Jump to content

provokacija


anonimno

Preporučene objave

Kako je očito i lako dokazljivo da se radi o podvođenju činjenica pod čl. 199 st 1 KZ-a, a kako je iz opisa očito da je postojala vjerojatnost da se takvo ponašanje ponovi i nastavi ispunjavati biće kaznenog djela već navedenog u Kaznenom zakonu, osoba koja je napadnuta je mogla(čak i trebala, pogotovo ako je pravilnikom unutar ugostiteljskohg objekta propisano održavanje reda na takav način, u skladu s Zakonom o ugostiteljstvu) poduzeti sve ovlasti iz čl. 29 st.2 KZ-a.

 

Molim te, ne pričaj gluposti da ga je možda mogao upozoriti. Po tebi samopomoć kao temeljni institut ni ne postoji.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

-------Ako misliš da si ti ili tvoj kolega ( konobar ) ili bilo tko u ugstiteljskom objektu u kakvoj provocirajućoj ili ugrožavajućoj situaciji po svoj ili nečiji drugi život, jedino i pravo riješenje je to da zoveš tel. broj 92, osim ako za to nemaš vremena jer je pitanje života i smrti.

---- Naime, ako je tvoj život ugrožen u toj mjeri ili život nekoga drugoga u čijoj se ti blizini nalaziš, postoji nužna obrana koja je opravdana zakonom. U ovom konkretnom slučaju to ne bi bila nužna obrana nego provokacija na nešto ! Na što i zašto ne znam a ne zmnaš ni ti.

U tom slućaju ako u ugostiteljskom objektu postoje zaštitari ( bilo koji ), moraju upozoriti gosta na njegovo ponašanje i na " Kućni red " ugostiteljskog objekta. Zaštitari nisu ovlašteni legitimirati goste i od njih tražiti na uvid osobne iskaznice niti u bilo kojejem slučaju. Jedino što oni mogu poduzeti u tom ili sličnom slućaju je upozoriti gosta na njegovo ponašanje i na kućni red ugostiteljskog objekta. Zaštitari ne smiju upotrebljavati niti fizičku snagu ili bilo koji drugi oblik mjera represije ! ( Opet kažem, osim ako nije ugrožen njihov život ili život nekoga od gostiju ugostiteljskog objekta ! ) . U svim drugim slučajevima treba nazvati 92 ( policiju ) !

Znači, ako je neposredno ugrožen nečiji život može intervenirati konobar ili redar i zadržati osobu koja narušava javni red i mir do dolaska policije, ALI SAMO AKO JE TO PITANJE NEČIJEG ŽIVOTA ILI SMRTI ! U svim ostalim slučajevima , pa i u tvom opisanom, tu je broj " 92 " i policija koja će znati šta i kako dalje kada dođe na mjesto događaja.

U suprotnom, ova država bi postala divlji zapad, pa ko jači taj kači, a ovo je pravna država, neovisna i samostalna Hrvatska koju smo toliko čekali i za koju smo se neki od nas i borili. U istoj toj državi postoje pravne institucije koje savršeno funkcioniraju ( ovdje prvenstveno mislim na Policiju ).

Ovo sam napisao iz vlastitog iskustva, a VI ili TI koji ste tražili odgovor na "PROVOKACIJA", shvati ovaj moj odgovor kako hoćeš, ozbiljno ili neozbiljno, ja sam išao u najboljoj namjeri da ti pojasnim i odgovorim na tvoj post !

:mir:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

----------- Nitko osim policijskog službenika ( policajca u odori ili civilu ) ne smije od nikoga ( građanina RH ili bilo koje druge osobe ) zatražiti na uvid osobnu iskaznicu ( osim naravno u banci, pošti ili sličnim situacijama i institucijama ).

---------- Ovdje mislim na ulice, ugostiteljske objekte ( kafiće i sl. ), trgovine , pa čak ni kondukter u nekom od javnih prijevoznih sredstava ( npr. ZET-u ili sl. ). Npr. 1.---- vozi se građanin u sredstvu javnog prijevoza i dođe do njega kondukter koji ga na uvid zatraži voznu kartu. Građanin uljudno i kulturno kaže kondukteru da nema voznu kartu i okrene glavu na drugu stranu. Kondukter ga zatim priupita da mu na uvid pokaže osobnu iskaznicu kako bi mogao uzeti njegove podatke ( ime prezime i adresu ) i napisati mu kaznu zato što nema voznu kartu. Građanin se opet na kulturan i uljudan način obrati kondukteru i kaže mu da mu ne želi dati osobnu iskaznicu jer po Zakonu o osobnoj iskaznici to nije dužan učiniti i kondukter na to nema ovlaštenja. Jedini koji to može učiniti je policijski službenik ( policajac ). Kondukter kaže da će zvati policiju, a građanin na prvoj stanici siđe i ode svojim putem ili pričeka drugi autobus, tramvaj ili trolejbus. Ako kondukter ne dopusti građaninu da siđe na stanici, odnosno ne dopusti mu da pođe kuda ga volja, te ga pritom u toj namjeri i fizički zadrži ( dovoljno je da samo stavi ruku na njega ), građanin je tada UGROŽEN i tada on može zvati policiju i prijaviti konduktera što ga fizički napada ili mu fizički priječi put kuda ovaj želi otići. Tada policija ima elemenata da prekršajno po Zakonu o prekršajima protiv javnog reda i mira prijavi konduktera. Od građanina tek može uzeti podatke s osobne iskaznice i dati ih kondukteru da ovaj napiše kaznu što građanin nije imao voznu kartu.

---------- Ovo je jedan od primjera. Recimo primjer broj 2. ------- neki dan gledao sam jednu emisiju istraga gdje bacaju drvlje i kamenje na djelatnice ili djelatnike nekog dućana (trgovine ) , a vezano za prodaju alkoholnih pića ili duhanskih proizvoda maloljetnoj osobi. Kao 1.( prvo ), kao što sam gore već naveo nitko nema pravo od nikoga ( mislim civil od civila ) osim policijskog službenika zatražiti na uvid osobnu iskaznicu ( tako piše u Zakonu o osobnoj iskaznici i još nekim drugim zakonima ). Tako niti taj jadni djelatnik u trgovini ne smije na uvid zatražiti osobnu iskaznicu od kupca, jer mu to ovaj drugi nije dužan dati i još ga može i tužiti ( ako ima dobroga odvjetnika ) za nanošenje duševnih boli ili nečeg sličnog. Svatko ima pravo slobode kretanja, što jamči Ustav RH, pa čak i policajac kada nekoga legitimira mora reći građaninu razlog zbog čega to radi.

------------ Po mom mišljenju jedino ako je osoba toliko mala i naizgled mlada ( da se vidi 101 % ) da je to dijete od 8 ili 9 godina pa mu trgovac može uskratiti kupnju gore navedenih proizvoda, to je OK., ako se protiv takvoga trgovca podnese određena prijava. Ali ako se radi o osobama oko 14 pa do 17 godina onda je jako teško na nekima od njima procijeniti koliko godina stvarno imaju ( kao što je bio primjer u gore navedenoj emisiji ). Netko sa 14 ili 15 godina može izgledati puno starije, dok opet netko sa 18 ili 19 godina može izgledati puno mlađe.

-------- Naime, što hoću reći nisu krivi trgovci koji su prodali alkohol ili duhan maloljetnim osobama, već je kriv Zakon koji im ne dozvoljava da od kupaca koji kupuju gotovim novcem na uvid zatraže osobnu iskaznicu.

----------Inače nisam pravnik niti imam bilo kakav fakultet, ove neke primjere koje sam nave mogu se dogoditi bilo kome i bilo kada.

----------Tako kao što sam naveo gore ova javna mjesta ( javni prijevoz ili kakvu trgovinu ), može biti bilo koja javna lokacija. Čak niti zaštitari bilo kojih imena i naziva, odnosno bez obzira za koju zaštitarsku tvrtku radili ne smiju od građanina zatražiti na uvid osobnu iskaznicu ( jer naravno za to nisu ovlašteni ) !

---------Moj zaključak : Zakoni i Ustav RH se trebaju poštivati ma kakvi oni bili i sviđali se oni nama ili ne jer u protivnom ova država bi postala divlji zakon i vladali bi zakoni đungle, tko jači taj kači, a mi smo ipak civiliziran i kulturan narod i imammo našu demokratsku i neovisnu državu Hrvatsku i trebamo pokazati svijetu da nismo divljaci već da smo mnogo kulturniji i tolerantniji narod od nekih zemalja EU !

Eto toliko od mene za ovaj put.

NN

 

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo je pitanje s razlogom postavljeno u radno, a ne kazneno pravo. U tom slislu pogledati odredbe iz čl. 30. ZOR. Poslodavac je dužan štititi dostojanstvo radnika. Postupak i mjere zaštite dostojanstva radnika određuju se kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca ili pravilnikom o radu.

 

Dostojanstvo radnika poslodavac štiti i na način da se istog štiti i od konzumenata kakve usluge koju pruža. Radnik je trebao upozoriti poslodavca da ga je mušterija povrijedila, a poslodavac je trebao tu mušteriju zamoliti da se pristojno ponaša ili da napusti lokal. To je trebao učiniti i u slučaju da je mušterija otišla, ali se drugi dan ponovo vratila u isti lokal.

 

Ako mušterija pravi nered onda pozvati policiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

--Ovo je slobodna zemlja i nitko nikome ne smije uskračivati slobodu kretanja, jer je sloboda kretanja zajamčena svima ( ovdje prvenstveno mislim da vlasnik nekoga lokala može nekome, pa makar je taj u tom istome lokalu već radio probleme, istome zapriječiti-zabraniti ulaz. Svaki ugostiteljski objekt je javno mjesto i kao takvo mora biti dostupno svima. )

------ Ako netko od gostiju određenog ugostiteljskog lokala narušava javni red i mir ( recimo u manjem obliku: samo viče na nekoga ili galami, a to smeta drugima ) ili ne poštuje kućni red istiga lokala, tada će ga vlasnik ili neka druga odgovorna osoba upozoriti na njegovo ponašanje. ALI SAMO UPOZORITI ! I to na ljep i kulturan način.

-------Ako upozorenje ne uspije i ovaj i dalje na neki način narušava javni red i mir ili ne poštuje kućni red, vlasnik lokala ili bilo koja druga odgovorna osoba u tom lokalu pozvat će policiju koja će kada stigne na mjesto događaja prema toj osobi poduzeti Zakonom propisane radnje.

-------Zaključak : dobro je i pohvalno da poslodavci štite svoje djelatnike na poslu, ali ni u kojem slučaju ne smiju prilikom te zaštite prijeći granice Zakona ( bilo kojega ). Onda bi ova država postala divlji zapad, pa ko jači taj kači ! Pred Zakonom su svi jednaki i svi bi ga se trebali pridržavati.

 

NN

 

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nitko osim policijskog službenika ( policajca u odori ili civilu ) ne smije od nikoga ( građanina RH ili bilo koje druge osobe ) zatražiti na uvid osobnu iskaznicu ( osim naravno u banci, pošti ili sličnim situacijama i institucijama ).

 

Po cemu je bankaru dopusteno nesto sto (tako ti kazes) trgovcu nije?

 

... vezano za prodaju alkoholnih pića ili duhanskih proizvoda maloljetnoj osobi. ... nitko nema pravo od nikoga ... osim policijskog službenika zatražiti na uvid osobnu iskaznicu ... Tako niti taj jadni djelatnik u trgovini ne smije na uvid zatražiti osobnu iskaznicu od kupca, jer mu to ovaj drugi nije dužan dati ...

 

Istina je da ti ne moras dati na uvid osobnu iskaznicu kao dokaz starosti, ali isto tako trgovac NE SMIJE dati pice ili cigarete osobi za koju sumnja da je maloljetna.

 

Dusevne boli jer te netko trazi osobnu? Da mi je to vidjeti... :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

--------Kada ideš u banku znaš kakva su pravila i kakkav je kućni red ! U večini banaka ( 99,9 posto ) da bi od službenika banke dobio novac ili kredit ili bilo kakkvu drugu informaciju o stanju određenog računa, moraš mu na uvid dati osbnu iskaznicu kao dokaz da si to ti i još po potrebi kakvu karticu banke ili štednu knjižicu. Naravno, ako ne želiš ne moraš, novac možeš podići i na bankomatu.

---------- A u kojoj trgovini postoji bilo kakav kućni red ( osim što na ulaznim vratima imaju naljepnice ili iznad blagajne o zabrani prodaje alkoholnih pića ili duhanskih proizvoda maloljetnim osbama )? Nigdje u trgovinama ne piše da su kupci blagajnici-ku, dužne dokazivati svoj identitet pokazivanjem osobne iskaznice ili drugog dokumenta izdanog od MUP-a, a koji može poslužiti za dokazivanje identiteta određene osobe ( npr. vozačka ili putovnica ).

I tako npr. - u trgovinu uđe osoba koja ima recimo 18.5 ili 19 godina ( a koja izgleda puno mlađe, npr. kao da ima 15 ili najviše 16 god.) i dođe na blagajnu sa litrom ili dvije alkoholnog pića i od trgovca zatraži i kutiju cigara. Trgovac naravno ne zna koliko ta osoba ima godina jer je nikada do sada nije vidio i jer to nije nitko iz susjestva. Trgovcu se učini da je osoba mlađa od 18 godina i od istoga na uvid zatraži osobnu iskaznicu kako bi utvrdio koliko ovaj ima godina ( iako ovaj robu plaća gotovim novcem ).

I što se dalje događa. ------ Ako osoba koja kupuje, da trgovcu na uvid osobnu iskaznicu, ovaj iz osobne iskasnice može vidjeti i još neke druge podatke ( npr. dovoljno je samo ime i prezime ). Osoba koja kupuje može se naći uvrijeđena, ponižena, osramoćena ili općenito nađe se u neugodnoj situaciji.- Npr. Istom prilikom osobi se može nanjeti i duševna bol. Postoje razne osobe u RH, raznih nacionalnosti i različitih statusa ( npr. sa statusom " Stalno nastanjenog stranca " ili slično, a trgovac po imenu osobe može pretpostaviti koje je ovaj vjere ili nacije ( što ovaj ne želi da se zna ) , a za stalno nastanjenog stranca to i piše na osobnoj iskaznici da je stalno nastanjeni stranac u RH ).-----------Ta osba koja kupuje, je recimo - npr. dijete nekakvog uglednog odvjetnika, političara ili opčenito osobe koja ima veliki novac i veliku moć, toliko veliku da angažira tim od nekoliko desetaka vrhunskih odvjetnika i da privatnom tužbom tuže i trgovinu i prodavača koji je na uvid zatražio osobnu iskaznicu. --------- I što onda ?----- Povlačenje po sudovima, dokazivanje krivnje itd. Tada se izvlači pred sud sve što se može naći u bilo kojem Zakonu ( prekršajnom ili kaznenom ) kako bi se dokazala krivnja trgovca.--------------- A zašto krivnja trgovca, zato jer niti u jednom zakonu ne stoji da je trgovac ovlašten na uvid zatražiti osobnu iskaznicu. Po trgovinama, na ulazu ili iznad blagajne postoje samo naljepnice da je zabranjeno prodavati alkoholne i duhanske proizvode mlađima od 18 god. i da prodavač mora izdati račun a kupac ga mora uzeti-------znate ono : " Imate li račun ?, Jer onaj tko vam ne izda račun vara državu, odnosno vara Vas jer vi umjesto njega plaćate porez ! " A nigdje ne piše da je kupac dužan na uvid davati bilo kakve svoje privatne dokumente kako bi dokazao koliko godina ima ! A zašto ne piše da je kupac dužan na zahtjev prodavača ovome na uvid dati svoju osobnu ? Zato jer po zakonu trgovac za to NEMA ovlaštenja ! ------ I što onda, ako se na sudu dokaže da je svojim ponašanjem trgovac stvarno kupcu od kojega je na uvid zatražio osbnu iskaznicu, a ovaj mu je dao, ( bez obzira što je plaćao gotovim novcem ) kupac od toga doživio stres ili bilo kakav drugi oblik duševne boli ?-------- Naravno, kupac tada od trgovca i odgovorne osobe u toj trgovini neće tražiti samo izvinjenje ( jer gdje to može unovčiti ) nego veliku oštetu ! -------- I baj,baj posao i sve ostalo što ide uz to za onoga čija je trgovina.

----------- Ne kažem da je to svakodnevni primjer ali može se dogoditi bilo gdje u RH i u bilo kojoj trgovini !

----------Policajac kada nekoga želi ili mora legitimirati, zanači od istoga mora zatražiti na uvid osobnu iskaznicu, toj osobi je dužan kazati zašto je legitimira ! Tako piše u " Zakonu o policiji " pa ko ne vjeruje neka pročita. Također je dužan toj osobi na njezin zahtjev dati joj svoje puno ime i prezime i broj značke.

------------Ja se osobno ne slažem sa određenim Zakonima i time što trgovac ne smije zatražiti na uvid osobnu iskaznicu ( ON JE NE SMIJE ZATRAŽITI ! ) jer za to nema ovlaštenja. ----- To bi bilo isto kao da ja koji nemam položenu odgovarajuću vozačku kategoriju za autobus vozim autobus.

---------Ili treba mjenjati zakone tako da i trgovci u određenim situacijama mogu legitimirati osobe, ili treba zaposliti još policajaca i djelatnika raznih inspekcija koje provjeravaju ispravnost rada trgovina !?

---------Ali kako sada stvari stoje po mojem mišljenju to je "Rupa u Zakonu ", mislim na Zabranu prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda maloljetnim osobama. Jer bez policajca je nemoguče utvrditi koliko kupac ima godina ako je prodavač u nedoumici i zatraži na uvid osobnu iskaznicu od kupca ( naravno ako ne izgleda toliko malo i mlado da dijete od 9 ili 10 godina, dođe kupovati navedene proizvode ).

------------ Sve je moguče pa i ovaj primjer koji sam naveo, a uglavnom da novinari " lupaju " i pišu samo ono što se vidi s jedne strane medalje jer to je zanimljivije i bolje će se prodati prića. Ono što je na drugoj strani medalje nije važno jer je ne zanimljivo ili kada bi se i to otkrilo, možda bi medijska javnost bila u nedoumici a ne odma bacali i kamenovali neke osobe jer su im mediji to tako prikazali-servirali što su oni htijeli.

----------Ne znam možda sam htio nadodati još nešto ali sam zaboravio jer s pamćenjem nisam baš najbolji, ali nema veze svakako ču se ja još javiti.

NN

 

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kada ideš u banku znaš kakva su pravila i kakkav je kućni red !

Zelis reci da se ovlasti trazenja iskaznice dobijaju time da to stavis u svoj "kucni red"?

 

A u kojoj trgovini postoji bilo kakav kućni red ... Nigdje u trgovinama ne piše da su kupci blagajnici-ku, dužne dokazivati svoj identitet pokazivanjem osobne iskaznice ili drugog dokumenta izdanog od MUP-a

Ja jos moram vidjeti banku kojoj na ulazu pise da si duzan dokazati svoj identitet...

 

Trgovcu se učini da je osoba mlađa od 18 godina i od istoga na uvid zatraži osobnu iskaznicu kako bi utvrdio koliko ovaj ima godina ( iako ovaj robu plaća gotovim novcem )

Kakve veze ima da li placas gotovinom ili npr. cekovima. Zelis li reci da te trgovac smije traziti osobnu kada placas cekovima, a ne ako placas gotovinom?

 

Naravno, ako placas cekovima, a ne mozes dokazati da su tvoji (npr. osobnom), trgovac ce ti uskratiti uslugu. Isto to MORA napraviti u slucaju prodaje alkohola.

 

zato jer niti u jednom zakonu ne stoji da je trgovac ovlašten na uvid zatražiti osobnu iskaznicu

Nije niti zabranjeno... zelis li reci da je sve sto nije izricito dopusteno, ustvari zabranjeno?

U tom slucaju cu imati gadnih problema jer sam upravo shvatio da nigdje ne pise da smijem spavati sa svojom zenom... :-o

 

ON JE NE SMIJE ZATRAŽITI !
Ajde mi citiraj clanak zakona koji to kaze...

 

 

BTW. Molim te da lupis koji enter medju odlomcima... malo si nepregledan za citati...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

***Zelis reci da se ovlasti trazenja iskaznice dobijaju time da to stavis u svoj "kucni red"?

Ja jos moram vidjeti banku kojoj na ulazu pise da si duzan dokazati svoj identitet...

 

 

---Ne dragi gospodine, ne želim reči da se ovlasti za traženje osobne iskaznice dobijaju time da to staviš u svoj kućni red, pravilnik ili kako već.

 

 

---NE, bankarski službenik NEMA pravo po slovu bilo kojega zakona propisanim u RH zatražiti na uvid od stranke osobnu iskaznicu, ali ako stranka želi poslovati s bankom mora se pridržavati i određenih pravila koja mogu biti propisana kakvim ugovorom između dvije strane, kućnim redom, pravilnikom ili nećime sličnim.

 

--- Ako se stranka slaže sa kućnim redom, pravilnikom ili ugovorom koji je potpisala sa određenom bankom i ako je u tim dokumentima-propisima navedeno da je pri svakom poslovanju s bankom STRANKA DUŽNA pokazati bankaru osobnu iskaznicu ( i bez toga da bankar stranku zamoli da mu preda na uvid osobnu iskaznicu ) , onda je tu sve jasno i glasno rečeno.

 

--- Znači osoba dobrovoljno pristaje na uvjete koje je dogovorila s bankom ( a između ostalih je i taj uvijet da prilikom obavljanja određenih poslova s bankom, bankarskom službeniku je dužna predati na uvid osobnu iskaznicu ).

 

---Ako osoba ne želi pristati na kućni red ili potpisati ugovor s bankom o načinu ponašanja ( redu i protokolu ) nitko je na to ne može prisiliti .

 

***Kakve veze ima da li placas gotovinom ili npr. cekovima. Zelis li reci da te trgovac smije traziti osobnu kada placas cekovima, a ne ako placas gotovinom?

 

 

---Ako plaćaš npr. čekovima opet slična situacija kao kod banke i službenika kojemu daješ osobnu iskaznicu. Naravno da trgovac nema pravo te tražiti osobnu iskaznicu ni kada plaćaš čekovima. Trgovac će te zatražiti osobnu iskaznicu i iskaznicu tekučeg računa ako plačaš čekovima iz tog razloga da provjeri da li su čekovi tvoji. U slučaju da plača čekovima osoba zna da će je trgovac na uvid tražiti osobnu iskaznicu kako bi utvrdio da li su čekovi od te osobe.

 

---Naravno ako osoba neće trgovcu dati na uvid osobnu iskaznicu, trgovac joj može a vjerovatno i hoće uskratiti kupovinu. Pa nitko nije blesav da plaća za nekoga drugoga u slućaju da su čekovi ukradeni ili slično.

 

--- Ovo ne vrijedi i za plaćanje gotovim novcem što se tiče prodaje alkoholnih pića i duhanskih proizvoda ili bilo kojeg drugog proizvoda.

Npr. Osoba dođe na blagajnu plaća gotovim novcem i uz sto ( 100 ) kuna koje daje trgovcu daje mu i osobnu iskaznicu ! Zašto ? Bez obzira da li je trgovac od osobe zatražio na uvid osobnu ili ne.

 

--- Trgovac nije policijski službenik i po niti jednom slovu zakona nema pravo na uvid tražiti osobnu iskaznicu ! Ako je zatraži kupac mu je nije dužan dati ! Isto tako ako je kupac došao na blagajnu, dao određenu svotu novca za robu koju želi kupiti ( rakiju i cigare ) trgovac nema pravo niti po bilo kojem slovu zakona kupcu uskratiti kupovinu.

 

---Naravno da tu postoje izuzeci, npr. djete do 10 godina dođe u trgovinu i želi kupiti cigare ili rakiju. Naravno da će trgovac tada reagirati i uskratiti mu kupovinu, jer na očigled se tu vidi da se radi o djetetu, odnosno osobi mlađoj od 18 god.

 

---Mislim da sam već spomenuo kako sam gledao emisiju " Istraga " , gdje sa dvojcom maloljetnika ovi iz istrage idu po trgovinama i snimaju kako bi uhvatili na djelu " ne savjesnog " trgovca koji maloljetnicima unatoč zabrani prodaje alkoholna pića.

--- Pa to nema veze s vezom što ti pametnjakovići rade. Igraju se nekih tajnih istražitelja i agenata FBI-a i pune ljudima glave kako su trgovci obični pohlepnici koji ne provjeravaju i ne traže na uvid od ove dvoice maloljetnika osobne iskaznice, nego im samo tako prodaju alkohol.

 

---A u emisiji nisu spomenuli da li trgovac ima zakonske ovlasti tražiti na uvid osobnu iskaznicu !

 

---Ja ne kažem da trgovci ne rade sve i svašta i kako se koriste raznim metodama i švercom da bi što bolje zaradili i prijavili što manje poreza.

--- Ne branim trgovce samo hoću da ljudi koji ovo čitaju ne povjeruju slijepo televiziji ili općenito novinarima jer oni prikažu što i kako oni žele a ne kako je stvarno stanje i pravu sliku onoga što se dogodilo ili se događa.

 

---Ne znam je li tko od vas koji ovo sada čita gledao tu emisiju " Istrage " ali ona dva maloljetnika i meni su se učinili da bi mogli biti punoljetni.

---Da sam bio na mjestu onih trgovaca i ja bi pomislio da su punoljetni i prodao im piće.

 

---Pa koliko su te jadne žene ( većinom su snimili žene trgovce, možda jer su se bojali da od muških ne bi dobili po " tikvi " ) radile i imale prometa prije dolaska gospode s " Istrage ", koliko su plaćene i koliko dana u tjednu imaju slobodnog, rade li svaku nedjelju, koliko im je plaćeno to što rade nedjeljom i da li im je uopće plaćeno, da li te žene imaju pravo na godišnji odmor, to nitko u " Istrazi " nije istražio, jer to nije nikoga briga ( to se ne prodaje ).

 

---Zašto ti pametnjakovići iz "Istrage " nisu uzeli jedno dijete koje ima recimo od 8 do 10 godina pa napravili to isto. Mislim da bi situacija što se tiče trgovaca bila sasvim drugačija i da tom djetetu sigurno nitko ne bi prodao alkoholno piće ili cigare, možda bi mu prodao trgovac iz kvarta koji zna njegove roditelje ali i to je upitno.

 

---Drvlje i kamenje, da drvlje i kamenje bacaju na jadne žene koje rade za 2000 kuna plaće i dižu sebi reklamu gospoda " skriveni istražitelji - face ".

 

---Kažem kada su tolike " face " neka uzmu djete do 10 godina i neka naprave ponovno sličnu emisiju, neka tada snime i kojega muškog trgovca ili vlasnika trgovine kod kojega je dijete kupilo cigare ili alkohol. Pa da vidimo.

 

---Ma ja bi njima poručio da je najbolje da se ne petljaju tamo di im nije mjesto i da ne glume tajne agente i ljude u crnom jer samo zakomliciraju stvari. Ako su profesionalci u svome poslu neka snime kakvu humorističnu seriju da se ljudi smiju, pa ljudima je dosta politike, sranja, crne kronike... Tu je policija koja je za to plačena i razni inspektorati pa neka oni rade svoj posao. Ovi sole more bez potrebe !

 

***Nije niti zabranjeno... zelis li reci da je sve sto nije izricito dopusteno, ustvari zabranjeno?

U tom slucaju cu imati gadnih problema jer sam upravo shvatio da nigdje ne pise da smijem spavati sa svojom zenom...

 

--- Nitko, osim policijskih službenika po slovu zakona nema pravo na uvid bilo koga i bilo gdje tražiti osobnu iskaznicu ! Opet kažem da postoje iznimke, osim u određenim istitucijama i situacijama ( banke i sl. ) i ako osoba od koje se traži na uvid osobna iskaznica od strane nekoga tko nije policijski službenik dobrovoljno pristane dati osobnu iskaznicu na uvid. Nitko drugi ni zaštitari, ni trgovci pa čak ni glumci nemaju to zakonsko pravo !!!

 

 

***Ajde mi citiraj clanak zakona koji to kaze...

 

---Nisam odvejtnik i nemam u glavi sve zakone RH pa ti ne mogu citirati taj zakon.

 

Ali evo ti primjer pa ti meni odgovori :

 

---------------Primjer br. 01 :

Pokvarili se semafori na raskrižju Držićeve i Vukovarske u Zgrebu i jedan od vozača ( koji je po zanimanju npr. kuhar, nije policajac ) stane na sred križanja i počne regulirati promet umjesto policije .

Smije li on to ?

------------------Primjer br. 02 :

---Smije li civil recimo osoba ( npr. po zanimanju trgovac ) koja se kao vozač nalazi u automobilu u koloni vozila i koja primjeti kako pored njegovog automobila ili iza njega, vozač drugog automobila konzumira alkohol, smije li on izači iz svog vozila i isključiti ili kaznitti ovoga vozača koji je konzumirao alkoholno piće i koji je pod vidnim utjecajem alkohola ?! Smije li od njega zatražiti na uvid vozačku dozvolu, prometnu i osobnu iskaznicu ? ili...

 

P.S.

 

*************U tom slucaju cu imati gadnih problema jer sam upravo shvatio da nigdje ne pise da smijem spavati sa svojom zenom...*****************************

 

----Ne bi i ne želim ulaziti u tuđu privatnost a pogotovo intimnost. Ja znam kako ću i što ću sa svojom ženom a drugima što će sa svojima stvarno ne bi želio davati savjete.------------------

 

NN

 

 

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U slučaju da plača čekovima osoba zna da će je trgovac na uvid tražiti osobnu iskaznicu kako bi utvrdio da li su čekovi od te osobe.
Isto tako ce je traziti ako osoba zeli alkohol. Osoba ZNA da je zakonom definirano da se alkoholno pice ne prodaje onima mladjima od 18.
Naravno ako osoba neće trgovcu dati na uvid osobnu iskaznicu, trgovac joj može a vjerovatno i hoće uskratiti kupovinu. Pa nitko nije blesav da plaća za nekoga drugoga u slućaju da su čekovi ukradeni ili slično
Ako u tom slucaju nije blesav da placa za nekoga drugoga, kako je dovoljno blesav da proda pice maloljetniku?
Nisam odvejtnik i nemam u glavi sve zakone RH pa ti ne mogu citirati taj zakon.
Znaci, pricas napamet.

 

 

Sto se mene tice, necu vise uopce ulaziti u diskusiju. Mislim da ima dovoljno materijala da ljudi sve procitaju i sami dodju do zakljucka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Bravo gospon Novak, " svaka čast " !

 

Nije to ništa napamet, sve je to naša stvarnost i realnost ! Okrenite se malo oko sebe i pogledajte malo dalje od nosa.

 

Osobnu iskaznicu na uvid od građanina može zatražiti SAMO policijski službenik ( po slovu zakona), a ostalo je stvar dobre volje građanina kada će je i kome pokazati !

 

Nikakvi kondukteri, trgovci i ostali dečki u crnome koji umisle sebi u glavu da su tajni agenti pa maltretiraju poštene trgovce koji rade i nedeljom i petkom i svetkom za neku jadnu crkavicu, NEMAJU to pravo !

 

Javno na linč stavljaju trgovce ( koji su najmanje krivi ) koji s tom jadnom plaćom hrane i sebe i ko zna koliko još njih. Zašto !!!????

 

NN

 

8-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Niti jedan zakon ne brani da se od osobe zatraži osobna iskaznica kako bi se dokazao osobni identitet i drugi podaci sa dokumenta, već je svaki građanin u mogučnosti ili u obvezi da odabere da li će osobnu iskaznicu nekome dati ili ne na uvid.

U situaciji kada nas zakon obvezuje da na zahtjev ovlaštene osobe damo iskaznicu, činimo prekršaj ili gubimo neko "ugovoreno" pravo, ili pravo da nešto ugovorimo i slično.

Iznimka moguće zlouporabe traženja osobne iskaznice je u ponekim tvrtkama kada se na ulazu traži osobna iskaznica od strane zaposlenika koji nije čuvar ili zaštitar, no ta se zlouporaba ne odnosi prema osobi-građaninu, već prema propisima koji uređuju zaštitarku djelatnost.

Informacije radi, evo preslike nekih odredbi koje nas obvezuju na pokazivanje osobne iskaznice, s napomenom da se iskaznica i izdaje s osobnom namjenom da bi u svakom trenutku u obavljanju svojih redovnih građanskih dužnosti, obveza i drugih poslova dokazali svoj identitet, a ne da bi samo MUP-u služile za legitimrianje kad se zateknemo u mraku "s cigarom":

 

Zakon o privatnoj zaštiti

Članak 27.

 

Ovlasti osoba kojima je izdano dopuštenje za obavljanje poslova tjelesne zaštite su:

 

1. provjera identiteta osoba,

 

2. davanje upozorenja i zapovjedi

 

1.1. Provjera identiteta osobe

 

Članak 32.

 

Prilikom obavljanja poslova tjelesne zaštite čuvar i zaštitar može provjeriti identitet osobe:

 

1. prilikom ulaska i izlaska iz štićenog objekta ili prostora,

 

2. koja se zatekne u prijevoznom sredstvu koje ulazi ili izlazi iz štićenog objekta ili prostora,

 

3. koja se zatekne na prostoru na kojem je privremeno ograničena sloboda kretanja,

 

4. koja se zatekne u izvršenju kaznenog djela ili prekršaja,

 

5. po zapovjedi policijskog službenika.

 

Provjera identiteta osobe provodi se uvidom u njenu osobnu iskaznicu ili uvidom u drugu javnu ispravu s fotografijom.

 

Članak 54.

 

Zaposlenici unutarnje čuvarske službe imaju ovim Zakonom propisane ovlasti čuvara, odnosno zaštitara.

 

 

 

Zakon o osobnoj iskaznici

 

Članak 15.

 

Osoba je dužna imati kod sebe osobnu iskaznicu i dati je na uvid zakonom ovlaštenim osobama.

 

Članak 24.

 

Novčanom kaznom od 3.000,00 do 4.500,00 kuna kaznit će se za prekršaj osoba:

 

1. koja se služi osobnom iskaznicom kojom se ne smije služiti (članak 5. stavak 1.),

 

2. koja podnese zahtjev za izdava¬nje osobne iskaznice s netočnim ili neistinitim podacima (članak 12. stavak 1.),

 

3. koja zakonom ovlaštenoj osobi odbije dati na uvid osobnu iskaznicu (članak 15. stavak 1.),

 

 

 

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

 

To je sve teorija i lijepo je sročeno zakonima.

 

U praksi je to sasvim druga priča !

 

Tko nije prošao praksu, teorija mu ništa ne znači !

 

Kakvi zaštitari i kakvi bakrači, bečari moji !

 

Pa policajac može legitimirati i provjeriti bilo kojeg zaštitara, bilo koje tvrtke i na bilo kojem mjestu u bilo koje vrijeme !

 

Kakvi zaštitari, pa oni se samo igraju policije.

 

Znam slučaj kada je zaštitar sa svojim službenim autom sa upaljenim rotirajučim svijetlima žute boje na krovu auta, zaustavljao jedan civilni auto koji je prošao kroz crveno svijetlo. Zaštitar je bio u odori svoje tvrtke, prišao je autu i do vozača koji je tim autom upravljao i zatražio od njega na uvid dokumente ( vozačku, prometnu ).

Ovaj vozač je igrao njegovu igru i dao mu na uvid dokumente, kada je zaštitar pitao vozača da li zna da je počinio prekršaj i da mu je novčana kazna toliko i toliko.

 

Vozač ovog automobila se samo nasmiješio i pokazao zaštitaru značku MUP-a, te istoga zaštitara priveo u policijsku postaju radi danje kriminalističke obrade !

 

Nemojte se dečkići zaštitarčići igrati policije, odradite svoj posao i briši doma ženi i deci u krevet.

 

 

 

 

:-D:-D:-D:-D

:čekić: :čekić: :čekić: :čekić: ;-) :roll: :evil: :-D :jumping: :jumping: :horor: :priest: :priest: :closed: :closed: :rigoleto: :2up: :2up: :clint:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

----Ja se osobno ne slažem sa određenim Zakonima i time što trgovac ne smije zatražiti na uvid osobnu iskaznicu ( ON JE NE SMIJE ZATRAŽITI ! ) jer za to nema ovlaštenja.

 

Prodavač nema pravo tražiti osobnu od kupca, no kupac će, ako mu je u interesu kupiti određeni artikal, svojevoljno dati osobnu iskaznicu na uvid prodavaču radi dokazivanja punoljetnosti te time prodavač ne čini nikakvu povredu zakona i propisa.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citat:

 

_________________________________________

Prodavač nema pravo tražiti osobnu od kupca, no kupac će, ako mu je u interesu kupiti određeni artikal, svojevoljno dati osobnu iskaznicu na uvid prodavaču radi dokazivanja punoljetnosti te time prodavač ne čini nikakvu povredu zakona i propisa.

_________________________________________

 

Ne čini ako je kupac da dragovoljno osobnu na uvid !

 

A što ako je kupac zaboravio osobnu iskaznicu i kod sebe nema nikakakav drugi dokument. Kupac je punoljetan, ali izglede kao da mu je 17 godina ( Svojim fizičkim izgledom izgleda puno mlađe ) !

Da li prodavač i u tom slučaju ima pravo zabraniti kupnju kupcu !!! ???

Naravno kupac ima robu s čime platiti !

 

A što ako se trgovcu osoba koja kupuje alkohol ili cigare, učini strarijom od 18 god., a zapravo ima 17 ili manje godina, a taj malodobni kupac i sliči na stariju osobu od 18 god.( svojim fizičkim izgledom ostavlja dojam osobe od 20 godina ) , a trgovac od istoga NE zatraži na uvid osobnu iskaznicu i proda mu alkohol ili cigare !!! ???

 

Što onda ???

 

Koji su onda zakoni povrijeđeni i da li su povrijeđeni ???

 

:-?:-o:-?:-o:-?:-o:-?:-o:-?:-o:-?:-o:-?

 

:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D:-D

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Pa ako ga kupac i prijavi to ne znači da će i stvarno odgovarati, jer ovdje se očito radi o "Stvarnoj zabludi".

U slučaju štete kupcu, ako je i dokaže, prodavač i prodavačeva tvrtka nebi trebala odgovrati za štetu jer je za štetu i kriv sam kupac, ili će o9dgovarati solidarno. No ko će podnijeti tužbu za štetu za kutiju cigareta ili bocu piva.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jel zna netko odgovoriti kako če proči trgovac ????

 

ako ga nitko ne prijavi inspektoratu i ovi ga ne uhvate na djelu, prolazi ok..

u suprotnom, kod prodaje cigareta mlt. osobama, primjenjuje se ovaj Zakon i njegove kaznene odredbe (čl.25.) pa "bacite pogled" na njih..

http://www.moravek.net/ovisnosti/2022.htm

 

a koliko ja znam, ne postoji zabrana prodaje alkoholnih pića mlt. osobama...(neka me ispravi netko ako griješim i ako je tako što u međuvremenu napravljeno..)

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija