Jump to content

problemi sa radnikom


anonimno

Preporučene objave

ja sam vlasnik jednog brodarskog obrta.Moj radnik je već više od godinu dana na bolovanju.Kaže da je 99 posto invalid na oko(naravno ima dopuštenje od liječnika).Međutim on vozi auto i obavlja razne vrste poslova dok na posao ne želi dolaziti radi bolovanja.

Osnovano sumnjam da je potplatio nekoga u komisiji kao i neke liječnike da dobije tako dugo bolovanje.

On je branitelj tako da se nada od države dobiti mirovinu,ali nama je već prekipjelo,i iako nam država refundira njegovu plaću(sa zakašnjenjem),ogorčeni smo na korupciju i želim savjet što da radim.

hvala!

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

za tako neke optužbe morate imati dokaze, a ne samo ogorčenje.

To što osoba vozi automobil i obavlja razne vrste poslova (koje niste specificirali) ne znači da je sposoban za rad i da je bolovanje nezakonito određeno.

Mišljenja sam da možete jedino strpljivo čekati da mu završi bolovanje i onda ga se riješiti redovnim otkazom kao tehinolški višak

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelno, osoba koja vidi na jedno oko (normalan vid) je radno sposobna za većinu poslova.

 

Ne znam na koje poslove je raspoređen ali ako je na bolovanju kao trajno radno nesposobna osoba, takva Vam neće trebati kao radnik.

 

Dakle, ne da neće biti tehnološki višak, već je osoba koja zbog osobnih uvjeta nema svojstvo radnika - osobno uvjetovan otkaz (čl.113 ZOR).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

... u sve što ste naveli, tada tu ima jako puno mjesta za sumnju u korupciju i mito, a to je posao za policiju.

 

Ali, ako niste sigurni u to što govorite, pametnije Vam je sve to skupa ne dirati. Radnik je zaštićen bolje od ličkog medvjeda a mnoge se stvari poslodavcu mogu vratiti kao bumerang u nešto drukčijem obliku i sigurno ne željenom obliku.

 

Naime, ukoliko imate nekakav dokaz ili opravdanu sumnju da radnik obavlja poslove "na crno", po težini i zahtjevima jednake onima koje bi obavljao normalno na radnom mjestu, tada u vrijeme kada to ta dotična osoba radi, uputite

 

a) inspekciju rada odmah na to mjesto gdje će ga onda i zateći u obavljanju takovog posla; time će i njegov poslodavac "na crno" i on morati mnogo toga objasniti;

 

b) ako napravite ovo pod a) te time pribavite dokaz o njegovom navodnom "bolovanju" kako Vi stječete dojam da jest, tada ste stekli osnove za prijavu liječnika koji je odobrio bolovanje, prvo policiji, a drugo nadležnim službama za kontrolu bolovanja (odgovor iz prethodnog posta) uz osnovanu sumnju da je liječnik primio, a dotični radnik dao mito; problem se tu pojavljuje sa dokazima, ali će svakako taj liječnik drugi puta jako dobro promisliti prije negoli nekome olako odobri bolovanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija