Jump to content

Prometna nesreća - naknada nematerijalne štete u slučaju neregistriranog vozila


Aramis6

Preporučene objave

Pozdrav, hvala unaprijed na osvrtu postavljenog posta.

 

Dogodila se prometna nesreća prije mjesec dana u kojoj sam bio objekt štete, sudar. Nažalost 2 dana prije nesreće mom vozilu istekla je registracija i polica osiguranja, znači nije bilo osigurano. Po novom zakonu o obveznim osiguranjima koji je nastupilo ulaskom Hrvatske u EU nemam pravo na nadoknadu materijalne štete koja je počinjena na mom vozilu od strane drugog vozila. OK, no u nesreći sam zadobio nažalost određene ozljede (šancov ovratnik itd.). Svaka ozljeda i rehabilitaciju koja je sada upravo završila imam potkrepljeno sa medicinskom dokumentacijom. Čitao sam zakon o obveznom osiguranju i upoznat sam da nemam pravno uporište na nadoknadu materijalne štete ali nisam nigdje uspio pronaći definiranje nadoknade nematerijalne štete koja se dogodila u mom slučaju.

 

Pitanje, imam li po bilo kojoj pravnoj osnovi na nadoknadu nematerijalnu štete koja je nastupila u mom slučaju?

 

Hvala još jedanput na odgovoru i mišljenju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na odgovoru!

 

Taj isti čl.23.st.6 koji je nastupio ulaskom RH u EU a glasi "

U članku 23. iza točke 3. dodaje se nova točka 4. koja glasi:

Iza dosadašnje točke 4. koja postaje točka 5. dodaje se točka 6. koja glasi:

»6. oštećena osoba koja je vlasnik ili vozač neosiguranog vozila koje je sudjelovalo u prometnoj nesreći,«." izuzima nadoknadu materijalne štete na mom autu. Osiguranje isključuje svako moguće odgovornost njihovog klijenta pozivajući se na gornje navedeni članak.

 

Nisam upućen, na što upućuje "početni rok" od 30 dana? Nemam ideju gdje potražiti odgovor nadoknade nematerijanle štete (u obliku narušavanja zdravlja) za situaciju kad je objekt štete bilo neosigurano auto i čovjek u njemu u trenutku nesreće.

 

Molim moderatore ako mogu pomoći sa svojim mišljenjima i opservacijom, zahvaljujem najviše.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Počekni rok« je razdoblje od 30 dana nakon isteka ugovora o osiguranju u kojem se prava i dužnosti iz ugovora o osiguranju produžuju," što znači da osiguravatelj priznaje policu i 30 dana nakon što je istekla ako se prodži.Tako da samo kod njih treba vidjet da li isto vrijedi i u vašem slučaju.

Inače do sada je osiguranje isplaćivalo štete kada je neosigurano vozilo bilo krivo a taj novac je tužbom povrtilo od vlasnika a vas je udarilo osigurano vozilo.

Možda će osiguranje tražit zapisnik o očevidu :zbunj:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Što je to počekni rok?Počekni rok je razdoblje od 30 dana nakon isteka ugovora o osiguranju u kojem se prava i dužnosti iz ugovora o osiguranju produžuju.

 

http://www.jadransko.hr/pojmovi-i-pitanja/vi-pitate-mi-odgovaramo/

 

"Ako se nezgoda dogodi u početnom roku, osiguratelj je dužan platiti štetu oštećenome, a ugovaratelj osiguranja - vlasnik vozila dužan je platiti premiju za cijelu sljedeću godinu. U tom slučaju početak novog ugovora o osiguranju bit će dan isteka prethodnog osiguranja"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija