Jump to content

Kako se pravilno računa rok zastare prava na naplatu porezana promet nektetnina?


dragec5

Preporučene objave

Molim vas za pomoć, hitno je!

 

20.11.2006 predao sam poreznoj upravi kupoprodajni ugovor za prvu nekretninu.

19.12.2006 poreznim rješenjem utvrđen porez na promet nekretnina, ali je u rješenju, također, navedeno da se porez neće naplatiti jer se radi o prvoj nekretnini za rješavanje stambenog pitanja, osim u slučaju otuđenja u roku od 5 godina, odnosno ako porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno osobađanje.

Odjavio sam prebivalište u MUP-u u 9 mjesecu 2009. godine iz mjesta gdje se nalazi kupljeni stan.

Dana 16.11.2013. godine dobivam porezno rješenje kojim se nalaže da platim porez na promet nekretnina jer sam odjavio prebivalište.

Da li je nastupila zastara prava naplate poreznoj upravi?

Ako jeste u kojoj formi se mora isticati prigovor zastare.

Hvala vam svima unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Citirali ste odredbu zakona,i pri tome dali odgovor;

"odnosno ako porezna uprava naknadno utvrdi da nisu bili ispunjeni uvjeti za porezno osobađanje"

Zastarni rok pocinje od dana takvog utvrdjenja.

 

Hvala Vam na odgovoru.

Znači ništa od zastare poreznog duga. Samo mi nije jasno da porezna uprava može neograničeno dugo imati pravo naknadno utvrđivati ispunjenje uvjeta za porezno oslobađanje. Da li su to morali, trebali odnosno propustili utvditi u godini u kojoj sam odjavio prebivalište a to je 9 mjesec 2009 godine pa da od tada teče zastara, ili je to rok utvrđivanja neograničen? Kako mogu znati da su baš sada to utvrdili?

ima li smisla onda uopće pisati žalbu na rješenje? Ima li kakve veze činjenica da sam samo ja u kupoprodajnom ugovoru naveden kao kupac, a to je u biti bračna stečevina, supruga i djeca su još uvijek sa prijavljenim prebivalištem na adresi ovoga stana. Napominjem da nisam zaposlen i da nemam nikakvih bankovnih računa niti drugih nekretnina.

Pozdrav!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo imam i ja jedno pitanje vezano za ovo, pa da ne otvaram novu temu. Naime kupila sam nekretninu u 6 mj 2007 godine, Kupoprodajni Ugovor potpisan kod javnog biljeznika. Javni biljeznik tek u 4 mj 2009 dostavio Ugovor poreznoj upravi. Onda sam dobila poziv od njih da podnesem prijavu porezna na nekretnine, sta sam i napravila. U 1 mj 2010 godine dobijam razrez poreza na kojem nije umanjena vrijednost za oslobadjanje za stjecanje prve nekretnine ( a u zahtjevu je navedno) Zalim se, dobija odbijenicu ( dostavila sam sve podatke) , ponovno se zalim i sad je na drugom stupnju. U medjuvremenu obracun kamata 50 % od glavnice i + glavnica idu mi na ovrhu. Sad je pitanje, da li sam ja bila duzna odmah dostaviti kupoprodajni ugovor poreznoj ili je to bio duzan javni biljeznik? U kojem roku? ( Meni je rekao da on predaje da je nista ne predajem!!! ) i sad me zanima kako u Zakonu o porezu na nekretnine stoji da porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja ugovora ili nekog drugog pravnog posla u kojem se stjece nekretnina. Dakle meni porezna obveza nastaje u trenutku sklapanja Ugovora, ako sam dobro shvatila a ne u sijecnju 2010 kad dobijam porezno rjesenje. Sta znaci da mi zastara relativna pocinje teci od 1 mj 2008 i traje 3 godine, dakle do 1 mj 2011. Nisam dobila u to vrijeme nikakve opomene! HELP!!!!I hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija