci dvoume, jer ako se nije našlo 0,5 promila u krvi, onda bi trošak analize krvi išao na račun Policije, pa su često odustajali, ako bi bili pokolebani. Sada kada je 0,0 bome neznam kak bi to išlo, i da li bi pristali murjaci da se vadi krv, a još više da li bi ako npr na puhanje imaš 0,25 promila da li bi pokazalo da u krvi imas 0,0 (jer uvijek je koncentracija u krvi manja od puhanja, prije ako bi drager pokazal 0,8, u krvi bi bilo 0,4 sigurno). No, ako bi i na vađenju krvi pokazalo iznad 0,0, onda bi to bio neoboriv dokaz za muriju !! Mada, bilo bi pametno tražiti serijski broj Dragera i potvrdu kada je atestiran i da li je prošao rok važenja atesta. FF Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 21. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 21. prosinac 2004. Na koji sud misliš? ...na sudu.... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
FreeFlyer odgovoreno: 22. prosinac 2004. Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2004. od xsara512 on 21/12/2004 Na koji sud misliš? U pravilu sve se odvija na Prekršajnom sudu, alkoholiziranost u vožnji je prekršaj ! FF Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 22. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2004. alkoholiziranost u vožnji je prekršaj! ma nemoj mi reći! nisam do sada to znala... ali da ne skrećem i ja s teme: Na prekršajnom sudu zapisnik o ispitivanju alkoholiziranosti putem alkometra, dragera i sl. je zakonito pribavljen dokaz i kao takav se koristi u prekrš. postupku, ne izdvaja se iz spisa.. Ukoliko osoba pri zaustavljanju po djelatnicima policije poriče da je pod utjecajem alkohola, mora joj se omogućiti vađenje krvi radi analize, kao i u slučaju ako na tome inzistira.. Prije toga, može biti podvrgnuta postupku prepoznavanja znakova koji su posljedica prisutnosti alkohola u organizmu.. Ako se utvrdi da ima alkohola onda snosi troškove prijevoza na liječnički pregled i analize.. Ako ne poriče da je pod utjecajem alkohola, ali odbije potpisati zapisnik, a ne traži vađenje krvi, policija mu nije dužna to i omogućiti, i takav Zapisnik je dokaz.. U kaznenom postupku ovaj zapisnik nije dokaz, alkotestiranje je samo test koji pokazuje da li je osoba pod utjecajem alkohola ili ne, već je dokaz nalaz i mišljenje vještaka toksikologa nakon analize uzorka i krvi i urina...naravno pored obavljenog liječničkog pregleda i sačinjavanja zapisnika i o tome.. Nije pravilo da svi slučajevi vožnje pod utjecajem alkohola završavaju samo na prekršajnom sudu.. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 22. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2004. Zapisnik o koncentraciji alkohola je isprava koju je sačinila službena osoba u obavljanju svoje dužnosti i kao takva je dokaz. Svatko ima pravo pobijati istinitost i točnost takve isprave, a na koji način će to učiniti? Pa baš stoga imate pravo tražiti da vas vode liječniku. U prekršajnom postupku se na tome ne inzistira, a moglo bi se isto kao i u kaznenom. U kaznenom izlazi istražni sudac koji je puno ozbiljnija osoba koja želi pribaviti što točnije i nepobitnije dokaze pa je stoga tako u kaznenom postupku. Inače zapisnik je dokaz i u kaznenom postupku. garant Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 22. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2004. Policija ne sačinjava zapisnik o koncentraciji alkohola, već zapisnik o ispitivanju stupnja alkoholiziranosti.. On je dokaz u prekršajnom postupku, a u kaznenom je - ništa - ako nema analize krvi i urina. Istražni sudac izlazi na očevid, izlazi i državni odvjetnik i on rukovodi očevidom, ali badava im sve (i zapisnik o alkotestiranju) ako nisu vozača poslali na vađenje krvi... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 22. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2004. Ksara, zapisnik jest dokaz, samo nije toliko čvrst kao analizom kod liječnika. I to je sve. Garant. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
FreeFlyer odgovoreno: 22. prosinac 2004. Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2004. xsara se napalila, bu svega !! brrrrr FF Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 22. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 22. prosinac 2004. ...xsara nije na ovom forumu da bi se napaljivala, ali da se zapali kada netkone čita napisano, e to stoji... Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
FreeFlyer odgovoreno: 23. prosinac 2004. Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2004. Nemoj se ljutiti xarice, sve je dobronamjerno i u šali. Ipak blagdansko raspoloženje je u zraku !! FF Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
anonimno odgovoreno: 23. prosinac 2004. Autor Dijeli odgovoreno: 23. prosinac 2004. Ne znam ja tko se to napalio,ali znam da jedino Xsara u pravui. Za sve one koji joj ne vjeruju : Pročitajte komentare Zakona o prekršajima i Kaznenog zakona. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.