Jump to content

potvrda o nekažnjavanju


fani22

Preporučene objave

Ukoliko je presuda kojom vam je izrečena uvjetna osuda postala pravomoćnom, uvjerenje o nekažnjavanju će vam biti "čisto", jer se ono odnosi na činjenicu da se protiv vas trenutno ne vodi nijedan kazneni postupak (jasno ukoliko se doista ne vodi).

 

Ukoliko navedena presuda nije postala pravomoćnom, uvjerenje o nekažnjavanju neće biti "čisto" i posljedično će vam moguće predstavljati problem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je presuda kojom vam je izrečena uvjetna osuda postala pravomoćnom, uvjerenje o nekažnjavanju će vam biti "čisto" jer se ono odnosi na činjenicu da se protiv vas trenutno ne vodi nijedan kazneni postupak (jasno ukoliko se doista ne vodi).
Ne znam jesam li dobro razumio. Ako je netko pravomoćno osuđen na uvjetnu kaznu, onda na potvrdi piše da se ne vodi kazneni postupak? Samo ako se radi o uvjetnoj kazni ili i inače?

 

Znači li to da je za izdavanje "potvrde o nekažnjavanju" relevantan podatak o vođenju samog postupka, a ne o samoj kazni?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, postoje dvije vrste "dokumenata" koje se tiču ove materije -

 

1. uvjerenje o nekažnjavanju - koje izdaje sud nadležan prema mjestu prebivališta podnositelja, a kojim se potvrđuje kako se protiv te osobe pred tim sudom ne vodi kazneni postupak, dakle da nije potvrđena optužnica i da nije izrečena nepravomoćna osuđujuća presuda za kaznena djela za koja je zapriječena novčana kazna ili zatvor, dakle radi se o postupcima u tijeku;

 

2. izvadak iz kaznene evidencije - tzv. dosje, kojeg vodi Ministarstvo pravosuđa, i u kojem su evidentirane pravomoćne osuđujuće presude protiv dotične osobe, dakle radi se o pravomoćno završenim osuđujućim postupcima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pod br. 2 je jasno. Evidencija pravomoćnih kaznenih presuda za osobu xy.

 

Pod br. 1 se zapravo radi o registriranju činjenice da se u određenom smislu postupa, da je neki proces u tijeku, bilo da je netom podignuta otužnica pa sve do trenutka pravomoćne presude. Ako je tako, onda je naziv "uvjerenje o nekažanjavanju" za nas kaznenopravne laike vrlo nejasan.

 

Kad kažete "uvjerenje o nekažnjavanju" ja pomislim na "aha, kažnjen sam, dakle ne mogu dobiti uvjerenje o nekažnjavanju" ili "aha, nisam kažnjen, mogu dobiti uvjerenje o nekažnjavanju". Pomislim zapravo na sadržaj nekog posve drugog dokumenta, na sadržaj "izvatka iz kaznene evidencije".

 

Uvjerenje o nekažnjavanju bi se trebalo zvati npr. "uvjerenje o nevođenju kaznenog postupka". :-)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Načelno se slažem. Terminološki to djeluje zbunjujuće. Ali zato treba provjeriti i otkloniti sumnju. Znate onu staru - "Tko pita, ne skita."
Vidite da pucam od znatiželje i da pitam. :-) Nekako razmišljam da usprkos svoj muci koja me zadesila u ovome ima i nešto pozitivnog i zanimljivog, šire se (pravni) vidici, čovjek se počne pomalo zanimati za širi kontekst. :-)

 

Htio sam još pitati čemu služi i koji je smisao uvjerenja o nekažnjavanju. I gdje bih, da nam vi niste ljubazno pojasnili, u konkretnom slučaju bio mogao pronaći informacije glede toga. Naime, ponekad je za osobe bez pravnog obrazovanja teško pronaći odgovarajući zakon, pravilnik itd.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Htio sam još pitati čemu služi i koji je smisao uvjerenja o nekažnjavanju.

 

Pa gledajte, spomenuto uvjerenje se primarno traži kod zapošljavanja (iako ne traže ga svi poslodavci), a ima i država koje ga traže prilikom postupka odobravanja vize. To su dva najčešća slučaja u praksi gdje će vam trebati.

 

Iako ponavljam - naziv jeste nespretan i asocira ljude na nešto sasvim drugo. Također ukazujem i na mogući apsurd - obzirom navedeno uvjerenje izdaje sud nadležan prema mjestu prebivališta podnositelja zahtjeva, sasvim je moguća situacija da se pred tim sudom protiv pojedinca ne vodi nikakav postupak, ali se vodi pred nekim drugim sudom. Evo, npr. Slavonac sa prebivalištem u Osijeku, na ljetovanju u Dubrovniku počini kazneno djelo i naravno sudi mu se u "Grodu", ali on spomenuto uvjerenje o nekažnjavanju komotno digne "čisto" od svog suda u Osijeku. To nisu baš prečeste situacije, ali su sasvim moguće, a daju krivu sliku.

 

I gdje bih, da nam vi niste ljubazno pojasnili, u konkretnom slučaju bio mogao pronaći informacije glede toga. Naime, ponekad je za osobe bez pravnog obrazovanja teško pronaći odgovarajući zakon, pravilnik itd.

 

Nema problema, Strawinsky. Zato je Legalis.hr i tu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

I gdje bih, da nam vi niste ljubazno pojasnili, u konkretnom slučaju bio mogao pronaći informacije glede toga.
Evo ovdje

http://sudovi.pravosudje.hr/oksz/index.php?linkID=49

 

http://www.iusinfo.hr/dailycontent/topical.aspx?id=11192

http://www.mprh.hr/najcesca-pitanja-i-odgovori?dm=2

 

G-man je objasnio šemu za uvjerenje koja bi trebala bit jednaka za izdavanje izvida iz KE, ali još koji novi ministar pravosuđa i bit će riješeno.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

ja sam imao takav slucaj medjutim ja sam imao 2,3 rjesenja o uvjetnoj i poslodavac je dobio mailom kao anonimno da sam na uvjetnoj a ja sam laik sto se toga tice i dao mi je izvanredni otkaz za vrijeme bolovanja...imam odvjetnicu i tuzio sam posodavca te mi sud traje evo 13,14 mjeseci.. tko ima kakvih pitanja neka pita u inbox

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako je za trenutno zaposlenje bila potrebna dozvola o nekažnjavanju, a nakon par godina rada dobiješ optužnicu za kazneno djelo sa 2 godine uvjetno, da li si obavezan to reći poslodavcu, da li dobiješ otkaz zbog krivičnog gonjenja ako poslodavac to sazna sam, ili se čeka presuda Općinskog kaznenog suda?

 

Zavisi o kojem je radnom mjestu riječ.

 

Za neka radna mjesta posebnim zakonom je propisano kako vođenje kaznenog postupka za određena kaznena djela automatski "terminira" radni odnos - radni odnos prestaje ex lege.

 

Međutim, načelno gledajući - samo vođenje kaznenog postupka nije opravdani razlog za otkaz (osim naravno ako se radi o kaznenom djelu počinjenom na štetu poslodavca ili njemu bliskih osoba ili radnika ili u obavljanju radnih zadataka samog radnog mjesta). Eventualna osuda, opet može, ali i ne mora biti razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu. Čak i izdržavanje kazne zatvora samo po sebi, prema nekim odlukama VSRH, ne mora biti opravdani razlog za izvanredni otkaz ugovora o radu - traži se još dodatno utvrđenje da je to izazvalo poremećaj u organizaciji radnog procesa kod poslodavca.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

Da nadovežem svoje pitanje na ovu temu; moderatori će ju razdvojiti ako ocijene da za to postoji potreba.

Pitanje je sljedeće: kao poslodavac, što zakonski smijem tražiti od kandidata za posao, a vezano za njegovu/njezinu kaznenu/prekršajnu prošlost i sadašnjost?

Očito smijem zatražiti uvjerenje o nekažnjavanju, ali ono mi ne govori jako malo - osoba je mogla jučer izaći iz zatvora a uvjerenje o nekažnjavanju će biti čisto. Također znam da izvod iz kaznene i prekršajne evidencije ne smijem tražiti (niti ga osoba može dobiti osim za potrebe poslova u inozemstvu). Postoji li neki drugi dokument koji mogu legalno zatražiti koji bi mi pomogao s uvidom u eventualna protuzakonita ponašanja kandidata za posao?

Također, uzevši u obzir konfliktne informacije na koje nailazim, postoji li trenutno jedinstveno uvjerenje o nekažnjavanju ili ne? Navodno sada postupak traje 8 dana - znači li to da se podaci dobivaju iz jedinstvene evidencije za RH, odnosno da više nema mogućnosti da postupak u tijeku na jednom sudu ostane neevidentiran na uvjerenju izvađenom na drugom sudu? Ima li razlike traži li kandidat uvjerenje prema mjestu prebivališta ili prema mjestu rođenja?

Za kraj, vezano za specifične poslove vozača - postoji li neki način za dobivanje uvida u "čistoću" povijesti vožnje kandidata?

Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Postoji li neki drugi dokument koji mogu legalno zatražiti koji bi mi pomogao s uvidom u eventualna protuzakonita ponašanja kandidata za posao?

 

Ne postoji.

 

Također, uzevši u obzir konfliktne informacije na koje nailazim, postoji li trenutno jedinstveno uvjerenje o nekažnjavanju ili ne?

 

O tome se priča već godinama, s obzirom na apsurd vezanosti uz sud mjesta prebivališta. Koliko je meni poznato, još nije zaživjelo, iako se radi na tome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Novi sam ovdje, imam jedno pitanje: može li mi izvadak iz KE na kojem stoji da sam bio osuđen i kažnjen uvjetnom kaznom zbog povrede autorskih prava (ZAMP-a) stvarati probleme pri ulasku u Kanadu i smatra li se to djelo u Kanadi "summary offense"-om ili na to gledaju kao na kazneno djelo? Unaprijed hvala na odgovoru!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nepravomoćno sam dobio uvjetnu presudu u trajanju 12 mjeseci, a sve to prije 5 godina. Sud mi nije uručio to rješenje ujedno. Odvjetnica mi je rekla tada da će to ići u zastaru. Nisam mislio o tome svemu do sada kad traže ovu potvrdu.

 

Da li ću kao takav dobiti potvrdu o nekažnjavanju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko je ta presuda kojom vam je izrečena uvjetna osuda postala pravomoćnom - onda će uvjerenje o nekažnjavanju biti "čisto". Ali, ukoliko presuda nije pravomoćna - tada uvjerenje o nekažnjavanju neće biti "čisto".

 

Ne vjerujem da je pravomoćna, ali možda nije došla ni do tog levela, jer oni nakon presude nisu isporučili uopće presudu poštom (nisu znali pravilnu adresu, a adresa je pisala u spisu, samo se mijenjala jednom i kako nije bila na prvoj strani, to ih je zaustavilo;)

 

Odvjetnica je rekla, sad ce to zastariti za 6-7 mjeseci (a od tada je proslo 4-5 godina). Kako se na to gleda? Da li mozda moram odvjetnicu pitati da pokrene zastaru?

 

Kako mogu provjeriti sve ovo? Da trazim potvrdu o nekaznjavanju? Ne mogu sam nekako ranije provjeriti sve ovo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Uvjerenje o nekažnjavanju će biti "čisto", ukoliko se trenutno protiv vas ne vodi koji drugi kazneni postupak.

 

Što se tiče izvatka iz kaznene evidencije, dano je premalo podataka - kada je presuda postala pravomoćnom i koja je kazna izrečena za konkretno djelo? Obzirom navodite da ste tempore criminis imali 15 godina, pretpostavljam da je izrečena odgojna mjera?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Može jedno pitanje? Trebam podići potvrdu o nekažnjavanju, ali sam u mladosti završila na policiji zbog prekasnog izlaska van i otuđila sam jedno stvar koja je poslije vrađena. Samo sam dobila kaznu da posječujem par mjeseci centar. Zanima me mogu li zbog toga dobiti potvrdu o nekažnjavanju. To je bilo prije 4 godine. Unaprijed hvala.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Čl. 23. st. 2. Zakona o sudovima za mladež -

 

"Podaci o izrečenoj odgojnoj mjeri brišu se iz evidencije nakon proteka roka od tri godine od dana kad je prestalo izvršenje odgojne mjere, odnosno naknadno izrečene odgojne mjere, a u svakom slučaju kad evidentirana osoba navrši 24 godine života."

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je bilo relativno rano. Trenutno nemam 24 godine, ali sam 18 prošla i poršlo je 4 godine. Koliko se sječam oni su meni rekli da ne bi trebala imat problema oko zapošljavanja, ali rađe provjeravam. Čula sam da se nakon 18. godine briše iz evidencije sve. Koliko sam čitala kažu da potvrdu o nekažnjavanju mogu dobit ako s trenutno ne vodi istraga protiv menei ako nisam bila osuđivana na zatvor ili bilo kakvom novčanom kaznom, a u mom slučaju nisam

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uvjerenje o nekažnjavanju će vam biti čisto, ako se trenutno ne vodi nikakav postupak protiv vas.

 

A izvadak iz KE, prema ovome što ste napisala, će isto biti čist ako je prošlo 3 godine od prestanka izvršenja odgojne mjere (vi znate kada ste prestala odlaziti u centar).

 

Pišem vam oboje, jer ljudi često brkaju ta dva pojma.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...
  • 7 mjeseci kasnije...

poštovanje.2003 g imam počinjeno djelo iz 173 .St 2 i odlezanu kaznu od jedne godine.potom 2006 g se događa da Uskok vrši hapšenja u kvartu po neznam kakvim osnovama hapsu i mene.odigrava se suđenje bivamo svi osuđeni na zatvorske kazne ja dobijam kaznu od 1 g i 10 mj.neka je Tužilaštvo koristilo dokaze i svjedoke iz slučaja za kojeg sam odradio kaznu.vrhovni sud odbacuje presudu uz obrazloženje nemoze se dva put sudit za isto i traži obnovu postupka.eto prošlo je skoro 10 god od ovog drugog suda a nista se ne događa.dali ja mogu izvadit potvrdu o ne kažnjavanju i kada nastupa zastara odnosno koji su rokovi suda za postupanje u razumnom roku.pokušao sam otići kod suca vise puta ali dobijem obećanja i opet nista,dobio sam osjećaj kao da namjerno odugovlači postupak jer slučaj nije nimalo jednostavan.ja vise jednostavno neznam sto napravit odvjetnik govori neka pustim ali ja nemam strpljenja vise jer želim radit vani imam obitelj u međuvremenu i to sve je davno iza mene a nemogu iči naprijed.

unaprijed zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ne ne obrazloženje je puno dulje jer nas je bilo 16 okrivljenika pa u istoj presudi ima i potvrđivanja kazne i vraćanja na ponovni postupak koji je u mom slučaju i tu vrhovni navodi kako prihvaća moju žalbu da mi se sudi dva put za isto djelo i da se ponovi postupak.i sada mene zanima koji je rok da sud započne taj ponovni postupak

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

ako se ne može dva puta suditi za isto djelo, onda vas ne mogu ponovno suditi za isto djelo, ako se dobro razumijemo. dakle, ako je optužba protiv vas odbačena, vi više niste obuhvaćeni tom optužbom i za razliku od drugih okrivljenika, više ne biste trebali imati veze s tim kaznenim postupkom.

 

to sve pod uvjetom da sam vas dobro shvatila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

da upravo tako sam i ja mislio ali posto je to sve jedan slučaj žUP.sud mora ponovo zakazat raspravu i odbaciti optužbu protiv mene.ali sud to Neradi već deset godina a u međuvremenu ja ne mogu dobiti potvrdu da se ne vodi kaz.pos. i mene zanima do kada to moze sud razvucati? i kada nastupa zastara posto je djelo iz 2003 g.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Obzirom na nove zastarne rokove - zastara će nastupiti tamo 2028.

 

Moram priznati da mi nije jasan postupak predsjednika vijeća. Ako je već VSRH naložio ponovno provođenje postupka, i ako u odnosu na vas (ili još možda i nekoliko drugih) ima osnove za obustavu postupka ili donošenje formalne presude (presude kojom se optužba odbija), jednostavno rješenje nalazi se u razdvajanju postupka u odnosu na vas (i još moguće druge), pa ide obustava postupka ili formalna presuda, a ovim ostalima se ide u suđenje. Pokušajte staviti takav prijedlog sudu, pa ćete vidjeti odluku.

 

Međutim, poznavajući jedan sličan slučaj, ne bih se čudio da Županijski sud kao prvostupanjski (prema ranijem ZKP-u i KZ-u) pokušava "uvaliti" postupak Općinskom sudu (nadležnom prvostupanjskom sudu prema novom KZ i ZKP-u). Doduše, s time se nije uspjelo (u ovom predmetu kojeg znam), ali kada će VSRH odlučiti o tome - proteći će duuugo vremena.

 

Međutim, postoji i još jedna stvar - moguće da se u odnosu na vas samo djelomično radi o presuđenoj stvari, a djelomično ne, a to vrlo bitno mijenja na priči, ali svakako nije opravdanje da se ne ide u novo suđenje ili se s istim odugovlači.

 

Pokušajte s požurnicom ili razgovorom s predsjednikom suda. U konačnici, možete pokušati i sa pritužbom pučkom pravobranitelju, jer 10 godina da se po predmetu ništa ne događa je daaaaaaleko izvan svakog razumnog roka i primjer kako se ne smije raditi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

zahvaljujem na odgovoru.

Ja sam već vise puta pokušao razgovarati sa predsjednikom suda koji je ujedno i vodio kazneni postupak te je nakon njega unaprijeđen i svaki put dobivao obećanje kako ce za mjesec dva pokrenuti postupak.

znaci po novim rokovima do 2028?

a zar se ne primjenjuje zakon u vremenu počinjenja(2003) a ako je nastupila promjena primjenjuje se povoljniji zakon za okrivljenika?

ako bi isao s pozurnicom tko o njoj odlucuje?strah me ako odlučuje predsjednik suda da ponovo ne bude nista od toga

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

znaci po novim rokovima do 2028?

a zar se ne primjenjuje zakon u vremenu počinjenja(2003) a ako je nastupila promjena primjenjuje se povoljniji zakon za okrivljenika?

 

Prema čl. 86. KZ-a te stajalištu više od 30 godina duge prakse naših sudova, vrijede zastarni rokovi novog KZ-a (bili oni povoljniji ili nepovoljniji po počinitelja).

 

Više o tome, imate u našem članku.

 

Doduše, ima jedna presuda Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu, o kojoj ću uskoro napisati članak, a koja bi, prema zauzetom stajalištu, u konačnici mogla promijeniti našu praksu i legislativu po tom pitanju, pod uvjetom da netko bude uporan pa dođe pred Europski sud.

 

...ako bi isao s pozurnicom tko o njoj odlucuje?strah me ako odlučuje predsjednik suda da ponovo ne bude nista od toga

 

Gledajte, požurnica ima samo psihološki utjecaj, nije nikakvo efektivno pravno sredstvo. može se uputiti predsjedniku vijeća ili predsjedniku suda, ali oni po njoj ne donose nikakvu formalnu odluku.

 

Da se postupak vodi po aktualnom ZKP-u, imali biste neka konkretna sredstva na raspolaganju, ali ovako obzirom se postupak vodi po starom ZKP-u, nažalost nisam optimist.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Udala sam se i promijenila prebivalište prije mjesec dana. Išla sam predati zahtjev za izdavanje uvjerenja o nekažnjavanju i rekli su mi da ga mogu dati samo ako sam 6 mjeseci u mjestu prebivališta. A na stranicama ministarstva pise kako uvjerenje mogu dobiti uz predočenje važeće osobne prema mjestu prebivališta. Znači, ja na sud u starom mjestu prebivališta ne mogu tražiti uvjerenje? A za svaki natječaj za posao mi traže uvjerenje...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Pozdrav,

imam pitanje vezano za navedenu temu pa me zanima jesam li dobro shvatio nešto. Naime, ako se protiv mene vodi kazneni postupak na općinskom sudu u Splitu, dobio sam ponudu za posao, treba mi sporno uvjerenje o nekažnjavanju, i ja sada promijenim prebivalište i prijavim isto u Zadru te zatražim od nadležnog općinskog suda u Zadru sporno uvjerenje ću dobit bez ikakvih problema i biti će "čisto"?

Unaprijed zahvalan !

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

pozdrav,

20.02.2011 nakon 6mjeseci provedenih u pritvoru u istrazi nepravomocno sam osudjen na zatvorsku kaznu od 3godine šest mjeseci i pusten na slobodu da izvrsavanje kazne od 3 godine koLiko je ostaLo(kad se oduzme vrijeme provedeno u istrazi)cekam sa sLObode.nakon sto mi je sudac odredio 3,6 godine žaLio sam se na tu presudu i vrhovni sud mi smanjuje kaznu sa 3,6 na 1godinu(U MEDJUVREMENU JE PROMJENJEN ZKP U KORIST OKRIVLJENIKA i djeLo za koje je prije kazna zatora iznosiLa od 3-12godina po novom zkp je biLa od 1do 10godina).cekajuci odgovor na žaLbu od 3 mjeseca 2011 do 7 mjeseca 2014 u medjuvremenu san postao otac i vrhuvni sud mi tu 1 godinu uracunava vrijeme provedeno u pritvoru a ostatak mi(znaci jos 6 mjeseci)pretvara u rad za opce dobro koje uredno odradjujem i završavam u veljaci 2015(prije 8 mjeseci).

 

znaci zanima me nakon koLiko vremena mogu zatraziti rehabiLitaciju(1godina zatvora poLa rad za opce dobro) hvaLa

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Zasada još, barem koliko je meni poznato (a slobodno me ispravi tko ima drugačijih saznanja), nije moguće bilo gdje u RH tražiti spomenuto uvjerenje, već morate ići prema sudu svog prebivališta.

 

No, sugeriram vam da nazovete Kancel Općinskog kaznenog suda (ili Županijskog suda) u Zagrebu i upitate za mogućnost da to riješite kod njih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"U slučaju spriječenosti, u vaše ime uvjerenje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak može zatražiti i druga osoba, ali samo ako ste joj dali punomoć koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika."

 

https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-i-uvjerenja/uvjerenje-da-se-ne-vodi-kazneni-postupak/1625

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...
"U slučaju spriječenosti, u vaše ime uvjerenje da se protiv vas ne vodi kazneni postupak može zatražiti i druga osoba, ali samo ako ste joj dali punomoć koja mora biti ovjerena kod javnog bilježnika."

 

https://gov.hr/moja-uprava/drzavljanstvo-i-isprave/potvrde-i-uvjerenja/uvjerenje-da-se-ne-vodi-kazneni-postupak/1625

 

Pozdrav. Zanima me jedna stvar. Prije nekoliko godina napravila sam ugovor s telef. mrezom na 2 godine, kako ja to nisam placala bila mi je dosla opomena. I ja sam to zanemarila. Trenutno predajem papire za vizu u Australiju. Zanima me kad budem vadila potvrdu o nekaznjavanju hoceli to pisati ili ne?

Hvala

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zanima me kad budem vadila potvrdu o nekaznjavanju hoceli to pisati ili ne?

 

U spomenuto Uvjerenje ne upisuju se građansko-pravne okolnosti, već isključivo kazneno-pravne.

 

Međutim, imajte na umu kako će vjerovnik pokušati svakako naplatiti svoje potraživanje prema vama, pogotovo ukoliko u RH imate kakvu imovinu na svoje ime.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

imam i ja jedno pitanje vezano za ovu temu...naime potrebna mi je potvrda o nekažnjavanju za rad u jednoj stranoj firmi....prije par godina imala sam saobraćajku i budući sam imala u krvi više od 0,5 odveli me na triježnjenje u stanicu...ujutro me priveli sucu i dali mi novčanu kaznu uz oduzimanje dozvole na nekoliko mjeseci....da li će to biti vidiljivo na ovoj potvrdi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To je onda bio najvjerojatnije prekršajni postupak. Rehabilitacija u tom slučaju nastupa protekom roka od 3 godine od pravomoćnosti presude, što prema vašim podacima još nije prošlo, tako da imate prekršajnu evidenciju i bojim se da će to biti problem kod pokušaja zaposlenja pri navedenim poslodavcima. Eventualno pričekati nastup rehabilitacije.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pozdrav.imam 2 pitanja za vas i da skratim sto vise uglavnom iz vukovara sam bila na doceku nove godine na samom jugu dalmacije i to mi je prvi put u zivotu da sam tamo i tamo mi je neki nepoznat lik prodao mobitel kao treba mu lova za nesto hitno.blabla i ja sam kupila taj mob da bi na kraju dobila poziv od policije da je taj mobitel ukraden i ja sam taj mobitel predala policiji i dala iskaz i otp. opisla osobu sto mi je prodala inace meni skroz nepoznata da bi za mjesec dana me zvali iz policije sa juga dalmacije da ne postoji takva osoba sto sam je opisala i da ce mi pisat nekakvu kaznenu prijavu.pa da mi to objasnite i trebat cu uskoro vadit za posa potvrdu o nekaznjavanju pa oce li ona bit uredna il ne?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je znati jer ne znamo kakvu će kaznenu prijavu protiv tebe podnijeti. Iz ovog što si opisala, moguće je da se radi o prikrivanju, ali mislim da će proći i više mjeseci prije nego dođe u tu fazu postupka da ti se vidi na potvrdi.

 

Al ja stvarno nepoznam tog lika niti ikoga jer sam dosla iz drugog kraja hrvatske al nije mi jasno kako mogu rec da ne postoji takav lik kako sam ga opisala i ja ne zelim da imam ikakvu prijavu oko toga i da li mi predlazete da uzmem odvjetnika za ovo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nisu mi dali nikakav papir samo su me ispitivali i ovi dana su me zvali iz postaje dubrovnik da ce mi pisat kaznenu prijavu.ugl.ja imam svjedoke i slike di sam bila na doceku sto je udaljeno 200 i nesto km od dubrovnika gdje valjda otuđen taj mobitel znaci nema teorije da sam mogla bit na tom mjestu niti uradit to a i kako sam bila BiH mogli su provjerit prolazak i dolazak moj preko granice

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tražio sam pismenim putem potvrdu iz prekršajne evidencije iz Zagreba po tipiziranom obrascu sa neta da nisam prekršajno osuđivan (mada jesam),ali ne za alkoholiziranost u promtu-treba mi radi prikaza stranoj državi , što sam naveo i dokazao u zahtjevu.. Prošlo skoro 2 mjeseca nema odgovora na R pismo... Šta činiti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Je li to na kraju zaživjelo? Ili taj apsurd postoji i dalje? Ja sam nedavno podizao to uvjerenje u Osijeku, a imam kazneni proces u Splitu, ali mi je pisalo da u Splitu postoji potvrđena optužnica (kao student sam potpisao profesora i okrivljen sam za krivotvorenje)... onda je to zaživjelo ili samo teta na sudu bila predana svojem poslu, lol...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 tjedna kasnije...

E ovako... Znaci prije godinu dana se desio incident u DM-u.. Glupost se desila tako sto je ispalo da sam kakti ukrala stvar i policija je bila nazocna bla bla da ne duljim, uzeli su zapisnik, bez kazne, bez suda... samo zapisnik. Eh sad, u Njemackoj sam i traze me POLIZEILICHES FÜHRUNGSZEUGNIS... Hocu li ja to moc dobiti? Ili ce ipak pisat to i necu moc dobit posao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija