Jump to content

novi plinomjer - novo brojilo


lodolica

Preporučene objave

Jutro,

imam jednu vrlo zapetljanu situacijumrljo%2023.gif koju ću pokušati objasniti u nekoliko točaka da svima bude lakše:

1. suprug, ja i dvoje djece živimo u nekretnini koja je u vlasništvu mojih roditelja. Trenutno je u postupku zahtjev za legalizaciju dijela nekretnine, i nakon toga planiramo provesti etažni elaborat, u kojem će jedna etaža glasiti na mene.

2. moj otac kao suvlasnik nekretnine je u sporu s lokalnim distributerom plina - navodno je uvidom u plinomjer utvrđeno da je plinomjer oštećen u namjeri smanjene potrošnje. Spor traje od 2009. godine, i još ni približno nije gotov.

3. otac je imao i industrijski plinomjer koji mu je "skinut" i nikada nije vraćen, iako je s njim sve u redu bilo.

4. suprug i ja smo podnijeli zahtjev za novo brojilo kako bismo odvojili režije od roditelja i plaćali svoj plin. Ovdje nastaje zavrzlama:

- distributer nam ne želi priključiti novo brojilo jer nismo vlasnici (ne žele s nama razgovarati)

- distributer ne želi ni ocu dati novi priključak jer su s njim u sporu

- napravili smo bili projekt (koji je radio ovlašteni projektant zaposlen kod distributera), predali projekt, distributer je rekao da je sve OK, majstor je prijavio radove i postavio novo brojilo.

- greškom je majstor novo brojilo pustio u pogon (specifična je instalacija), nakon svega distributer odbija priključiti novo brojilo, štoviše želi nam ga zaplijeniti na godinu dana

- ne žele komunicirati i upućuju nas na njihovu odvjetnicu

 

Mene sada od cijele ove priče zanima slijedeće:

1) da li nam mogu oduzeti brojilo koje smo mi platili uredno?

2) da li mi njih možemo tužiti jer su o svemu bili obaviješteni (što imamo potkrijepljeno papirologijom) - a oni su nas odbili tek nakon što su radovi izvedeni? nije li bila njihova dužnost da nam odmah kažu da to tako ne može?

3) hoću li ja na svoje ime moći tražiti priključak novi nakon što se jedna etaža prepiše na moje ime?

4) možemo li išta učiniti da dobijemo svoj priključak?

5) može li moj otac podnijeti odštetni zahtjev za industrijsko brojilo, koje je bilo ispravno i nikad mu nije vraćeno? (zbog toga nije mogao otvoriti tvrtku jer nema plin)

6) da li je moguća zastara očevog postupka (odvjetnica ga uvjerava da će zastara postupka nastupiti u 6 mjesecu 2014) - dobio je presudu za 2 mjeseca zatvora, 2 godine uvjetno, i ne znam koliko kazne. Uložio je žalbu, a sljedeća je rasprava u ožujku, a muž i ja smo pozvani kao svjedoci. U biti - da li nastupa zastara ako je postupak pokrenut?

 

Jooj, koliko pitanja:azdaja::azdaja::azdaja:

Ali stvarno ne znam od kuda bih krenula, i više to sve ne mogu poloviti ni za rep, ni za glavu.:-o

Može li mi netko pomoći?

Hvala unaprijed:zaljubljen:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

6) da li je moguća zastara očevog postupka (odvjetnica ga uvjerava da će zastara postupka nastupiti u 6 mjesecu 2014) - dobio je presudu za 2 mjeseca zatvora, 2 godine uvjetno, i ne znam koliko kazne. Uložio je žalbu, a sljedeća je rasprava u ožujku, a muž i ja smo pozvani kao svjedoci. U biti - da li nastupa zastara ako je postupak pokrenut?

 

Za koje kazneno djelo se vodi postupak, kada je pokrenut i u kojoj je fazi?

 

Mala sugestija - možda ipak bolje da većinu ovih pitanja postavite u podforumu Obvezno pravo, obzirom se očito samo točka 6) odnosi na kazneno pravo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Odvjetnica vam je krivo rekla. Naime, riječ je o kaznenom djeu krađe, za koje je prema ranijem (blažem) KZ-u predviđena kazna zatvora u trajanju do 3 godine. Međutim, kako se u međuvremenu promijenio KZ, tako se na konkretan slučaj glede zastare više ne primjenjuju zastarni rokovi starog KZ-a (gdje bi apsolutna zastara doista bila za 6 godina od počinjenja djela), već vrijede zastarni rokovi novog KZ-a, a koji propisuju zastarni rok od 10 godina računajući od počinjenja kaznenog djela.

 

Zaključak - nemojte polagati nade u nastup zastare, jer ju sasvim sigurno nećete dočekati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija