Jump to content

koja je moja domovina?


kallin

Preporučene objave

Rodjena sam u Splitu 81 god, zavedena u maticnom uredu i knjigu drzavljana sa republickim drz Srbije po ocu dva mjeseca od rodjenja.Otac mi je imao drz.Srbije, a majka BiH.znaci razlicita republicka drz.imam li ja pravo na drz.Hrvatske s' obzirom da nema izjave roditelja o republickom drzavljanstvu tj.zapisnik koji potpisuju roditelji i sluzbeno lice koje vodi evidenciju o drzavljanstvu.Majka je bila zapanjena kad je vidjela da mi u izvadku iz matice rodjenih pise drz.rep Srbije, a ja ga uopste ne posjedujem.imam i potvrdu iz Srbije da nisam upisana u njihovu knjigu drzavljana po ocu te 81 god ni kasnije.tih godina se valjda primjenjivao princip po mjestu rodjenja ili teritoriji za dobijanje drz.u veleposlanstvu r.Hrvatske mi kazu da je vjerovatno doslo do pogresno utvrdjenih cinjenica, a u Splitu tvrde da imam Sr.drz i da neman prava na domovnicu.Pa nije meni Srbija domovina nit sam rodjena tu nit kad bila.sto mi je ciniti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...imam li ja pravo na drz. Hrvatske?

 

Po mom mišljenju - ne po osnovi na koju vi aludirate.

 

Čl. 4. Zakona o državljanstvu Socijalističke Republike Hrvatske (NN 32/77) -

 

"Porijeklom stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske dijete:

1. ako su oba roditelja u trenutku rođenja djeteta državljani Socijalističke Republike Hrvatske;

 

2. ako je jedan od roditelja državljanin Socijalističke Republike Hrvatske, a drugi državljanin druge socijalističke republike, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske ako se roditelji o tome sporazume;

 

3. ako nema sporazuma roditelja o državljanstvu djeteta, dijete je državljanin Socijalističke Republike Hrvatske:

 

— ako u trenutku rođenja djeteta roditelji imaju prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj,

 

— ako u trenutku rođenja djeteta roditelji nemaju zajedničko prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske pod uvjetom da je upisano u matičnu knjigu rođenih u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.

 

Ako roditelji ne daju izjavu o državljanstvu djeteta u smislu točke 2. stava 1. ovoga člana u roku dva mjeseca od dana rođenja djeteta, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske na temelju točke 3. stava 1. ovoga člana."

 

Čl. 5. citiranog zakona -

 

"Dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske, ako je jedan od roditelja u trenutku rođenja djeteta državljanin Socijalističke Republike Hrvatske, a drugi strani državljanin ili osoba bez državljanstva ili nepoznatog državljanstva, a dijete je rođeno u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj."

 

Čl. 7. citiranog zakona -

 

"Državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske stiče dijete rođeno ili nađeno na teritoriju Socijalističke Republike Hrvatske kojem su oba roditelja nepoznata ili su nepoznatog državljanstva ili su bez državljanstva.

 

Djetetu će prestati državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske ako se do navršene 14. godine života utvrdi da su mu roditelji strani državljani ili državljani drugih socijalističkih republika."

 

U evidenciji je određeno da ste državljanin tadašnje Socijalističke Republike Srbije. To se, po meni, ne može više izmijeniti.

 

Jedina šansa koja vam preostaje, po mom mišljenju jeste prirođenje, ali za što morate ispunjavati, prvenstveno uvjete propisane čl. 8. Zakona o hrvatskom državljanstvu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

SFRJ, republicko Srbije.Medjutim posjedujem potvrdu iz Srbije da nisam upisana u knjigu drzavljana Srbije te 81 god po ocu.Hajde da peobam postavit pitanje drugacije posto zakon iz 77 god nije preciziran do kraja sto se tice roditelja sa razlicitim rep.drz koji imaju prijavljeno prebivaliste na teritoriji Hrvatske tada kada se dijete rodilo.sto mislite o tome da probam sa zahtjevom za utvrdjivanje Hr drzavljanstva? Roditelji su u vrijeme mog rodjenja imali prijavljeno orebivaliste u Hr, imali razlicito rep.drz otac srpsko mama BiH.s obzirom da ne postoji potpisana izjava roditelja da se slazu da dijete dobije rep.drz.po ocu, recimo mama je htjela da imam BiH a tata Srpsko pa se nisu dogovorili.da li je mogucno da pidnesem zahtjev za utvrdjivanje drzavljanstva? Smatram da sam Hrvatica samim tim sto sam rodjena na teritorij Hr nekog mijesanog porijekla kao sto bi neki Kanadjanin kazao da je Kanadjanin Hr porijekla.sto mislite vridi li pokusat? Cini mi se bolja varijanta od zahtjeva za stjecanje her bih tad priznala bar sebi da ga nikad nisam ni imala tj.da na njega nisam osobito imala pravo!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kallin, možete podnijeti zahtjev, zašto ne? Što će po njemu biti odlučeno, vidjet ćete. Ovdje je problem primarno što se vi zaveli u našim evidencijama kao državljanka Republike Srbije (nakon rođenja), a retroaktivno ići dokazivati suprotno, mislim da vam neće proći. Ali ne možete ništa izgubiti da probate.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Roditelji su u vrijeme mog rodjenja imali prijavljeno orebivaliste u Hr, i
Što će značit da su imali SRH osobne iskaznice pa je i tvoje prebivalište bilo prijavljeno u Splitu 81-91?

 

Treba i ovo vidjet

http://www.podaci.net/_zakon/propis/Pravilnik_o_nacinu/P-nvedov03v8446.html

http://scindeks.ceon.rs/article.aspx?query=ISSID%26and%267809&page=4&sort=8&stype=0&backurl=%2Fissue.aspx%3Fissue%3D7809

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 godina kasnije...

Slicna prica i kod mene, pa da vidimo

Rodjen sam u BIH 1965. Majka mi je u trenutku rodjena bila hrvatski, a otac bosanski drzavljanin. Osnovnu skolu zavrasavam u Hrvatskoj, odjavljujem se iz BIH trajno.prijavljujem prebivaliste u Hrvatskoj. Osobnu iskaznicu vadim u Hrvatskoj, a potom i putovnicu u SRH 1988 . Srednju skolu zavrsavam isto u Hrvatskoj. Vjencavam se isto u Hrvatskoj. Prakticno niti jedan dokument BIH nikad nisam imao, sve sam u Hrvatskoj obavljao. I Vozacki ispit sam polozio u HR. Da li je bolje ici preko utvrdjivanja ili stijecanja Hrvatskog drzavljansta?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Član 2.Dijete čija su oba roditelja državljani Socijalističke Republike Hrvatske stiče rođenjem državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske, ako roditelji u vrijeme rođenja djeteta imaju prebivalište u Socijalističkoj Republici Hrvatskoj.Ukoliko nisu ispunjeni uvjeti iz prethodnog stava, dijete stiče državljanstvo Socijalističke Republike Hrvatske, ako se roditelji o tome sporazume.

 

Konkretno mislim na ovo-ja sam jos kao maloletan ziveo u maminom mestu, a potom i vadio osobnu i sve ostalo, nisam mogao biti drzavljanin dve republike, pritom sam i upisan u knjigu drzavljana bio, to me zanima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija