Jump to content

pitanje vojna mirovina?????????


anonimno

Preporučene objave

Ovih dana sam čuo da na invalidskoj komisiji (U OSIJEKU)nema šanse da dobijes opću nesposobnost(iako imaš dg F62.0 i lječenje 4-5 godina) i da vojni udio ne prelazi koliko si dobio postotak HRVI.Kažu da je iz Zagreba stiglo "naređenje" (da ispune svoja predizborna obečanja ) da svi dobiju mirovinu ali najmanju moguću(što za profesionalnu znaći 1575 Kn a opću 1969KN).Molo bi da ako neko ima kakvih saznanja da nešto napiše.Mislim da je ovo sramota i neznam dali ima šanse kakve sa žalbom na kraju balade ispada da je onaj Pancićev zakon bio bolji jer si bar dobio dragovoljački dodatak (2200) pa ti je mirovina iznosila više nego po novome zakonu ( a novi je trebao ispraviti nepravde prema braniteljima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne mogu vjerovati. I ja čekam poziv mirovinskog, 2 puta ranjavan, dragovoljac-branitelj i imam čin narednika. HRVI 20% na ranjavanje stalno od 1992. Sada sam dobio i 30% privremeno jer sam išao na PTSP (20+20) i otplaćujem 2000 kn kredita. Još bi mi samo falilo da mi mirovina bude manja od 4000 kuna pa mogu skočiti sa četverolista.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A kako obračunavaju onaj "civilni" dio. Koja je osnovica za taj civilni dio. Recimo ako imaš 60 civilni - 40 vojni. Vojni dio znamo koja je osnovica, a odakle se uzima osnovica za onaj civilni 0d 60%? Pa recimo ako si imao plaću recimo oko 5500 kuna unazad 5 godina i imaš još i čin narednika? Ne vjerujem da bi sa takvom računicom 60-40 + čin narednika imao ispod 4000 kuna. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Prema mome dosadašnjem iskustvu ima svašta. Mislim da je jako bitan ratni put, dragovoljac i ranjavanje, a onda nato i PTSP. Gospoda policajci (MUP) i vojska pa i djelatni (ranjavanje +PTSP+čin) i ako imaš 30% invalidnosti. Sumnjam da tu možeš dobiti 30-70. Rekao bih da bi trebali dati barem 50-50 u najgorem slučaju profesionalne. Ovisi jako puno o ovim okolnostima i ratnom putu i vremenu provedenom u ratu. Kada se sve te kockice poslažu i sa plaćom od 5500 kuna mislim da ispod 4500 ne bi trebalo biti prema gruboj procjeni. Još i to da nije pametno ići sa prvostupanjskim riješenjem koje je privremeno odmah na mirovinsko. Treba sačekati drugostupanjsko iz Zagreba iako je i to privremeno i onda na mirovinsko kod vještaka.

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A i još da dodam da ako se nisi liječio prije rata na kičmu ili sl. i ako ti je do pogoršanja bolesti došlo nakon dr-a i ranjavanje manji je udio civilne možda i nikakav. Bolest je posljedica pogoršanja tvog zdravstvenog stanja uslijed ratnih djelovanja. Oni koji su krenuli prošle godine sa "tjeranem" invalidnosti i uspjeli izvući 20% HRVI prolaze tu malo lošije jer nisu ni oni na mirovinskom sisali vesla. Najbitnije je status dragovoljca+HRVI, vijeme provedeno u ratu i čin. PTSP može doći kasnije i recimo ako imaš nekoliko nalaza od prije 2000 (bar jedan u kojem se spominje PTSP ili u ono vrijeme PTSD) pa da i nemaš kontinuitet liječenja vidjeti će se da si "stari borac" pa to mora biti povoljnije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može malo preciznije. Koliko puta je išao prije 2000. tko mu je dijagnosticirao PTSP, koliko je bio u ratu, kakav mu je ratni put, kada se počeo kontinuirano liječiti i ima li barem grupne teapije u bolnici? Dali se liječio prije rata po osnovi neke duge bolesti. Dali se liječio i poslije rata zbog neke druge bolesti. Znam ja mnoge što su tako prošli 20_80 (osječane i iz bliže okolice), međutim tu je bila i kombinacija drugih bolesti koje nemaju veze sa ratom. Mirovinsko gleda cijeli liječnički karton, pa i godine starosti i tu treba biti oprezan. Dali je prijatelj bio zaposlen kada je podnio zahtjev za mirovinu ili na bolovanju. Možda je imao i slabu plaću? Sve to pomalo utječe na konačno rješenje. :-? :čeka:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se skinuo 94. i od tada do sada se nije javljao liječniku to je otežavajuća okolnost. Ne znam šta bih rekao jedino da se odmah žali na riješenje. Probaj se malo raspitati i na hr.soc.veterani.domovinski-rat na newsima. Tamo ima ljudi koji su svakako prošli pa ćeš pročitati i njihova iskustva. A dali je bio zaposlen unazad 5-6 godina i imao dobru plaću (nije bitno koliko)? :-(

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da je.Neznam on još čeka izračun ali se bojim kako sam rekao da nema šanse da ima preko 2000 kn.Ja isto trebam na invalidsku pa mi se to nesviđa (imam 20% RVI( prvostupanjska mi dala 30% pa mi revizija skinula na 20%),lječim se od 2002 kad sam završio na hitnoj dobio panićni napadaj,lječen i u grupnoj i dnevnoj u Osijeku ,u zagrebu u jankomiru gdje mi doktor potvđuje DG F 62.0,dragovoljac(08 1991) s time da imam papir da sam bio 92 u bolnici (malo sam bio puko pa sam radio gluposti , doduše ne na psihi jer onda je bilo važno samo da te zakrpe pa puste) 92 sam se skinuo i opet bio za vrijeme "oluje".Neznam šta me čeka ali ako dobijem 1600 kn.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nije baš tako crno. Neću davati nikakve prognoze ali čitaj malo-još će tu biti komentara.

 

Osobni bod za određivanje invalidske mirovine hrvat¬skom branitelju iz Domovinskog rata za invalidnost (opća ili profesionalna nesposobnost za rad) koja je u cijelosti ili u dijelu nastala kao posljedica ranjavanja, ozljede, zatočeništva u logoru, bolesti, pogoršanja bolesti, odnosno pojave bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske dobiva se tako da se prosječan vrijednosni bod iz članka 16. ovoga Zakona pomnoži s polaznim faktorom i mirovinskim stažem od 40 godina.

Polazni faktor 1,85 je kod izračuna:

–invalidske mirovine dragovoljca iz Domovinskog rata sa statusom HRVI.

 

Čitaj i ovo:

 

III.2 PRAVA IZ MIROVINSKOG I INVALIDSKOG OSIGURANJA

 

Prava na temelju prestale radne sposobnosti

 

Članak 15.

 

(1) Nakon završenog liječenja hrvatski branitelj je obvezan odazvati se pozivu nadležnog tijela mirovinskog i invalidskog osiguranja i pristupiti ocjeni radne sposobnosti.

 

(2) Ako se ne odazove pozivu iz stavka 1. ovoga članka, hrvatskom branitelju prestaje pravo na naknadu plaće, osim ako je bio spriječen razlozima koji su izvan njegove volje.

 

(3) Na zahtjev hrvatskog branitelja iz stavka 2. ovoga članka nadležno tijelo iz stavka 1. ovoga članka obvezno je u roku od 30 dana od dana primitka zahtjeva ocijeniti njegovu radnu sposobnost.

 

Članak 16.

 

(1) Hrvatski branitelj kod kojeg nakon ranjavanja, ozljede ili bolesti postoji preostala radna sposobnost, ima pravo na profesionalnu rehabilitaciju, uključujući osposobljavanje za obavljanje poslova za koje se traži stručna sprema viša od njegove, bez obzira je li mu je nakon profesionalne rehabilitacije osigurano zaposlenje.

 

(2) Od dana stjecanja prava na profesionalnu rehabilitaciju do upućivanja na nju, kao i tijekom profesionalne rehabilitacije, hrvatski branitelj ima pravo na naknadu plaće u iznosu plaće pripadnika gardijske postrojbe istog čina i ustrojbenog mjesta.

 

(3) Pravo iz stavka 2. ovoga članka hrvatski branitelj ostvaruje i nakon završene medicinske i profesionalne rehabilitacije do zaposlenja na odgovarajućemu radnom mjestu.

 

(4) Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje obvezan je uputiti hrvatskog branitelja na profesionalnu rehabilitaciju najkasnije u roku od 30 dana od dana stjecanja prava na profesionalnu rehabilitaciju.

 

(5) Pravne osobe, tijela državne vlasti i tijela jedinica lokalne samouprave i uprave (u daljnjem tekstu: poslodavac) obvezni su primiti na profesionalnu rehabilitaciju hrvatskog branitelja kojega uputi Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

 

Članak 17.

 

(1) Hrvatski branitelj kod kojega je utvrđena invalidnost kao posljedica ranjavanja ili ozljede, sukladno odredbama članka 2. stavka 5.,6 i 7. ovoga Zakona, a zaposlen je na osnovi preostale radne sposobnosti, nakon zaposlenja ima pravo na naknadu plaće u visini razlike plaće između plaće koju prima kao zaposlenik i plaće koju bi primao kao pripadnik gardijske postrojbe istog čina i ustrojbenog mjesta.

 

(2) Naknadu plaće iz stavka 1. i 2. ovoga članka utvrđuje i isplaćuje Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje.

 

Pravo na invalidsku mirovinu

 

Članak 18.

 

(1) Hrvatski ratni vojni invalid Domovinskog rata kod kojega je trajni gubitak radne sposobnosti (opća nesposobnost za rad) posljedica ranjavanja ozljede bolesti ili pogoršanja bolesti zadobivene u obrani suvereniteta Republike Hrvatske ili zatočeništva u neprijateljskom logoru, ima pravo na invalidsku mirovinu prema propisima o mirovinskom i invalidskom osiguranju vojnih osiguranika u iznosu invalidske mirovine pripadnika gardijske postrojbe istog čina i ustrojbenog mjesta.

 

(2) Ako je opća nesposobnost za rad dijelom prouzročena u okolnostima iz članka 2. ovoga Zakona, a djelomice ranjavanjem, ozljedom ili bolešću izvan tih okolnosti, invalidska mirovina se određuje razmjerno utjecaju pojedinih uzroka na invalidnost.

:coffe:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I ovo:

 

Budući da pravo na mirovinu više nije uvjetovano postojanjem statusa HRVI, hrvatski branitelj ne mora imati rješenje o utvrđenom statusu HRVI, nego se invalidnost prema ZOPHBDR može utvrditi na osnovi potvrde o statusu hrvatskog branitelja, potvrde o stradavanju i opisu ratnog puta i odgovarajuće medicinske dokumentacije koja je u uzročno-posljedičnoj vezi s ratom. ;-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nema na čemu. To je u novom Zakonu o pravima hrvatskih branitelja od 2005. Bilo je nekih izmjena ali mislim ne toliko jako bitnih. Samo što je sada mnogo branitelja koji traže mirovinu pa su ovi na mirovinskom malo mnogo pooštrili kriterije.

 

Usput dali si nekada stanovao u Višnjevcu u Ulici B. i Jedinstva? Rekao bih po nadimku iako ne mora biti. :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Što navodite za slabe mirovine u posljednje vrijeme izgleda da je to tačno. Vještaci daju postotak vojno, koliko si dobijo HRVI. Mislim, kada počnu ljudi dobivati tako male mirovine sa kojima nemogu prehraniti obitelj da će tek tada nastati problemi i ljudi će još više oboljeti.

Bilo bi dobro da ukoliko je netko u posljedenje vrijeme dobio izračun mirovine da to sve skupa ovdje navede, tako da ostali znaju što ih čeka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija