Jump to content

Apsolutna zastara poreznog potraživanja


jmarovi5

Preporučene objave

astara i apsolutna zastara na naplatu Poreza na promet nekretnina

 

Kupoprodajni ugovor predan poreznoj 19.05.2007.god. 21.10.2010.g. stiže zapisnik o procijeni vrijednosti nekretnine. Zapisnik je dostavljen prodavatelju nekretnine a ne kupcu i poreznom obvezniku iako žive na različitim adresama i gradovima.

13.01.2011.g. kupac „porezni obveznik“ dobiva porezno rješenje na koje se žali i poziva na zastaru utvrđivanja porezne obveze čl 94 OPZ-a. sa obrazloženjem da obavijest o procijeni od 21.10.2010.g.nije uredno dostavljena poreznom obvezniku čl.95 OPZ-a.

Prvostupanjsko tijelo je žalbu odbacilo s obrazloženjem da zastara nije nastupila, pozivaju se na prekid zastare radnjom dostave zapisnika o procjeni. Žalba pred drugostupanjskim tijelom do danas nije riješena a stoji i mogućnost tužbe pred upravnim sudom.

 

Pitanje: dali 01.01.2013.god. nastupa apsolutna zastara potraživanja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

OPĆI POREZNI ZAKON

Privremeno utvrđivanje poreza

Članak 90.

(1) Ako postoji sumnja glede vlasništva nad nekim predmetom ili glede njegove vrijednosti koja se može otkloniti tek nekim drugim postupkom ili radnjom, porezno tijelo će privremenim rješenjem utvrditi poreznu obvezu.

 

(2) Rok za donošenje rješenja kojim se konačno utvrđuje porezna obveza iz stavka 1. ovoga članka je tri godine od dana donošenja privremenog rješenja.

 

Zastara

Članak 94.

(1) Pravo poreznog tijela na utvrđivanje porezne obveze i kamata, pravo na pokretanje postupka naplate poreza, kamata i troškova ovrhe te pravo poreznog obveznika na povrat poreza, kamata i troškova ovrhe zastarijeva za tri godine računajući od dana kada je zastara počela teći.

 

zastara utvrđivana porepa počinje teči 01.01. 2008.

porezno rješenje primljeno 13. 01.2011.

zastara za utvrđivanje poreza je 01.01. 2011.

apsolutna zastara naplate poreza je 6 godina

plati porez da bi izbjegao plaćanje zakonskih zateznih klamata(ako izgubiš spor) i tada se možeš sporiti .

angažiraj stručnu osobu (odvjetnik). mislim da se isplati.

ako dobiješ spor tražiš povrat troškova.

prtekid zastare moraju dokazati. dostava zapisnika kupcu (greška porezne) vas ne uobvezuje.

 

bitno je da u zakonskom roku nisu utvrdili poreznu obvezu.

na to se ubuduće pozivajte. (zastara utvrđivanja porezne obveze)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U ugovoru ne postoji solidarna klauzula.

 

Mislim da ATRIX76 u svom komentaru od 28.12.2013., 13:16 nije u pravu, zanemario je članak 95. st.1. OPZ-a, upravna radnja je kompletna dostavom te iste na znanje poreznom obvezniku. Radnja utvrđivanja procjenom vrijednosti je pravovaljane samo ako je dostavljena poreznom obvezniku, porezni obveznik je kupac nekretnine.

 

Dali je nastupila apsolutna zastara ako je porezna obveza nastala 19.05.2007.god. sklapanjem ugovora, zapravo datumom utvrđivanja porezne obveze a to bi bilo 01.01.2008.god.

Dali sad 01.01.2014 godine nastupa apsolutna zastara??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ma šta si zapeo za apsolutnu zastaru.

nastupila je zastara utvrđivanja porezne obveze iz čl.94.st.1. i to za cijelih 12-13 dana.

na to se pozovi u tužbi Upravnom sudu.

 

apsolutna zastara nije nastupila pošto si rješenje primio 13.01.2011., nakon što je prošao zakonski rok za utvrđivanje poreza.

primitak rješenja prekida zastaru za naplatu utvrđenog poreza.

 

obveza porezne je nastala kad je porezna saznala za sklapanje ugovora tj. po poreznoj prijavi.

(u roku od 3 godine utvrditi visinu poreza)

obveza plaćanja nastaje primitkom poreznog rješenja (od 13.01.2011).

 

ZUP

Predmnjeva usvajanja zahtjeva stranke

Članak 102.

(1) Kad je to propisano zakonom, smatrat će se da je zahtjev stranke usvojen ako javnopravno tijelo, u postupku pokrenutom na uredan zahtjev stranke u kojem je ovlašteno neposredno riješiti upravnu stvar, ne donese rješenje u propisanom roku.

(2) Stranka ima pravo tražiti da javnopravno tijelo donese rješenje kojim se utvrđuje da je zahtjev stranke usvojen. Javnopravno tijelo dužno je izdati takvo rješenje u roku od osam dana od dana traženja stranke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moj brat i njegova supruga su za kcerinog supruga otvorili tek.racune zbog kupnje dionica,jer ih je htio što više, prije otprilike 5god. Nisu radili nikakav ugovor ni ista potpisivali. Vec par godina dobivaju pismenu obavijest od SKDD-a da posalju tekuci racun zbog isplate dividende. Do danas nisu nista reagirali jer neznaju dali je njihov zet, zapravo u nemogucnosti to njima oduzeti. Sa zetom ne govore, jer se kci od njega razvela.

Dali netko zna pomoci, sta da naprave??

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...

Prošlo je neko vrijeme od kad se problem konačno riješio. Dobio pozitivno rješenje. Nastupila je zastara utvrđivanja poreza, zato jer rješenje o procjeni vrijednosti nekretnine nije dostavljeno poreznom obvezniku a porezni obveznik je Kupac nekretnine. I da je u ugovoru pisalo da porez plaća prodavatelj, to ne mijenja činjenicu da je po zakonu kupac porezni obveznik.

Moja pitanja u svezi apsolutne zastare su ciljala na to ako jedno ne uspije onda dali drugo (apsolutna zastara) nastupa i kada. Ali nije važno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija