Jump to content

Nisi ni kriv ni dužan, ali moraš platiti "troškove prisilne naplate!


dalibor_d

Preporučene objave

Evo jedna tema za komentiranje. Ne tražim ni savjet ni konkretan odgovor. Jednostavno kao laik želim ispričati jednu situaciju koja mi (opet kao laiku) izgleda nestvarno, kao iz Alana Forda ili Montya Pythona.

 

Dakle:

30. 09. odjavim obrt, u Uredu za gospodarstvo, HZMO- i HZZ-u i uredno platim sve doprinose, uključujući i komorski doprinos i porez na tvrtku (sve na vrijeme i u rokovima)...

Krajem prosinca dobivam Rješenje o ovrsi zbog dugovanja od preko 3.500 kuna na ime neplaćenih doprinosa.

Odlazim na poreznu i saznajem da me ona tereti za doprinose za listopad i studeni. Pokazujem i dokazujem da je obrt zatvoren 30. rujna i da ne dugujem niti lipe.

"Ljubazna" službenica mi "izlazi ususret" i obustavlja izvršenje ovrhe dok ne dobiju podatke od HZMO-a.

15. siječnja dolazim u poreznu gdje mi priopćuju "radosnu vijest" kako zaista ne dugujem niti lipe, OSIM TROŠKOVA PRISILNE NAPLATE OD 200 KUNA!

- Kakve prisilne naplate, pitam u čudu.

- Pa, to su Vam troškovi koji nastaju Rješenjem o ovrsi.

- Ali ja nisam dužan niti lipe i nije bilo temelja za pokretanje ovrhe. To što je komunikacija između vas i drugih službi zaštekala se mene ne tiče. Ja sam uredno podmirio zadnju lipu i zatvorio obrt 30. 09. To što je vama trebalo više od 3 mjeseca da to evidentirate - nije moj problem, zar ne?

- Čuj, prijatelju, odgovara mi službenica, postupak ovrhe je pokrenut, troškovi su nastali, a sve je to evidentirano na vašem OIB-u. Možete vi dokazati da se i preplatili doprinose za 100.000 kuna, ali OVIH 200 KUNA MORATE PLATITI, i točka! To je tako. Znam da niste krivi, ali nisam ni ja.

 

Eto, to je ta stupidna situacija. Mislim, je*e mi se za 200 kuna. Uostalom, već sam ih platio, ali zar je moguće da se na ovo nemam pravo žaliti, jer, ista bi stvar bila i da su troškovi prisilne naplate iznosili 10.000 kuna?

Zar ovo nije vrhunski primjer birokratske gluposti?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija