Jump to content

Stupanje u radni odnos radi ostvarivanja prava na zdravstveno osiguranje


Pikula

Preporučene objave

Molim za pomoć !

Među postojećim odgovorima nisam uspjela naći odgovor na pitanje koje mene zanima , pa postavljam novu temu.

Radi se o mojem sinu koji je zbog neiskustva izgubio pravo na obvezno zdravstveno osiguranje.Naime , prošle godine je 2 mjeseca proveo na " stručnom osposobljavanju" - radio je za onih famoznih ministrovih 1600,00 kn , te nakon 2 mjeseca morao isto prekinuti jer mu se pružila prilika za honorarnim poslom ( ugovor o djelu).Nitko ga nije posebno upozorio da je za ta 2 mjeseca bio zdravstveno osiguran preko tog poslodavca kod kojeg se stručno osposobljavao , već je on mislio da je osiguran i dalje preko Zavoda za Zapošljavanje.

Prije nekoliko dana razbolio se i tad smo shvatili da mu je zdravstveno prestalo vrijediti 01.04.2013.

Moje pitanje je - da li postoji mogućnost da ga neki poslodavac zaposli ( ugovor o radu ) na neko kraće vrijeme , kakav taj poslodavac treba biti ,da li se može zaposliti kod bilo kojeg poslodavca ,da li postoji neki minimalni rok na koji bi se trebao zaposliti kako bi nakon prekida tog radnog odnosa ponovno dobio rok od 30 dana za prijavu na HZZO.

 

Lijepo bih molila i za pomoć tj. za uputu što bi sve poslodavac trebao učiniti prilikom takvog zapošljavanja.

Molim hitan odgovor jer mi je sin bolestan.

Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vašeg sina može prijaviti neka pravna ili fizička osoba (poduzeće, obrtnik ili poljop. u RPO), a mislim da je dovoljno 10-tak dana, pitajte u zdravstvu valjda će vam reći koliko dana.

Ako vas nitko ne želi prijaviti, može ga vas susjed ili poznanik prijaviti na kućanstvo kao "kućnu pomoćnicu". Postupak je sljedeći, kupite tiskanice u knjižari: SOD obrazac,

M-11P i M-1P, i osoba koja će ga prijaviti kopira osobnu iskaznicu. Ta osoba ne smije biti u rodbinskom odnosu s njim bar ne bližem ili s istim prezimenom. Te tiskanice odnesite u Hrvatski zavod za mirovinsko, a popunite bar onaj dio koji znate. Na SOD obrazac i M-11P idu podaci od osobe koja će prijaviti vašeg sina, a na M-1P njegovi podaci. Taj postupak prijave na kućanstvo se dosta koristi baš za ostvarivanje zdravstvenog osiguranja. Naravno kad ga prijavite u mirovinsko osiguranje, s kopijama ćete otići ga prijaviti i u zdravstvo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija