Jump to content
Beba Yunior

Molim Vas pomoć ......FMTU - Odluka o promjeni visini školarine u tekućoj godini

Preporučene objave

Poštovani/e trebam Vaš savjet, pamet, znanje, POMOĆ.

 

Izvanredni sam student u Zaboku koji pripada Sveučilištu u Rijeci pod kapom Visokog učilišta u Opatiji. u Zaboku je samo izvanredni studij.

 

Student sam 4 godine, te sam dva puta upisao 4 godinu, a ovo je treći put u kojoj uisujem 2 predmeta u zimskom semestru i jedan u ljetnom + završni rad.

 

Koji je moj/naš problem?

 

Znači u zimskom semestru koji traje do sredine veljače, mnogi studenti nisu položili neke kolegije ili su zbog radnih ili drugih obveza odlučili prenjeti jedan, dva predmeta u iduću godinu, znači upisuje produljenje.

 

Također je dio studenata učinio slično u ljetnom semestru.

 

Fakultet je donio Odluku 26.6.2013. da će za iduću godinu povisiti školarine za 150% studentima koji upisuju produljenje. Što znači da svi ostali studenti na fakultetu plaćaju kolegije po ECTS bodovima jedino mi plaćamo za jedan ili više predmeta 8000 HRK.

Pa kako oni mogu donjeti takvu odluku na temelju tekuće godine u kojoj su studenti bez ikakvog upozorenja izloženi ovolikom trošku koji nema osnovice osim kažnjavanja, a da pravilnikom nisu donesene nikakve prijašnje odluke ili kazne????

 

Razumljivo bi bilo da se ova Odluka odnosi na iduću studentsku godinu 2014/2015 pa bi se studenti s jednim ili tri predmeta potrudili i dali te ispite i platili 1000 HRK nego bez razloga platili 8000 kn.

 

Kako su skužili da su zabrljali odmah su na početku godine poslali svim studentima na 4 godini mail i poštom nas obavjestili da se ista Odluka odnosi na iduću godinu 2014/2015.

 

Zasto nama na pocetku studiranja ili barem na pocetku 4.godine nije receno da moramo zavrsiti faks u roku 4 godine inace cemo placati i kasnije punu skolarinu!

 

Kako oni meni kojem je ovo bila 5 godina da sam na faksu mogu staviti krajem ove skolske godine da placam puni iznos, da su barem stavili pocetkom pa bi nekako stisnuli i tih jedan/dva/tri ispita sto nam je ostalo????

 

I ako su tako pametni da za par ispita placamo punu skolarinu, zasto ako netko upisuje vise od 60 ECTS-a isto ne plati taj iznos, ako vec ocigledno ne ide po sistemu ECTS-a???

 

Što mi tu možemo učiniti? I da li s pravne strane možemo utjecati na Odluku fakulteta.

 

Ovdje se radi o stotinu studenata koje kaći ova Odluka za ovu godinu.

 

Odluka Fakulteta se nalazi ovdje :http://www.fthm.uniri.hr/files/Ured%20za%20studente/Školarina%2013-14%20-%20izmjena%20odluke%20rujan%2013.pdf

Studentska žalba:

Upravnom odboru Fakulteta za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Opatija

 

Sveučilište u Rijeci

 

Protiv Odluke o visini školarine za redovite i izvanredne studente preddiplomskog, diplomskog i stručnog studija u akademskoj 2013./2014. godini, URBROJ: 2156-24-13-05-05, a koja je donesena 26. lipnja 2013., suglasno podnosimo:

 

ŽALBU

 

S obzirom da su temeljem gore navedene Odluke o školarinama povrijeđena prava studenata na koje se ista odnosi, jer se odluka donijela bez da se obavijestilo studente (pošto se tiče upravo nas), te bi u slučaju pravovremenog obavještavanja studenti zajedno sa Upravnim odborom pronašli kompromis, te se pripremili na ovako vrtoglave iznose koje moramo platiti kako bismo nastavili studij.

 

Kako u Ugovoru koji smo potpisali sa Fakultetom pri upisu, nigdje ne stoji da isti moramo završiti u roku od četiri godine, niti da postoje sankcije u suprotnom, postavljamo pitanje: Na temelju čega se donijela ovakva odluka? Ako je već i donesena ova odluka, zašto je ovako nelogična i nerealna? Dakle, kako je moguće da student koji upisuje svega dva ili tri kolegija mora platiti apsurdan iznos od cca.8.500,00 kn? Kako je tijekom rasprave koja se vodi među studentima, jedna kolegica dobro primijetila, moramo navesti i to: ''Zar je zakonito izdati račun na kojem stoji da je naplaćeno 12 litara mlijeka, a ustvari je izdano samo 3?".

 

Smatramo da podizanje standarda studiranja, tj. ugleda samoga Fakulteta ne bi smjelo biti financirano na ovaj način, a znamo da priljev novca upravo u ovu svrhu dolazi iz budžeta studenata, već da iznosi plaćanja ostanu isti, tj.kako smo i do sada plaćali po ECTS-u.

 

Ljubazno Vas molimo da našu primjedbu uzmete u obzir, ponajviše zbog toga jer se nas kao studente o niti jednoj odluci do sada nije pozvalo na razmatranje. Smatramo kako je ova Odluka prešla granicu moralnog aspekta te očekujemo poziv na razgovor kako bismo zajedno iznašli rješenje koje će biti zadovoljavajuće za obje strane.

 

S Poštovanjem,

 

Pošto se radi o Žalbi suglasnog karaktera, u nastavku Vam dostavljamo popis studenata i studentica na čiju inicijativu je ova Žalba i sastavljena:

 

Odgovor Dekana U PRIVITKU

ODGOVOR DEKANA.pdf

Podijeli ovu objavu


Link to post
Podijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

If you have an account Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.
×
×
  • Napravi novi...