Jump to content

Molim pomoć - veliki dug

Preporučene objave

objavljeno:

Pozdrav, molim za informaciju,

otac je preminuo nedavno, iza sebe ostavlja auto koji ne vrijedi puno, grobno mjesto gdje je i sam pokopan ali u isto vrijeme i ogroman dug prema poreznoj za ugašeni obrt...

Nasljednici smo mama, mlađi brat i ja, koliko sam čitao, prihvaćanjem nasljeđujemo dug.

Ja sam protiv prihvata nasljedstva, ali je mama zapela za grobno mjesto jer je tamo pokopana i njena mama.

Što se dešava s tim grobnim mjestom ako svi odbijemo nasljedstvo? Kome ide i može li se dogovoriti ako se vraća groblju da se koristi i dalje?

Majka je također pokrenula ostavinsku raspravu, makar sam ja htio prije pitati što bi se desilo da ju nikada ne pokrenemo? I može li se sada izbjeći ako ima smisla?

Hvala unaprijed

odgovoreno:

nasljednici vračaju dugove ostavitelja do vrijednosti nasljeđene imovine.

ako ništa ne nasljeđujete niste dužni vračati dug ostavitelja.

grobno mjesti po zakonu nemože biti vlasništvo privatne osobe.

ni grobno mjesto u kom je sahranjen vaš otac nije njegovovlasništvo te ga niko nemože nasljediti.

nasljeđuje se pravo korištenja a osobito plaćanja grobne naknade.

ako nema neke značajne imovine, koja po vrijednosti premašuje dug,

ostavinsku nije potrebno pokretati.

ustvari potrebna je zbog obiteljske mirovine i plaćanja održavanja groblja.

ako usljede pritisci za vračanje duga nemojte priznati dug.

ako priznate dug dužni ste ga i vračati bez obzira što ništa niste nasljedili.

vjerovnike uputite da u sudskom postupku traže vračanje duga.

odgovoreno:

Puno hvala na promptnom odgovoru. Ako može followup pitanje...

Zahtjev za ostavinskom je napravljen, da li je bolje da se sada odreknemo onda nasljedstva, s time i duga - što se s njime događa?

I moj pokojni otac je nasljednik dijela kuće zajedno sa sestrama, ta ostavinska nikada nije napravljena, u slučaju da se odreknemo nasljedstva, što će se desiti kada se jednom pokrene ostavinska na toj kući i da li se u igru vraća dug taj porezni s kamatama?

Hvala još jednom, pozdrav!

odgovoreno:

Pod pretpostavkom o prihvatu nasljedstva,bili bi u obvezi vratiti dug ostavitelja u visini vrijednosti vozila,jer je to po onome sto ste napisali jedino od pokretnina/nekretnina.,s druge strane ako se odreknete,nemate obvezu vracanja duga,no netreba zaboraviti da vjerovnik moze pobijati takvu izjavu po opcim pravilima obveznog prava,no sumnjam da bi se upustili u parnicu iz razloga male vrijednosti nasljedstva.

Pomenuti dug nebi trebao imati veze sa ostavinskom iza umrlog roditelja vaseg oca,buduci da bi se u tom slucaju vi smatrali zakonitim nasljednicima umrlog djeda(pravo predstavljanja),zajedno sa sestrama vaseg umrlog oca.

odgovoreno:

Hvala na odgovorima, kao što sam napisao, pokrenuta je ostavinska, onda je najbolje da se tamo odreknemo nasljedstva i to je to jer je samo auto koji i nije nešto vrijedan u pitanju, ali što se dešava sa tim grobnim mjestom, da li mi dogovaramo tamo daljnje plaćanje održavanje groblja? Mirovine nema...

A ovo priznavanje duga, ako može pojašnjenje? To ga ne priznajemo na ostavinskoj raspravi ili?

odgovoreno:

Dug ostavitelja se neutvrdjuje u ostavinskom postupku.

Ono sto vam je Bovu pisao,odnosi se npr ukoliko ostaviteljev vjerovnik od vas bude zahtijevao da platite dug,vi ce te se u tom slucaju praviti doslovno "mutavi",znaci nema priznanja duga,niti sto potpisujte u svezi duga,niti platiti i najmanju cifru,jer time priznatete dug,zbog cega bi bili u obvezi isti i vratiti.

odgovoreno:
Ok, jasno mi je, a u slučaju da bi prihvatili nasljedstvo, automatski bi i prihvatili dug koliko sam razumio...

No čemu odricanje nasljedstva onda ako se ne spominje dug?

Hvala na strpljenju :)

Postati nečiji nasljednik je pravo, ali ne i obveza. Stoga, jedno od nasljednopravnih prava je i pravo na odricanje od nasljedstva. Može se reći da je pravo na odricanje od nasljedstva sporedno pravo koje nastaje uz nasljedno pravo te tako i pripada onoj osobi kojoj pripada i glavno pravo (jedino je glede svoga prestanka samostalno jer ako ne bude iskorišteno prestat će dok će nasljedno pravo i dalje postojati).

Iz sudske prakse;

<<Dugovi ostavitelja ne smatraju se sastavnim dijelom ostavine, pa se u rješenje onasljeđivanju ne unosi odredba o odgovornosti nasljednika za dugove ostavitelja.>>

”Županijski sud u Dubrovniku, Gž-1436/05, od 11. V. 2006..

<<U ostavinskoj raspravi sud ne ispituje i ne utvrđuje postojanje i visinu dugova ostavitelja,osim kada se radi o izračunavanju nužnog djela, iz kojeg razloga niti nije dužan u rješenju onasljeđivanju utvrđivati dugove ostavitelja, a to zbog toga što je rješenje o nasljeđivanju deklaratorna,a ne kondemnatorna sudska odluka, pa takva odluka ne može sadržavati izreku u kojoj bi se nasljednicima nalagala obveza na činidbu.>>

»Županijski sud u Varaždinu, Gž-220/05-2, od 15. II. 2005..

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i kasnije se registrirati. Ako imate korisnički račun na ovom portalu, prijavite se ovdje kako bi objavljivali s tim korisničkim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

No members to show

• Napravi novi...

Važna informacija