Jump to content

bolovanje,otpremnina


huky

Preporučene objave

Postovani,

Molim za savjet. Operiran sam 28.06.2013. (Zlocudni tumor debelog crijeva). Od tada sam na bolovanju. Postoperativni oporavak jos traje sa kemotetapijom i radiozracenjem. Kod operacije mi je ugradena stoma (tkzv. Hartmamov zahvat). Doktor koji me operirao rekao mi je da nakon cca godinu dana ce me ponovno operirati da mi vrati debelo crijevo nazad. Moj doktor opce prakse mi je rekao da nakon 6 mjeseci bolovanja stjecem pravo na invalidsku mirovinu. Zanima me slijedece. Posto je u mojoj kompaniji u kolektivnom ugovoru zajamcena otpremnina, sto mi je ciniti. Imam punih 25 godina neprekidnog staza u istoj firmi (Hrvatski Telekom) i 45 godina zivota. Da li je moj doktor u pravu.

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Doktor vas je obavezan nakon 6 mjeseci neprekidnog bolovanja pod istom dijagnozom uputiti na nadležno tijelo vještačenja HZMO koje će donijeti odluku o pitanju koje ste postavili. U slučaju kada bi to tijelo donijelo odluku o stjecanju prava na invalidsku mirovinu (odnosno HZMO donio takvu odluku temeljem provedenog vještačenja) tada bi primjenom odredbi kolektivnog ugovora poslodavac bio u obvezi iste i primjeniti (ne znam kako je to tamo sročeno).

 

Dakle što vam je činiti? Javiti se nadležnom tijelu vještačenja i pričekati njihovu ocjenu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu, no moram se malo ispraviti oko onih obaveznih 6 mjeseci, naime ta je odredba bila važeća do 01. srpnja, a od tog dana ide ova formulacija i uvjet:

 

Kada je prema ocjeni izabranog doktora, a nakon provedenog liječenja i medicinske rehabilitacije zdravstveno stanje osiguranika takvo da se daljnjim liječenjem ne može poboljšati te je kod osiguranika nastupila trajna nesposobnost za rad na poslovima koje osiguranik obavlja, kao i u slučaju kada bolovanje osiguranika traje neprekidno 12 mjeseci zbog iste dijagnoze bolesti, izabrani doktor je obvezan obraditi osiguranika za upućivanje na ocjenu radne sposobnosti i invalidnosti te ga sa svom propisanom dokumentacijom uputiti nadležnom tijelu vještačenja mirovinskog osiguranja koje je obvezno donijeti nalaz i mišljenje o radnoj sposobnosti i invalidnosti osiguranika najkasnije u roku od 60 dana od dana zaprimanja prijedloga izabranog doktora i o istome obavijestiti izabranog doktora, poslodavca osiguranika i Zavod u roku od osam dana od dana donošenja nalaza i mišljenja.

 

Sve ostalo stoji, ako vas sad uputi tamo pričekajte ocjenu, pa nakon toga ovisno o istoj sve će biti jasnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija