Jump to content

Mišljenja


rekspi

Preporučene objave

Zanima me mišljenje svih kojima se da nešto napisati o ovoj temi, a tema je (ako sam dobro vidio) podizanje novčane granice za Obvezni prekršajni nalog na 5000 kn.

Koliko je to u redu a koliko nije? U smislu oslobađanja VPS-a od tisuća žalbi i u smislu da se na neki način reduciraju prava okrivljenika.

Jel OPN uopće ustavan?

Eto, volio bih čuti neka mišljenja pa ako tko ima volje šta na pisati, hvala mu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Možda gledam totalno krivo na stvar ali zar u državi u kojoj je ustavom regulirana trodioba vlasti nije protuustavno da policajac, koji ne spada u sudbenu vlast, izdaje nešto na čemu piše KRIV JE?

Kako opisati sudske presude, lokalnog tipa, koje padaju kao kruške na VPS-u?

Kako opravdati/objasniti da ako si napravio prekršaj od 5000 kn nemaš ista prava kao onaj tko je napravio prekršaj od 6000 kn? Jel realno, prekršitelj s većom kaznom ima veća prava pred sudom. Bar još jednu istancu u obliku VPS-a. Zar ne bi svi trebali biti jednaki? Odnosno u jednakom položaju pred sudom?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A na osnovu čega bi platio kaznu po PN-u da ti ne piše "kriv je"?Imaš jednaka prava kao onaj sa 6000 kn ili više.Na dnu prekršajnog naloga (općeg ili obaveznog) stoji da imaš pravo prigovora sudu.

 

Uputa o pravnom lijeku:Protiv ovog Naloga okrivljenik, branitelj iosobe iz članka 192. stavka 2. Prekršajnog zakona imaju pravo prigovoranadležnom prekršajnom sudu u roku od 8 dana po primitku odnosno uručenju Naloga.Prigovor se podnosi putem ove PU/PP u dva istovjetna primjerka

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

A čekaj, znam ja da imaš pravo žalbe sudu ali zar nebi sud trebao donositi odluku o nečijoj krivnji? Zašto nalog ne može glasit optužen je ili smatra se krivim pa ako želiš platit, plati i tako priznaješ krivnju.

Kako možeš reći da imaju ista prava kad onaj iznad ima sve što i onaj ispod samo još ima priliku iznijeti sve VPS-u. Jel to više ili manje? Isto nije sigurno...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako se smatraš krivim platiš a i ako si kriv možeš od suda tražit i smanjenje kazne.Postoje i presude nakon naloga na koje imaš pravo žalbe.Postoje i izvnredni pravni lijekovi.Za vidjet točku problematiku treba vidjet koliko % je VPS presuda prvostupanjskih presuda uvažio a koliko odbio.Za sada nema odluke Ustavnog suda da je nešto protuustavno (bar ja nisam nigdje pročitao,a nisambaš ni tražio).Imaš šansu potegnut to pitanje.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jasno je meni da se VPS treba rasteretiti odlučivanja o tome jel netko nije nosio kacigu ili ne ali način na koji to radi naša država meni je poprilično problematičan. Meni se čini ovo više neka represivna metoda koja, iako nategnuto, spada unutar ustava, zakona... Sigurno bi se dalo potegnuti to pitanje, po meni ima elemenata ali nisam ja taj koji će ga potegnuti jer nemam dovoljno znanja za sada...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

    No members to show



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija