Jump to content

Posvojenje u inozemstvu


Mira001

Preporučene objave

Zanima je, po kojem se pravu utvrđuju pretpostavke za posvojenje iz inozemstva u Hrvatskoj?

Da li npr. kad se dijete posvoji iz strane zemlje u Hrvatskoj, a riječ je o nepotpunom usvojenju, i nakon toga se ode živjeti u "treću zemlju" npr. Njemačku, koja takav oblik ne priznaje, nego samo potpuno usvojenje, da li to znači da se u Njemačkoj ( može da bude riječ o bilo kojoj drugoj EU državi) takvo usvojenje uopće ne priznaje?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim kaj se tiče uslova za zasnivanje posvojenja, to mi je više-manje jasno. Zanima me primjena međunarodnog privatnog prava u toj oblasti, da li postoji neka konvencija koja je na snazi i kod nas u RH o međunarodnom posvojenju koja regulira takve odnose, odnosno priznaje unutar država potpisnica?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dali ste premalo podataka. Naime, stvar je prekomplicirana za odgovor bez puno dodatnih detalja. Ipak, iz onog što ste napisali, postoji jedan detalj koji Vam može baciti malo svjetla na tu priču:

 

Niti Hrvatska odavno (više) ne poznaje nepotpuno posvojenje. A, sad idu pitanja: Jeste li proveli priznaje strane odluke o posvojenju u Hrvatskoj? Je li Vašem zahtjevu udovoljeno? Ako jest, priznati su učinci stranog posvojenja i u Hrvatskoj što znači da je došlo do posvojenja u Hrvatskoj, tj. ne radi se (u Hrvatskoj, pa time niti u EU) više o stranom posvojenju. Kako Hrvatska ne poznaje nepotpuno posvojenje, odluka o priznanju stranog posvojenja znači automatski i zasnivanje potpunog posvojenja u RH. Itd., itd.

 

Ovo je sasvim načelno, ima tu još puno, puno detalja koje bi valjalo provjeriti (zemlja posvojenja, državljanstvo roditelja i djeteta, prebivališta roditelja i djeteta...), a to nije moguće bez uvida u sve dokumente i okolnosti slučaja. Dodatno, ovime se, koliko znam, bavi samo nekoliko (ili točnije: 1-2) odvjetnika u Hrvatskoj.

 

Nadam se da Vam ovo pomaže da barem dobijete nekakvu sliku ako ne i traženi odgovor.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, to je Konvencija koja bi u slučaju postojanja nekih pretpostavki općenito mogla doći u obzir za primjenu u Njemačkoj. Samo je pitanje je li primjenjiva u ovom slučaju (premalo podataka) i to iz najmanje tri razloga.

 

Prvo, u odnosu na Hrvatsku Konvencija nije stupila na snagu bez obzira na ratifikaciju: Vidi članak 5. Zakona o potvrđivanju... i http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.status&cid=69

 

 

Drugo, i samo za primjer: Pitanje je je li zemlja iz koje dijete dolazi članica Konvencije. Npr. BiH nije članica ove Konvencije. Ponovno vidi:

 

http://www.hcch.net/index_en.php?act=conventions.status&cid=69

 

Treće, ako je u Hrvatskoj posvojenje već priznato (je li?), mala je vjerojatnost da bi Njemačka, po svojim MPP pravilima uopće došla u priliku (ponovno) ocjenjivati postoje li pretpostavke za posvojenje nakon što je odluka o posvojenju jednom donesena i izvršena (upis u matice u zemlji posvojenja, knjige državljana i sl.). Naravno, ako i kada bi se to dogodilo, trebalo bi vidjeti nedostajuće činjenice: državljanstvo/a i prebivalište roditelja i djeteta (prijašnje i sadašnje), pitanje što bi bio predmet postupka u Njemačkoj, najbolji interes djeteta i sl.

 

Definitivno premalo podataka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija