Jump to content

1.73 alkohola u krvi tužba po stavku 199 članak 9 (obrana)


silent_

Preporučene objave

Pozdrav,

 

zanima me dali je i kako moguce se obraniti od tužbe, od strane policije za prekršajno dijelo: vožnja u pijanom stanju preko 1.5 promila alkohola u krvi.

 

Inače čitam zakon o sigurnosti na cestama stavka 199 članak 9 po kojem sam tužen i piše da je kazna od 5-15 tisuca kuna ili 60 dana zatvora.

 

1. Pa me zanima dali se moguce obraniti, ako je kako?

2. Ako nije koliko opcenito sudac odredi kaznu za takvo dijelo? (u posljednje tri godine nisam bio kažnjavan za prometne prekršaje)

3. Koliko inače odvijetnici traže novca za obranu takvih slučajeva, i kolika je otprilike uspješnost obrane u takvim slučajevima?

4. U slučaju da nije ništa moguce kako ublaziti kaznu?

 

hvala unaprijd svima koji ce dati bilo kakav savijet ili komentar

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

E hvala puno na savijetu, inače ne vozim često, gotovo nikada, tako da nisam baš imao iskustva sa policijom i kako oni trebaju postupati.

 

Ja bih se žalio radi namještanja, jer mi nisu dali da 2 puta pušem sa vremenskim razmacima, jer sam konzumirao strogi alkohol neto prije zaustavljanja, tako da je količina prikazanog alkohola puno veca nego što je bila u stvarnosti. Mislim da bi sigurano bila manja od 1.5 da sam imao neki vremenski razmak. Čak me nitko nije niti pitao za analizu krvi, iako sam sve uredno potipisao kao da su me pitali. Izmanipuliran sam jer nisam poznavao koja je procedura utrvrđivanja stanja.

 

Pitanje: Dali je moguce braniti se izjavom da policija nije postupila kako treba, iako sam sve potpisao sve papire na kojima piše da su oni napravili sve kako treba(ove stvari gore navedene)?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zapisniku stoji vrijeme kad je ispitanik izjavio kad je zadnji puta pio,u koliko sati je počelo postupanje te u koliko sati je ispitivanje obavljeno i pri tome su strogo pazili na vremena.

 

Treba dokazat te 3 minute od zadnje konzumacije do puhanja.

 

Iako inače ne komentiram ne vjerujem da nije prošlo više od 3 minute od pića do alkotesta jer je to prosto nemoguće (treba doći do vozila,stavit ga u pogon,bar se koji metar i vozit,stat nakon danog znaka,dat dokumnete na uvid nakon traženja,pristat na alkotest...) ali svi načini žalbi su dozvoljeni no što će sudac o tome mislit ostavit ćemo njemu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Oprostite još samo pitanje: U slučaju da saduc prihvati da sam od zadnje konzumacije alkohola do testiranja imao 5 minuta vremena. Da li bi to samo umanjilo kaznu do minimalnog iznosa za koji je predviđena ta kazna (5 tisuca kuna) ili bi to moglo utjecati i da kazna bude manja od 5 tisuca?

 

Sudac će prihvatiti ono što piše u zapisniku. Ukoliko piše pet minuta, potpuno se oslobađaš krivnje. No uvijek je bitno sucu objasniti da znaš zakone, podzakonske akte, propise, naputke, tumačenja i tako dalje, odnosno točno mu citirati po čemu i zbog čega te se treba osloboditi, jer ako je nekoga već pogrešno osudio i sve ostale će i dalje pogrešno osuđivati iz neznanja. Ako mu pak sve obrazlošiš on će se vjerojatno to provjeriti i osloboditi te ako vidi da si u pravu. Dakle, alkotestiranje u roku pet minuta ne daje točan rezultat u predviđenom odstupanju nego je odstupanje više, posebno ako se radi o ispijanju "žestokog" pića. Ako nije utvrđeno ispravno koliko si imao promila u krvi, tada se oslobađaš krivnje, jer ne mogu te osuditi od oka. Ja sam osobno imao slučaj gdje mi je u zapisniku vrijeme između zadnjeg popijenog pića i alkotestiranja iznosilo 3 (tri) minute, što je vjerojatno rekord u brzini alkotestiranja, ali tako je stvarno i bilo. I bez obzira što sam im rekao da to neće proći na sudu, policija je napisala tri minute u zapisnik. No prošlo je na sudu, a prigovor mi je bio bačen u smeće a ja izbačen sa prijetnjama da će me razbiti ako se dođem opet žaliti i prigovarati. Nekad se tako radilo, kad se sjetim tih starih vremena, eh.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Iako inače ne komentiram ne vjerujem da nije prošlo više od 3 minute od pića do alkotesta jer je to prosto nemoguće (treba doći do vozila,stavit ga u pogon,bar se koji metar i vozit,stat nakon danog znaka,dat dokumnete na uvid nakon traženja,pristat na alkotest...)"

Sivko moguće je, ako imaš sreće da te prijatelji zaustave kad prolaziš kraj doma gdje slave oproštajnu, i metnu ti piće u ruke još dok si u vozilu jer ti ne želiš zaustavljati se i :zivili: sa njima. Ali oni ti stanu ispred auta na cesti i ne puštaju dok ne :cuga:. Ti u ime prijateljstva eksaš, oni se maknu, ti daš gas a iz grma iskoči :lizaljka:. Dalje je sve povijest.:place:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ja sam osobno imao slučaj gdje mi je u zapisniku vrijeme između zadnjeg popijenog pića i alkotestiranja iznosilo 3 (tri) minute, što je vjerojatno rekord u brzini alkotestiranja, ali tako je stvarno i bilo. I bez obzira što sam im rekao da to neće proći na sudu, policija je napisala tri minute u zapisnik.
Amateri.A kod šefa je ionako dan + na jednu radnju.

 

Sivko moguće je, ako imaš sreće da te prijatelji zaustave kad prolaziš kraj doma gdje slave oproštajnu, i metnu ti piće u ruke još dok si u vozilu jer ti ne želiš zaustavljati se i :zivili: sa njima. Ali oni ti stanu ispred auta na cesti i ne puštaju dok ne :cuga:. Ti u ime prijateljstva eksaš, oni se maknu, ti daš gas a iz grma iskoči :lizaljka:. Dalje je sve povijest.:place:

I ako radi posao kako treba (bez obzira na gore navedeno) proći će više od 3 minute jer je osnovica pregledat kako treba dokumente,izvršit provjeru za osobu,pripremit alkometar i vrijeme je prošlo sukladno svim prpisima vezanim za korištenje uređaja.Ali ima i amatera.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ma meni je prošlo jako malo vremena od zadnjeg pijenja, manje od 10 minu, ma ja sam uvjeren da je nekih 5,6,7 min, ali na sudu me nisu ništa pitali za to, meni je sutkinja uzela u obzir kao olakotnu okolnost da nisam prije kažnjavan, i rekao sam da sam vozio polako (20-30% manje od dopuštnog) pa teoretski i praktično nisam baš ni opasan u vožnji.

 

Što se tiče ovoga da se može dokazat zadnje vrijeme prije nego što si pio, to se naravno može. Iako to nije toliko niti potrebno dokazivat jer ima pregršt stvari na koje se ti možeš braniti, samo treba poznavati malo bolje zakone. Možeš izjavit bilo koju tvrdnju, a da se kosi sa tužbom i da je zakonska dobivaš na sudu, jer ju sudac zakonski mora prihvatit, a nema druge strane da se suprostavi toj tvrdnji.

 

... tak da ... da sam odvjetnik mislim da znam s čim bi se bavio,...:)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možeš izjavit bilo koju tvrdnju, a da se kosi sa tužbom i da je zakonska dobivaš na sudu, jer ju sudac zakonski mora prihvatit, a nema druge strane da se suprostavi toj tvrdnji.

 

... tak da ... da sam odvjetnik mislim da znam s čim bi se bavio,...:)

Netočno.Tu tvrdnju treba dokazat na sudu i tek onda dobivaš.

A da li druge strane nema otom potom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako ti sudu daš neku tvrdnju koja poništava optužnicu moraš dat i dokaze za to.Druga strana je tužitelj tj.u većini slučajeva policija.Ako se policajac pozove a ne dođe sud će donijet (možda) oslobađajuću presudu jer nema/nije dobio kontraargumente na tvoju tvrdnju.

 

Ako ne možeš dokazat svoju tvrdnju sud presuđuje da si kriv ukoliko ima više dokaza tužitelja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija