Jump to content

Majka brani ocu viđanje kćeri unatoć pravomoćnoj sudskoj presudi - CZSS podržava majk


otac34

Preporučene objave

Otac sam kćeri od 6 godina, a od njene majke sam se rastao prije 4 godine, te nakon razvoda intenzivno viđao svoju kćer, a viđanja dogovarao s njenom majkom.

 

Sve se promjenilo prije 6 mjeseci kad mi je njena majka (moja bivša supruga) zabranila viđanje kćeri. Mislim da je to napravila radi teškog psihićkog stanja zbog gubitka posla prije 6 mjeseci.

 

Prvo što sam poduzeo je da sam se počeo strogo pridržavati termina iz pravomoćne presude od prije 3 godine na kojoj su definirani alimentacija (koju cijelo vrijeme uredno plaćam) i viđanja (ponedjeljak, srijeda, četvrtak od 16-19 h, svaki drugi vikend i pola praznika), ali je njena majka i dalje branila viđanje.

 

Nakon toga sam se obratio CZSS od kojih sam u više navrata od različitih osoba dobio jedan te isti usmeni odgovor: "Mi vam tu ne možemo ništa i što očekujete od nas", a pismeno su se odbijali izjasniti. Nakon što sam 3 mjeseca neprestano dolazio u CZSS i telefonski ih zvao pozvali su nas oboje na sastanak.

 

Na sastanku je majka redom govorila:

1. Da ne dolazim po kćer (što nije istina)

2. Da ne plaćam alimentaciju (što nije istina i kasnije u CZSS donio potvrde o transakcijama)

3. Da dolazim po kćer, ali kćer ne želi ići k meni (što isto nije istina)

4. Da dolazim, a da ne želim preuzeti kćer (što nije istina)

5. Da uopće ne dolazim po kćer. (što nije istina)

6. Da kćer bila bolesna (bila je možda jednom)

7. Da sam prije 6 mjeseci kad je kćer bila zadnji put kod mene tukao i izderavao se na kćer (što nije istina)

8. Da sam u nekoliko navrata kad sam došao po kćer ju udario šakom (majku) (što nije istina)

9. Da joj prijetim smrću (majci) (što nije istina)

10. Da ju uhodim i špijuniram (do njenog stana dolazim samo u terminima te nakon što mi odbije predati kćer odlazim izbjegavajući bilo kakve sukobe)

11. Da joj termini u sudskoj presudi ne pašu i da ako bi došao u drugim terminima da bi mi dala kćer.

12. Da nisam došao u svaki termin i da zbog toga mi ne želi dati kćer (što je istina jer sam zadnjih 2 mjeseca zbog situacije poćeo dolaziti samo jednom tjedno u terminu predhodno se najavljujući, zbog situacije i zbog toga jer smatram da ako mi njena majka nije dala dijete zadnjih 6 mjeseci nema smisla da dolazim 3 puta tjedno i vozim autom 1 h u svakom smjeru)

 

 

CZSS ju je podržavao i 100% vjerovao po svim toćkama iako su kontradiktorne opravdajući je po svim toćkama riječima:

 

1. Zašto ne dolazite po kćer. Kako dolazite ako vaša bivša supruga kaže da ne dolazite.

2. kako očekujete da vam supruga dozvoli da viđate dijete ako ne plaćate alimentaciju. Kako plaćate ako vaša bivša supruga kaže da ne plaćate.

3. Zašto dijete tjerate na silu da ide k vama, ako ne želi. To je zlostavljanje djeteta.

4. Zašto niste htijeli preuzeti kćer. Kako jeste ako vaša supruga kaže da niste.

5. Zašto ne dolazite po kćer. Kako dolazite ako vaša bivša supruga kaže da ne dolazite.

6. Jeste li normalni da hoćete bolesno dijete odvesti k sebi. Ugrožavate život djeteta. Zbog toga bi trebali kazneno odgovarati.

7. Zašto se tako ponašate prema svojoj kćeri. Nije ni ćudo da vam bivša supruga ne dozvoljava viđanje kćeri.

8. Zbog ovog imate sreće da niste u zatvoru, a nas maltretirate da vam majka brani viđanje djeteta.

9. Zbog ovog imate sreće da niste u zatvoru. Imate sreće što vas supruga nije prijavila

10. -//-

11. Zašto se baš morate pridržavati presude. Kakav ste vi to roditelj ako se samo držite formalnosti.

12. Ako ste izostavili jedan termin u presudi onda ste izgubili kontinuitet viđanja i majka vam više ne treba dati kćer.

 

 

 

Nakon svega ovoga jednostavno neznam kako dalje i što napraviti za dobrobit djeteta jer se nemam više kome obratiti. Na kćeri vidim da jako pati u ovakvoj situaciji jer pretpostavljam da joj stalno govori protiv mene. Brine me i to što će slijedeće godine u školu i umjesto da se posveti školi i prijateljima će biti opterećena nama.

 

Kako biti dobar otac u ovakvoj situaciji. Da li trebam nastaviti bitku da ju viđam (smatram da sam potreban svojoj kćeri pogotovo kad kreće u školu), ali s druge strane dovodim kćer u konfliktnu situaciju i time je stavljam u sredstvo osvete njene majke koja mi se želi osvetiti iz objesti jer je izgubila posao i došla u tešku situaciju. Da li da odustanem od viđanja i nadam se da će se situacija smiriti sama od sebe što bi moglo potrajati godinama.

 

Molim vas kako dalje i što napraviti da moja kćer najmanje pati i bude van bilo kakvog sukoba.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo što sam pročitao je kriminalno i paradoksalno. Čisti i namjerni mobbing od strane djelatnica CZSS-a. Nažalost, ovo je doista standardno ponašanje i tipična situacija koju prolaze na tisuće očeva u RH pa i ja, zasada u obliku nedopuštanja da iznesem dokaze. (Zašto očeva? Zato što se djeca velikom većinom svjesno povjeravaju nekritički i neselektivno majkama.) Ponovno na štetu djece, ali zato se "majke" deklarativno zalažu za "dobrobit" djece i naveliko glume po sudovima. Čast iznimkama. Nažalost, obrambene i dobronamjerne reakcije poput vaše, dio ljudi nepravedno i pogrešno okarakterizira kao "rat spolova" i/ili stavlja žrtvu ovakvog psihoemotivnog nasilja i nasilnika u isti koš "baš ste oboje naporni, zar ne vidite da štetite djetetu, dajte se već jednom dogovorite" iako se tu više nego očito radi o značajnoj zlouporabi pozicije moći s jedne strane na račun drugog.

 

Svaki puta kada vam bude onemogućila provođenje sudske odluke pozovite policiju da registriraju što uskratama čini vama i djetetu. Doslovno svakog puta. A G-man ili netko drugi će vam napisati po kojem članku zakona ćete reagirati.

 

Usput, o kojem se CZSS-u radi? U kojem mjestu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

"Da li trebam nastaviti bitku da ju viđam (smatram da sam potreban svojoj kćeri pogotovo kad kreće u školu), ali s druge strane dovodim kćer u konfliktnu situaciju i time je stavljam u sredstvo osvete njene majke koja mi se želi osvetiti iz objesti jer je izgubila posao i došla u tešku situaciju. Da li da odustanem od viđanja i nadam se da će se situacija smiriti sama od sebe što bi moglo potrajati godinama."

 

Vi morate nastaviti borbu radi svoje kčeri, posve je pogrešno razmišljati na način da će se situacija sama od sebe smiriti i da ćete kćer i vi imati normalne susrete. Ako odustanete onda je jedino sigurno da ćete se dovesti u situaciju da će dijete odbijati susrete sa vama.

 

Sa nadležnim centrom isključivo komunicirajte pisanim putem. Obratite se sudu i zatražite ovrhu. Svaki trenutak koji provedete sa kćeri nastojte joj u skladu sa njezinom dobi objašnjavati da je volite, borite se da provodite više vremena zajedno, majka se ponekad ljuti, ali vi uvijek nastojite da se ona prestane ljutiti. Vaše sretne trenutke sa kćeri nastojte zabilježiti fotoaparatom što bi vam moglo kasnije pomoći ako dođe do takve manipulacije djetetom da odbija susrete sa vama.

Ukoliko primjetite promjene na djetetu zatražite termin u Poliklinici za zaštitu djece grada Zagreba.

Obratite se dopisom Pravobraniteljici za ravnopravnost spolova koja ispituje u skladu sa svojom ovlasti nejednak tretman na temelju spola. Također ako ste nezadovoljni radom nadležnog centra prvo se dopisom obratite ravnateljici, a onda Ministarstvu socijalne politike i mladih.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da li trebam nastaviti bitku da ju viđam (smatram da sam potreban svojoj kćeri pogotovo kad kreće u školu)...

 

Da li vaša uloga oca ovisi o bilo čemu osim o vama samome?

 

Ako s majkom ne možete na "zelenu granu", uz već navedeno - podnesite kaznenu prijavu za kazneno djelo neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta iz čl. 173. KZ-a. Inače nisam pobornik da se obiteljske stvari rješavaju preko "kaznenog sustava", ali ako je to jedini put, onda ... Imajte na umu kako bi bivša veoma lako vas mogla prijaviti za prijetnju ili tjelesno nasilje (iako, ako vi podnesete kaznenu prijavu protiv nje, to je gotov pa neminovan scenarij).

 

Lakog rješenja ovdje nema, sada samo predstoji da "sami sa sobom porazgovarate" što ste sve spremni učiniti da budete u djetetovom životu i ono u vašem. Ta odluka je samo vaša.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Od policije i centra nemojte ocekivati nikakvu pomoc jer oni samo prebacuju odgovornost jedni sa drugih. Nedavno sam u obitelji imala slicnu situaciju samo sto su u ovom slucaju uloge bile zamjenjene.Majka se obracala i jednima i drugima ali nije bilo efekta sve dok nije podnijela kaznenu prijavu drzavnom odvjetnistvu.Dva puta ju je podnosila i oba puta djete je bilo vraceno majci u roku par dana.

Moj vam je savjet da napravite to isto.Podnesite kaznenu prijavu za krsenje pravomocne presude DORH-u. To mozete uciniti usmeno i pismeno ali moj vam je savjet da to ucinite pismeno.Objasnite cjelu situaciju od samog pocetka i to posaljite preporuceno uz kopiju pravomocne presude.Ukoliko vas ne kontaktiraju u roku 3 dana,nazovi te ih i zamolite da vas spoje sa osobom koja radi na vasem slucaju te ju zamolite da vam to malo ubrza.

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovaj savjet o uključivanju sustava ne preporučujem, sudeći po vlastitom petogodišnjem mučnom iskustvu. To je toliko bolno ne moći sudjelovati u dječjim životima, da kreneš kucati na sva vrata i moliti za pomoć, tim više što djeca bivaju zatrovana od roditelja zlostavljača i njihova slika stvarnosti o vama postaje monstruozna. Za dobrobit djeteta, moj savjet je, opremite se strpljenjem i snagom marinca, ne dajte se isprovocirati napadima i ocrnjivanju, svu snagu uložite u pokušaj dogovora i umirivanja ludog roditelja, koji ne zna razlučiti roditeljsku od partnerske uloge pa ubija dijete, koje ima iskonsku potrebu da bude zaštićeno i voljeno od oba roditelja, te da ima podršku oba roditelja u toj potrebi. Pokušajte usaditi, dogovoriti naviku viđanja s djetetom makar 1-2 puta tjedno ali kontinuirano, (ja sam to uspjela putem nadzora obiteljske skrbi, druge koristi od njih nema, probajte eskivirati, jer vas dijete viđa uz njegovu prisutnost), te pri svakom viđanju, koliko god kratko i bolno bilo (djeca vas omalovažavaju, vrijeđaju, provociraju, prijavljuju za lažno zlostavljanje,..) jer su žrtve psihičkog zlostavljanja a ne zato što je to njihovo mišljenje, budite jaki da ne spominjete drugog roditelja, vaš konflikt, zabavljajte se, sve okrećite na šalu, dajte djetetu sigurnost da na vas može računati i kad vas maltretira (jer vas zove u pomoć) i kako god se malo viđali. Govorite joj da ju volite, da ste tu za nju, da može računati na vas, i to ponavljajte dok dijete ne naraste i ne počne misliti svojom glavicom. Tada dolazi nagrada (tko preživi)... U suprotnom ako tražite pomoć sustava doživjet ćete kao ja: Centar me optužio za poticanje konflikta i zaprijetio policijom, Poliklinika za zaštitu djece da nisam nikakva majka jer ne ispunjavam sve (nemoguće) želje djece (instruirano po ocu- da sam ih mogla viđati prošli tjedan?!, da sam kasnila 5 minuta i sl...), Pravobraniteljica za djecu_njeno osoblje me napalo da nisu oni ni sud niti policija, jedino je Pravobr. za ravnopr. spolova napisala mišljenje da nas ni centar ni policija nisu zaštiitili od nasilja, zbog čega je policija potaknula kaznenu optužnicu za mene jer sam bila prejadna i preneinformirana da znam da sudsko mirenje o prebijanju duga alimentacije s imovinom nema pravnu snagu za neplaćanje alimentacije par mjeseci..) I Sretno!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

meni se isto sad to događa! fuj u šta se pretvaraju ljudi
Što vam se događa? Može nekoliko rečenica da znamo o čemu se radi?

 

svu snagu uložite u pokušaj dogovora i umirivanja ludog roditelja, koji ne zna razlučiti roditeljsku od partnerske uloge pa ubija dijete
Da ti roditelji nisu poremećeni, to ne bi niti radili. Ja sam dugo i svakodnevno trpio i svašta pokušavao, ali to je nemoguća misija. Nemoguća jer je osoba a) poremećena i b) od predstavnika institucija dobiva široku podršku u svojem negativnom djelovanju. Direktno ili inidirektno se podržava ponašanje osoba neprikladnih za roditeljsku ulogu. Možete biti i ovakvi i onakvi, i strpljivi i spremni na kompromis i požrtvovni, i dobronamjerni - nećete promijeniti te osobe jer znaju da im je data moć. Jedino što ostaje je mijenjati razmišljanje i osvješćivanje a) širokih masa i b) utjecati na institucionalno razmišljanje

 

Zlostavljača i pomemećenog nećete promijeniti. Nikada. Potvrđeno mi je i od najkompetentnije i najstručnije osobe za takve slučajeve.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Možete li mi pojasniti što je to nadzor viđanja CZSS. CZSS je rekao da će provesti nadzor viđanja, ali da će termini biti drugačiji nego oni u presudi i puno rijeđi.

 

Da li to znači da će CZSS biti prisutan tijekom samog preuzimanja ili neću moći boraviti s kćeri bez prisutnosti CZSS.

 

Da li je nadzor neko pismeno rješenje jer CZSS stalno odbija dati bilo kakav pismeni odgovor.

 

Da li je odluka CZSS jača od odluke suda? Može li mi CZSS zabraniti ili reducirati kontakte s kćeri unatoč sudskoj presudi?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako pismeno komunicirati, ako CZSS odbija primiti moju prijavu, a kamo li pismeno odgovoriti.

 

U CZSS sam nekoliko puta došao osobno predati prijavu u dva primjerka ocekujući da će zaprimiti prijavu i lupiti žig tako da jedan primjerak mogu zadržati za sebe. Oni su odgovorili da to njima ne treba, a naljutili su se kad sam ostavio prijavu na stolu i otišao tako da nemam dokaz uopće da sam predao prijavu.

 

Kad sam ih upitao da mi odgovore bilo što pismeno su govorili: Mi tako ne radimo, radi se o zaštiti djeteta i ćak i da mi nešto napišemo pismeno vam ne smijemo to poslati.

 

Jedino pismeno su mi slali pozive za sastanke.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Naljutili su se kad sam ostavio prijavu na stolu i otišao tako da nemam dokaz uopće da sam predao prijavu.
Svjesni ste da ste pustili prijavu na stolu i otišli. I svjesni ste da zbog toga nemate dokaza da ste predali prijavu. Ako ste već svega svjesni, onda drugi puta svjesno pošaljite prijavu preporučeno s povratnicom.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadzor obiteljske skrbi ja sam imala 2 godine (ukupno, uz produžavanja) jer su roditelji u prevelikom konfliktu da bi mogli suvislo komunicirati o djeci/viđanju i dr. Obično je to vanjski suradnik Centra koji ima neke veze sa socijalnim radom, i za to dobiva neki mali novac mjesečno, te šalje mjesečno izvještaje Centru o stanju o obitelji. Moraju se suglasiti pismeno u Centru oba roditelja s tim, te dobivaju Rješenje o trajanju nadzora i ciljevima koje on treba postići u radu s roditeljem/ima. Nije mu zadatak da Vam smanjuje sudska viđanja nego suprotno, da ona čak postanu spontana, laka i dogovorna vremenom, da se discipliniraju roditelji, što baš ne ide kod konflitnih osoba. Kad ne možeš vidjeti dijete, zoveš njega, on zove 2.roditelja, malo ga pošpota da mora surađivati inače će biti kažnjen.. Pametan zlostavljač deklarativno izražava veliku suradnju, ali uspješno i dalje manipulira tobom, djecom, sustavom, a još lakše s tim nadzornjakom, koji se zadržava na površini i nekad se čujete svega par puta telefonski, jer je nedostupan ili ima nekih obaveza, problema, susrete kazalište i dr. Zlostavljaču se ne desi ništa, on čak nije u svojim izvještajima pisao o manipulacijama 2.roditelja s našim vremenom i živcima, već je prepisivao stalno iste gluposti. Kasnije mi nisu više niti htjeli dati te izvještaje, čula sam od stručnjaka da sam te slučajeve manipulacija i pored nadzora trebala baš svaki put pismeno prijaviti centru, i tražiti njihovu intervenciju, što meni dovodi u pitanje ulogu tog nadzornjaka. (forme radi?)On se nije htio suočiti s nasilnikom (koji mu je telefonski dosadjivao, prijetio ako ne podrži njegovu priču da je moje lažno zlostavljanje zlostavljanje, to je priznao u Centru isprovociran njegovim napadima) te se jednostavno sklanjao, dolazio je isključivo u moj stan kad su dolazila djeca ( do dva puta mjesečno) na sat vremena popričati s djecom što ih muči i sl. Oni bi (otrovani protiv mene) pričali kako kasnim, loše kuham, prolazim kroz žuto svjetlo, a on bi pred njima mene kritizirao...totalno neprofesionalno prema mom skromnom mišljenju. Prilična obaveza i gnjavaža, djeca se osjaćaju jadno jer su drukčija, ti se osjećaš jadno jer ispada da kontrolira samo tebe i tvoje vrijem s djecom, kakva se poruka šalje djeci? Može pomoći djelomično, puno sreće!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod mene je slucaj zadnjih 6 mjeseci da majka djeteta ne dopušta da boravim s djetetom bez njenog prisustva, a kamo li da mogu dijete bar na kratko odvesti kod sebe. Da li će nadzornik biti prisutan prilikom preuzimanja? CZSS se slaže s majkom da djete trebam vidjeti najviše jednom tjedno samo uz prisustvo majke.

Izmučena, da li je u vašem slučaju nadzor pomogao da viđate dijete? Da li je nadzornik dužan pisati zapisnike.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kod mene je slucaj zadnjih 6 mjeseci da majka djeteta ne dopušta da boravim s djetetom bez njenog prisustva, a kamo li da mogu dijete bar na kratko odvesti kod sebe. (...) CZSS se slaže s majkom da djete trebam vidjeti najviše jednom tjedno samo uz prisustvo majke.
Dijete ima 6 godina. U čemu je stvar? Što ste učinili (ili netko tvrdi da ste učinili) da se CZSS slaže s time?
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dijete ima 6 godina. U čemu je stvar? Što ste učinili (ili netko tvrdi da ste učinili) da se CZSS slaže s time?

 

 

Na sastanku je majka redom govorila:

1. Da ne dolazim po kćer (što nije istina)

2. Da ne plaćam alimentaciju (što nije istina i kasnije u CZSS donio potvrde o transakcijama)

3. Da dolazim po kćer, ali kćer ne želi ići k meni (što isto nije istina)

4. Da dolazim, a da ne želim preuzeti kćer (što nije istina)

5. Da uopće ne dolazim po kćer. (što nije istina)

6. Da kćer bila bolesna (bila je možda jednom)

7. Da sam prije 6 mjeseci kad je kćer bila zadnji put kod mene tukao i izderavao se na kćer (što nije istina)

8. Da sam u nekoliko navrata kad sam došao po kćer ju udario šakom (majku) (što nije istina)

9. Da joj prijetim smrću (majci) (što nije istina)

10. Da ju uhodim i špijuniram (do njenog stana dolazim samo u terminima te nakon što mi odbije predati kćer odlazim izbjegavajući bilo kakve sukobe)

11. Da joj termini u sudskoj presudi ne pašu i da ako bi došao u drugim terminima da bi mi dala kćer.

12. Da nisam došao u svaki termin i da zbog toga mi ne želi dati kćer (što je istina jer sam zadnjih 2 mjeseca zbog situacije poćeo dolaziti samo jednom tjedno u terminu predhodno se najavljujući, zbog situacije i zbog toga jer smatram da ako mi njena majka nije dala dijete zadnjih 6 mjeseci nema smisla da dolazim 3 puta tjedno i vozim autom 1 h u svakom smjeru)

 

Mislim da joj CZSS ne vjeruje, ali koristi njene riječi protiv mene da pobiju moju prijavu i da na taj način ništa ne trebaju raditi.

Mislim da su stali na njezinu stranu isključivo jer im je tako lakše i da ograde sebe.

 

 

Molim vas odgovorite mi može li mi CZSS zabraniti da dijete dođe kod mene. U presudi su definirani termini, ali i ne način na koji ću te kontakte ostvariti. Može li majka i CZSS iskoristiti i zabraniti da viđem dijete bez njihovog prisustva kao što to pokušavaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da razjasnimo...

 

Postoji mjera nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi, izriče je CZSS pisanim rješenjem. Ako je izrekne. Da su doista ozbiljno primali da postoji problem, a naročito takav da bi bilo neprimjereno da sa šetogodišnjim djetetom provodite vrijeme slobodno onako kako nije ograničeno odlukom suda, u najmanju ruku bi je izrekli u roku od keks. Sve drugo što su poduzeli (razgovori, ona rekla ovo, ono, oni prokomentirali tko zna što) je trla baba lan. Doslovce.

CZSS nema ingerencija za postupke suprotne ili drukčije od onih u pravomoćnoj odluci suda.

 

Nadalje, postoji mogućnost da sud donosi odluku kojom ograničava susrete i druženja s roditeljem na način da se odvijaju uz nadzor. Time nastoji štititi dijete od mogućih loših utjecaja tog roditelja, ali i dalje ne prekida njihov kontakt. Nadzorna osoba u tom slučaju nikako nije onaj drugi roditelj, već stručna osoba. Koliko se dalo primjetiti, to kod vas nije slučaj.

 

Sasvim je duga stvar kad sud donosi odluku da maleno djetešce ostvaruje svoje susrete i druženja s roditeljem s kojim još nije uspostavilo svoj odnos u tolikoj mjeri da bi sa samostalno družili, a to je prikladno kao (isključivo) prijelazno razdoblje za dojenčad ili dijete koje oca tek upoznaje, a majka pri tom služi samo kao podsjetnik na primarnu socijalnu mrežu koja se tom prilikom širi, dakle onaj djetetu opuštajući element iz već poznate mu situacije. Ni ovo kod vas nije slučaj.

 

CZSS bi eventualno mogao dobronamjerno predlagati ili podržavati zamisao o susretima i druženjima u prisustvu majke isključivo ako je riječ o takvom početnom pokušaju, a razlog da se pri tom dijete osjeća bolje, sigurnije i slobodnije, lakše ostvari početni kontakt. U situacijama konfliktnih odnosa roditelja ili samo latetntno konfliktnima, prisustvo oba roditelja je precizno postavljena nagazna mina... upravo i izravno djetetu.

 

S druge strane, da bi CZSS nakratko a hitno zaštitio dobrobit djeteta, kojeg vi ugrožavate (kad biste ga ugrožavali) ili majka, morali bi programom u okviru plana mjere nadzora pisanim putem obrazložiti polazište i cilj sa razrađenim putem do njegovog postizanja uz predikcije i postupcima i vremenski. Dakle, iz toga bi moralo biti vrlo jasno:

a) kako i čime ugrožavate dijete za samostalnog boravka s vama, odnosno majka koja dijete treba predati (ovisi o slučaju)

*ili zašto susreti i druženja nisu ostvarivi na način točno kakav je određen odlukom suda (jer neslaganje drugog roditelja nije dozvoljen razlog, vrijeme koje mu ne odgovara također ne može biti razlog, konfliktni odnosi među roditeljima također nisu razlog, "tim danom czss ne radi" također nije razlog itd- on se nužno MORA nalaziti unutar odnosa djeteta i roditelja s kojim bi dijete trebalo provoditi vrijeme iz odluke suda, a stanje toliko panično i po dijete prijeteće da ga je potrebno hitno zaštititi ili mu pomoći), tek tad bi se eventualno moglo donekle prožvakati kakvu bitnu promjenu- i to pod uvjetom da je obrazloženo kao pokušaj saniranja odnosa djeteta i tog roditelja

b) određen vrlo kratak period (jer bi inače o tome odlučivao sud) u kojem se tako snažnom i hitnom mjerom osigurava zaštita djeteta

*ili kako će prisustvo nadzorne osobe iz CZSS povoljno utjecati na odnos vaš s djetetom i djetetov s vama, te uz koje i kakve poticajne postupke u skladu sa svojim stručnim kompetencijama.

Sve što je vezano za želje majke ili u njene terapijske svrhe kako bi se privikla, primirila i slično, nije primjereno jer je CZSS dužan prvenstveno zaštititi dijete i osigurati mu realizaciju njegovih prava.

 

Zahtjevajte da poštuju pravomoćnu odluku suda (i oni i majka djeteta), a ako majka smatra da nije odgovarajuća, neka pokuša zatražiti da sud donese drugu. Također, ako CZSS smatra da bi to trebalo, neka joj savjetuje da pokrene takav postupak pred sudom. Pa što god joj ne odgovaralo, neka pokuša promijeniti, taman se radilo samo o danima ili satima- ako uspije. Kako god bilo, do pravomoćnosti neke druge i drukčije odluke, na snazi je ova i- točka.

 

Odluka suda se u ovom segmentu i donosi upravo zato da ne bi djetetovo pravo bilo podložno zabranama, izbjegavanju, te neovlaštenim zakidanjima djeteta, pa to što piše je minimum onog što je sud smatrao da je djetetu potrebno a roditelji mu dužni pružiti. Obvezuje oboje, a ne samo jednog.

Obvezuje i CZSS da uporabi mjere obiteljsko-pravne zaštite da se to i takvo djetetovo pravo realizira, odnosno da ga svojevoljno ne zakida.

 

CZSS može u okviru zaštite prava djeteta, a u djelokrugu mjere nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi, zadužiti nadzornu osobu da osigura mirnu primopredaju djeteta roditelju s kojim bi ono trebalo otići samostalno se družiti. Dakle, ne kao prepreku pa dijete ne ode, već osiguranje da roditelj s kojim ono živi ne predstavlja problem. Čak kad dijete i ne bi htjelo, dužnost voditelja mjere bi bila uporno raditi na tome da nakon izvjesnog vremena bez problema odlazi...

Samo i isključivo to bi bio postupak CZSS primjeren programu nadzora nad izvršenjem roditeljske skrbi kao sadržaj plana te mjere, a koji poštuje pravo djeteta i pravomoćnu odluku suda, a uz stručni rad voditelja mjere nadzora.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na žalost, iz mog 5-godišnjeg iskustva, to je samo teorija, a praksa je daleko od nje. Još se branim od podmetanja, laži i optužbi bivšeg muža (sličnih/istih onim Vaše bivše žene) jer njemu mašte ne nedostaje, tim više što mu to sustav odobrava i omogućava. Podnio je bezbroj prijava na centar, policiju, dorh, a to njih sve nervira pa mu podilaze, Centar uredno dijeli odgovornost za dječje loše stanje na oba roditelja, što zlostavljaču daje krila za nova podmetanja i razloge zašto ne bi trebala viđati djecu, a mene svrstava u kriminalce/ugrožava egzistenciju ( zaključujem da žele da odem miljama daleko kako bi skinuli problem s vrata, znam za bezbroj takvih slučajeva kad otac odustane od viđanja djeteta radi takvog stava sustava_ogromna šteta za tu djecu). Najgore je to što nitko ne brine o ogromnoj šteti na dječje zdravlje/psihu koje nastaje posljedično takvom neodgovornom ponašanju sustava. Mojoj djeci dijagnosticirane su patološke promjene ponašanja, puno puta davali su izjave na policiji (protiv mene), pohađaju Polikliniku za (ne)zaštitu djece...preneizdrživo! U zapadnim zemljama, manipuliranje djecom radi osvete 2.roditelju smatra se najtežom vrstom zlostavljanja_ psihičko/emocionalno zlostavljanje, gdje se odmah oduzimaju djeca manipulatoru i kasnije se nadzire njegovo viđanje s djecom (kao kod seksualnog ili dr.zlostavljanja), jer što je duže vrijeme izloženosti manipulacijama i ispiranju mozga djeci, to više se uništava poštovanje, veza, ljubav, bilo kakva korelacija i volja djece da viđaju tog roditelja- "monstruma". Možda bi Vi imali više sreće, ja imam nesreću da mi je bivši svekao bio načelnik policije, a bivša svekrva radila u istoj općini od CZSS. Sramotno korumpirano društvo spremno ubiti majku djeci bez imalo gržnje savjesti!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nažalost se to prilično često svodi na razgovore kao da se vode na placu/ribarnici, a prečesto biva zaboravljeno tko treba biti u centru pozornosti i što uopće (dijete i njegova dobrobit). Ne zbiva se samo očevima ili samo majkama, već stvarno ovisi o tome na koga ljudi tamo nalete, a pa tim slijedom dobiju nadzor ili filmskog kritičara koji gleda film iz prikrajka i komentira na svoj način.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

pohađaju Polikliniku za (ne)zaštitu djece...preneizdrživo! U zapadnim zemljama, manipuliranje djecom radi osvete 2. roditelju smatra se najtežom vrstom zlostavljanja_ psihičko/emocionalno zlostavljanje, gdje se odmah oduzimaju djeca manipulatoru i kasnije se nadzire njegovo viđanje s djecom.
Zašto Poliklinika "za nezaštitu" djece?

 

Da, po stručnoj literaturi i po zdravoj pameti, to je zlostavljanje, ali takve postupke u CZSS uzimaju gotovo kao "normalnu" stvar. U famoznom razgovoru u kojem sam sudjelovao se nisu niti pošteno osvrnuli na tu problematiku. Tzv. "majci" nisu doslovno ništa, baš ništa rekli na njezino ponašanje, nisu ju upozorili, niti su željeli pobliže utvrditi što ona to radi. Nije ih previše briga...rekla-kazala..."riješit" ćemo to tako da ćemo sve sudionike odvojiti jedno od drugog što dalje i što više i nadati se da će sve biti "u redu".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poliklinika za zaštitudjece ne zaslužuje niti to ime, niti moj komentar. Čisti amaterizam, neprofesionalizam,površnost, ispunjavanje puke forme,zapravo gubitak vremena i raspršivanje svih nada u hrvatsku psihologiju.Brisanje dijelova Mišljenja o zdravlju djece unutar kuće, gubljenjesamokontrole „psihologice“ izderavajući se neargumentirano na majku pred ocem zlostavljačem, nejavljanje terminaterapije djece, odbijanje davanja termina administratora s porte i psihologicemajci na upit; i kao šećer na kraju: davanje mišljenja pravnicimaPravobraniteljice o nesuradnji majke?! Ocu 34 bi preporučila- uzeti najboljeg odvjetnika obiteljskog prava kojiće znati kako Vas zaštiti protiv korumpiranog sustava i psihopatske majke.(neka on piše izvještaj o nemogućnosti viđanja djece prema CZSS i tražiintervenciju, neka se pismeno obratimajci prije slanja prijave po Kaznenom zakonu u DORH. ). Nadzor obit.skrbi samoće vas odvući od rješenja problema, i produbiti frustracije! Strpljivo, i ne odustajte od djeteta, što prije riješite problem, dijete će ostati normalnije!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poliklinika za zaštitu djece ne zaslužuje niti to ime, niti moj komentar. Čisti amaterizam, neprofesionalizam, površnost, ispunjavanje puke forme, zapravo gubitak vremena i raspršivanje svih nada u hrvatsku psihologiju. Brisanje dijelova Mišljenja o zdravlju djece unutar kuće, gubljenje samokontrole „psihologinje“ izderavajući se neargumentirano na majku pred ocem zlostavljačem.

Neobično je ovo čuti kad se u javnosti i medijima o toj Poliklinici i njezinoj voditeljici priča kao da se radi o božanskoj instituciji.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U svezi slanja kaznene prijave DORH-u.

 

 

Da li će DORH prihvati argumente majke na isti način kao CZSS (12 točaka u prvoj poruci).

 

 

Da li će DORH smatrati opravdanim argument da moja kćer ne želi ići k meni te da ona samo štiti svoje dijete.

 

 

U hrvatskoj je česta praksa da roditelj s kojim dijete živi radi osobnih interesa i osvete prema drugom roditelju spriječava viđanje djeteta usprkos sudskoj odluci, ohrabren podrškom institucija.

 

 

Da li je u povjesti Hrvatskog pravosuđa ijedan takav roditelj na bilo koji način prekršajno ili kazneno odgovarao?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U Hrvatskoj je česta praksa da roditelj s kojim dijete živi radi osobnih interesa i osvete prema drugom roditelju spriječava viđanje djeteta usprkos sudskoj odluci, ohrabren podrškom institucija.

 

Da li je u povjesti Hrvatskog pravosuđa ijedan takav roditelj na bilo koji način prekršajno ili kazneno odgovarao?

Uskraćivanje i ometanje druženja je nešto što spada u kategoriju zlostavljanja i zanemarivanja djeteta. Naoružajte se stručnom literaturom, pročitajte, izvucite ključne točke stručnjaka na tom području i citirajte znanstvene zaključke u tužbi. Radi se i o psihološkom zlostavljanju VAS, ne samo djeteta. Dakle, Zakon o sprječavanju nasilja u obitelji, čl. 4., prekršajno ili ako postoji rješenje, onda kazneno kako vam je napisao G-man.

 

Molio bih nekoga da odgovori na pitanje Oca34 koliko je roditelja (većinom majki) bilo prekršajno ili kazneno procesuirano i kažnjeno zbog uskraćivanja djeteta i gdje se takvi zbirni podaci mogu naći ili od koga zatražiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dobar dan svima,evo mene nakon dugog vremena :)

Ja sam "frisko" kazneno procesuirana zbog "nepostivanja sudske odluke",protiv mene je CZSS podnio kaznenu prijavu ali sam se uspjela odbraniti jer se tuzba temeljila na neistinitim izjavama mog bivseg partnera sto sam uspjela dokazati.Otac34 ne odustaj od svog djeteta,moras biti uporan bez obzira sto CZSS ne poduzima nista...zahtjevaj pismeno i predaj u urudzbeni,oni jesu ljeni ako ti budes popustao kao i ja ali ako si odlucan i ustrajes moraju poduzeti mjere,nadzor bi ti super dosao jer bi onda voditelj nadzora dolazio u terminu predvidjenom sudom na primopredaju (ako sudsko rjesenje glasi da se susreti odrzavaju bez prisustva majke) a isto tako kad vracas malenu tako da je to i za tebe a pogotovu za dijete dobro,ujedno bivsa nece smjeti sabotirati te susrete jer je voditelj prisutan,ako centar ne reagira pisi pravobraniteljici i ministarstvu ali i tu moras biti uporan.Majka mora podrzavati susrete a ne sabotirati.Vjeruj mi ako tvoja bivsa samo jednom dodje na kazneni sud nece joj vise nikada pasti na pamet da to ponovi,to je zaista mucno iskustvo.Eh da,majka mora dati dijete ocu i kad je bolesno jer se i otac mora brinuti za djete kao i majka,nema valjanog razloga da bi se susreti prekinuli osim u slucaju nasilja nad djetetom,CZSS nemoze i ne smije mijenjati sudsku odluku i toga se drzite.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Moja isprika sto nisam to navela...ja sam procesuirana jer po tvrdnjama oca nisam dozvolila vidjanje oca sa djetetom po sudskoj odluci (sin zivi oduvjek samnom),unatoc tomu sto sam se uspjela odbraniti vjerujte mi nije bilo lako,prvo rociste je trajalo 2,5 jer je otac samo sat i pol davao izjavu odnosno doslovno pljuvao po meni,drugo rociste je trajalo punih 6h uz dvije pauze jer su 3 voditelja nadzora davali iscrpne izjave,imala sam isto srece jer je sutkinja bila jako temeljita jer kako kaze to su ipak ozbiljne optuzbe,na kraju se ispostavilo da otac nije uopce suradjivao ni sa centrom ni sa voditeljima nadzora da mu je jedini cilj bio meni nauditi (to je sutkinja zakljucila iz njegovog iskaza),naravno da je uz svaku rijec bilo voditelja bilo oca trazila i dokaze koje nisu imali,sa moje strane su bili dokazi sudske tuzbe za svih 6 godina koje sam ja podnosila a sve u korist oca i djeteta u smislu povecanja susreta a isto tako niti na jednu presudu se nisam zalila.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Na moju veliku žalost, mislim da sam najiskusniji po "stažu" borbe protiv vjetrenjača. Post će biti malo duži, no molim da ga moderatori ne obrišu. Prije 4 mjeseca navršilo se 18 godina moje neuspješne borbe za kćer. Sada je punoljetna i čekat ću pravi trenutak da joj pokušam razjasniti prošlost.

 

Odmah bih odgovorio na dvije tvrdnje spomenute ranije. Na prvu sam posebno "alergičan".

1.Kakve veze ima plaćanje alimentacije sa pravom na viđenje? Pa nije to kupovina mesa "na kilu žive vage"? Obzirom da uvažena gospoda iz czss uvijek prvo pitaju dali plaćate - po tome odmah vidite do čega im je stalo.

2."uloži u diktafon i snimi razgovore. možda ti snimljeni materijal bude koristan" - prvo, to je nezakonito, krivično ste odgovorni ako vas ulove. No, možda će biti korisno kad dijete odraste ako budete htjeli da mu dokažete kako je bilo (ali time možda i nanesete još trauma) - to su i moje dvojbe. Neću vas poticati na nezakonite radnje no ako već snimate, snimajte video. U doba kada sam ja snimao, to nije bilo tehnički izvodivo, što mi je izuzetno žao.

 

Mislim da sam iscrpio sve zakonite metode (a nezakonitima nisam naklonjen iako vidim da takvi bolje prolaze...i iskreno - da sam prije 18 godina slutio kakav ću pakao proživjeti, ne bih se dvoumio oko toga) da pokrenem bilo koju instituciju da učini nešto glede patnji mojeg djeteta i mene.

 

Neću Vas puno zamarati detaljima; iznijet ću samo kratki slijed događanja

 

xx.xx.1995. - rođena je moja voljena kći

02.mj.1998. - pokrećem proces pred CZSS radi utvrđivanja termina za viđenje djeteta;

05.mj.1998. - doneseno rješenje (bez psihologa u timu) da dijete mogu vidjeti 14 (četrnaest) SATI MJESEČNO!!! Obrazloženje: "još je mala".

Provedba i ovako nakaradnog rješenja je nemoguća jer majka djeteta više puta izjavljuje da će radije ubiti dijete nego dozvoliti da je odvedem kući... To ponavlja i pred "stručnim timom" djelatnika u prostoru czss! Nema njihove reakcije iako sam insistirao!

05.mj.1998. - žalim se na odluku, kao i majka djeteta, i žalba "odlazi" u Zagreb...

08.mj.2001. - ZNAČI TRI I POL godine kasnije, obije žalbe su konačno odbijene - nakon 6 požurnica mojeg odvjetnika i moje izjave pomoćniku ministra da ću doći kampirati pred njegovu kancelariju...

11.mj.2001. - ponovno pokrećem postupak, ovaj puta za skrbništvo, naivno vjerujući da će postupak biti temeljitije odrađen od strane CZSS...

Uručujem niz podnesaka u kojima ukazujem na sve...

Odgovora nema. Postupak se oteže do:

05.mj.2002. - kada slijedi obrada psihologinje (potpuno nesposobne, nestručne i pristrane osobe koja sâma ima problema sa psihom koje i ja, kao potpuni laik, lako mogu zapaziti...)

09.mj.2002. - obzirom da psihologinja nije pokazala nimalo sluha za moje podneske i usmene izjave o zlostavljanju moje kćeri, odlazim na prethodno zakazani razgovor kod načelnika PU V****e, (ime ne bih navodio) koji mi priopćava da u skorije vrijeme (NAREDNE 3 GODINE) radi bolesti djelatnika neće imati stručnu osobu za takve probleme...

10.mj.2002. - CZSS odbija zahtjev za skrbništvom i donosi rješenje o NADZORU nad kontaktima - ali opet u kući zlostavljačica!

"Stručna" djelatnica famoznog Centra, koja ni svoju djecu ne odgaja kako treba (vjerujte, nisam nimalo pristran ni ogorčen - znam tô jer sam godinu i po živio kat iznad nje pa sam nenamjerno čuo svašta...psovki, šamara, spominjanja drugog roditelja...) se u godini dana pojavila 10 puta na kontaktima...

 

U međuvremenu pišem još podnesaka, tražim dodatnu edukaciju djeteta, psihijatrijsku procjenu majke... NIŠTA!

 

Odlazim kod ravnateljice CZSS i dajem na uvid AUDIO MATERIJAL. Nezainteresirana je.Idući me dan ne poznaje više!

 

Ali zato šalje "stručnu" djelatnicu (istu onu koja je "odradila" nadzor),da me ubijedi da joj dam snimke pa će mi "pokušati pomoći". Dajem kopije znajući unaprijed da ništa neće biti ni od toga. Valjda su mislili da ću im dati originale pa da se riješe odgovornosti - za svaki slučaj?!

 

Nakon toga odlazim u poznatu odvjetničku tvrtku sa istim materijalom.

Daju garanciju da će se brzo riješiti slučaj te da će odgovorni i odgovarati, ali - to košta 28.000€! Daleko od mojih mogućnosti...

 

Otvaram sva vrata koja bi mogla pomoći da oslobodim dijete strahota, pa i privatnu detektivsku tvrtku u Zagrebu. Vlasnik te firme je jedina osoba koja je bila poštena i dobro procijenila:"...nećete to istjerati nikada...oni (sudstvo) su još u srednjem

vijeku što se tiče tehnike i jedini je način da pošaljete ANONIMNO

traku sa snimcima u Javno tužilaštvo". Jesam. Nije pomoglo!

 

10.mj.2005. - intervencija policije u kući zlostavljačica jer su majka i

baka napale SUSJEDSKU djecu, obitelj xy, na javnoj površini i to ne prvi put. Na moje zaprepaštenje saznajem iz oštrog prijekornog monologa jednog od policajaca da već postoji nekoliko prijava u policiji protiv majke djeteta... Naravno, opet nikom-ništa!

 

Stigao sam i do javne pravobraniteljice za prava djeteta. Pa do emisije "Normalan život" na HRT-u. Nisam uspio dobiti termin jer je baš u to vrijeme izbio skandal kad su samohranom ocu koji je tražio (ne novanu, nego edukativnu) pomoć od czss, oduzeli kćeri i dali na udomljenje. Stoga su postale sluškinje u tuđoj kući a za njihovo služenje udomitelji su dobijali 2800kn mjesečno...po glavi.

No, urednica emisije, nakon što je čula dokaze i pročitala sav materijal me upućuje na pravnicu sa kojom inače surađuje. Pravnica dolazi do zaključka, citiram: "sustav je napravio sve moguće greške što su se mogle napraviti i to se sad ne može ispraviti. Stoga se javite u czss u gradu xy, 30km dalje". Ostao sam bez riječi! Uzalud sam joj argumentirao da će ravnateljice oba centra jednim telefonskim pozivom izgladiti i zataškati stvar... Žena kao da nije sa ove planete. Ili je nešto drugo u pitanju.

 

I tako su prošle godine. Sebe sam skoro uništio, dijete nisam zaštitio a odgovorni i dalje primaju fine plaće za svoj "rad".

Da, imam i audio i video snimke. No to neće vratiti 18 godina...

Poslije ovoga sami procijenite dali se isplati. Svi pokušaji očeva da se udruže su propali radi raznih vidova pritiska. U isto vrijeme zaštićene kuće i besplatni telefoni za prijavu očeva su postali jedan od većih biznisa. To je toliko očigledno orkestrirano isključivo radi novca koji se dobija iz fondova u ogromnom količinama za taj vid zaštite. Jednostrano, paušalno, bez kriterija i istraživanja. Ne kažem da nema nasilja u obitelji, naprotiv. Ali da su baš svi muškarci krivi za sve - hm, ne bih rekao.

Želim Vam sreću - trebat će!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Vezano za dobijanje podataka o odgovornosti za otac34:

 

Podatke možete dobiti ako platite analitičku obradu u Državnom zavodu za statistiku, jedan dio možda kod pravobranitelja za prava djeteta ili primjenom zahtjeva za pristup informacijama kod sudbene vlasti.

uređeno: od kronikus
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

boljikorak ne znam koliko bi taj nadzor koristio u mom slućaju. Sumljam da bi uopće dolazili u terminima određenim sudom.

 

CZSS me uporno pokušava izmanipulirati. U dogovoru s majkom preporučuju mi druge termine od onih u presudi, kada odbijem mi govore: Zar svoje dijete svodite na formalnu odluku. Kakav ste vi otac.

 

Uglavno žele izmanilulirati situaciju tako da u svakom momentu , ako će ih tko pitati zašto nisu poduzeli ništa protiv majke imati argument da se ne držim odluke suda. Siguran sam da će i nadzornik pokušati manipulirati samnom te na bilo koji način pokušati me prikazati kao roditelja koji ne surađuje.

 

uglavnom CZSS pokušava naći bilo koji način da opravda postupke majke moje kćeri.

 

Ne mislim da je CZSS pristran majci moje kćeri kao ženi, nego joj je pristran iz razloga jer pravi probleme, a njima je najlakše stati na stranu onog koji pravi probleme te, ako stanu na njenu stranu ne moraju ništa raditi. Cilj im je oba roditalja bilo tko da je zlostavljač staviti u PAT poziciju.

uređeno: od G-man
podebljavanje
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSSovci jako dobro znaju da sud odluku donosi upravo zato da netko ne bi mogao manipulirati djetetom na način da se beskrajno dogovara, dogovor ne postigne, ali ostvari nešto sasvim drugo- da dijete s roditeljem ne provodi vrijeme.

 

Dakle, upravo to bi trebalo tupiti gospodi kad započnu manipulacije emocijama roditelja. Istina da nije loše ne krenuti s destruktivnim roditeljem odmah na nož već mu dati vrlo kratak period (par tjedana) da shvati kako je dužan djetetu omogućiti minimalno onoliko koliko je sud odlučio. Razlog tome je upravo u činjenici da to NIJE dozvola roditelju koji s djetetom ne živi da tad i tad bude s djetetom, nego ZAŠTITA prava djeteta na tog roditelja i prava na svoj vlastiti odnos s njim.

Ako je roditeljski orah tvrd, onda je bezočno izlaziti na ruku roditelju više nego djetetu, jer je to također podlijeganje njegovoj manipulaciji ili podržavanje, a ni jedno ni drugo nije u opisu djelatnosti tih ustanova ni osoba koje u njima rade...

 

Sve ovo ne vrijedi samo za već donesene odluke, već dijete kao takvo. Upravo stoga jer djetetova potreba postoji, spada u primarne (ne sekundarne), pravo ima, a sudska odluka samo daje dodatnu mogućost zaštite minimalne realizacije tog prava.

 

Za svaku stvar koju vam kažu, savjetuju ili "savjetuju", morali bi moći odgovoriti na pitanja "Kako je to na dobrobit mog djeteta?" ili "Kako će to doprinijeti dobrobiti mog djeteta?". Izostanak suvislog, a vrlo konkretnog stručno utemeljenog odgovora... nije odgovor.

 

Nitko nije blesav (pa ni ljudi koji rade na czss ili su njihovi honorarci), pa da ne zna kako je vrlo lako biti fleksibilan, kad god nije na štetu djeteta, a oboje roditelja poštuju svog malog potomka. Međutim, fleksibilnost a na štetu djeteta ili na njegovu manju dobrobit (što nije u njegovom interesu), je ono čime se ni oni ne bi smjeli baviti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

uglavnom CZSS pokušava naći bilo koji način da opravda postupke majke moje kćeri.

 

Ne mislim da je CZSS pristran majci moje kćeri kao ženi, nego joj je pristran iz razloga jer pravi probleme, a njima je najlakše stati na stranu onog koji pravi probleme te, ako stanu na njenu stranu ne moraju ništa raditi. Cilj im je oba roditalja bilo tko da je zlostavljač staviti u PAT poziciju.

Ovo mogu samo potvrditi. Svi su "jednaki" ili "slični" kad majka radi zločine. O kojem se radi CZSS? Isto pitanje za kolegu kronikusa.
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovo mogu samo potvrditi. Svi su "jednaki" ili "slični" kad majka radi zločine. O kojem se radi CZSS? Isto pitanje za kolegu kronikusa.

 

Da, nažalost upravo je tako - czss će uraditi sve što se može da nebi morali raditi ništa. Slučaj riješen.

 

@otac34:

SVU komunikaciju s njima radite isključivo pismeno. SVU prijepisku sa njima radite preko urudžbenog odjela, osobno. Kopija podneska njima, original vama - OVJEREN, sa datumom prijema! Dostava sa povratnicom ima veliku manu a to je da na povratnici ne piše što ste poslali. Kao posljedicu toga ćete, kad god vam zatreba uvid u spis, morati moljakati da vam daju pristup. Naravno, tu će vam opet moći pokazati svoju nadmoć. Bez ikakvih posljedica mogu odlagati pregled spisa 2-3 mjeseca, pod izlikom da nemaju dovoljno sati da odvoje "stražara" da bude sa vama. Pod nadzorom socijalnog radnika nećete imati mogućnost da bilo što kopirate ili prepišete iz spisa! Iz osobnog iskustva odgovorno tvrdim da su izuzetno kivni kad se traži uvid u spis. Indikativno, zar ne? Da biste spriječili da netko do njih malo "prilagodi" spis, pismena komunikacija je jedino sredstvo.

Nemojte se zavaravati činjenicom oko pristranosti. Osim ako imate nezamislivu sreću. Da je imate, ne biste pisali ovdje. Možda to sada izgleda nepristrano ali kako im budete pravili više posla, postajat će očitije. U doba kada sam pokretao postupak, radilo ih je 18-ero, 17 žena i pravnik. Od 17 žena 2 su bile u klimavim brakovima, 8 razvedenih a ostale se nisu udavale niti imale djecu. Zar stvarno mislite da je u takvom okruženju moguće naći objektivnost? Danas je situacija još gora što se tiče omjera i rezultata. Brojne su afere i nezakonite radnje. Ne trebam naglašavati da su djelatnice većinom članice feminističkih udruga od kojih neke nažalost propagiraju stav prema muškarcima kao nužnom biološkom zlu. Preko eu i domaćih projekata honorarno su plaćene kao "stručne suradnice" u projektima istih udruga. "Ruka ruku mije"... Mlađe djelatnice koje još imaju entuzijazma su izuzetak. Nažalost one će uskoro morati podleći uticaju starijih autoritativnih kolegica i utopiti se u sustav. Ili dobiti otkaz. Svi czss u mojoj široj okolini imaju otprilike isti sistem rada, isti pristup i masu nezadovoljnih roditelja. Borba za dijete a protiv roditelja koji je odlučan da drugom roditelju zagorča život je skoro nemoguća, pogotovo ako se radi o majci djeteta. Čak i ako se uspije ostvariti kontakt sa djetetom, neprimjetni, lukavi, svakodnevni utjecaj/pritisak na dijete će dovesti do toga da će ono jednog dana odbiti druženje. I tu je kraj jer će se skrbnik praviti nevin i reći da je to slobodna odluka djeteta. Sumnjam da su igdje puno bolje ali se nadam da niste u Vukovaru, kao ja, ili Osijeku...

 

p.s.

Pripazite na dolaznu poštu jer imaju ugovor sa city expresom čiji djelatnici često falsificiraju povratnice. Ako ne falsificiraju vaš potpis, napisat će da su obavijest (nebitno što je plava koverta i piše napomena "na ruke", "sa povratnicom") ostavili u poštanskom sandučiću i onda vratiti povratnicu nazad u czss. Ovi im to toleriraju i smatraju da je dostava uredno izvršena!

uređeno: od kronikus
dopuna
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kako pismeno komunicirati, ako CZSS odbija primiti moju prijavu, a kamo li pismeno odgovoriti.

 

U CZSS sam nekoliko puta došao osobno predati prijavu u dva primjerka ocekujući da će zaprimiti prijavu i lupiti žig tako da jedan primjerak mogu zadržati za sebe. Oni su odgovorili da to njima ne treba, a naljutili su se kad sam ostavio prijavu na stolu i otišao tako da nemam dokaz uopće da sam predao prijavu.

 

Kad sam ih upitao da mi odgovore bilo što pismeno su govorili: Mi tako ne radimo, radi se o zaštiti djeteta i ćak i da mi nešto napišemo pismeno vam ne smijemo to poslati.

 

Jedino pismeno su mi slali pozive za sastanke.

 

Moraju ovjeriti dopis, bez obzira što u njemu pisalo i imaju obavezu odgovoriti pismeno i u roku. Ako odbiju ovjeru, tražite pismeno očitovanje o razlogu odbijanja i to odmah. Obzirom da vam to neće dati, smjesta zovite policiju. Tada će vam pristranost postati jasnija.

uređeno: od kronikus
ispravak
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Otac34,ako sam dobro svatila vi imate presudu u kojoj da imate susrete i druzenja sa vasom kceri a nadam se da pise i da se ti susreti odvijaju bez prisustva majke...ako je tako buduci da majka sabotira susrete zatrazite od CZSS nadzor nad izvrsavanjem roditeljske skrbi u dijelu odvijanja susreta i druzenja oca sa kceri (nadam se da sam to dobro napisala jer mi se trenutno neda traziti svoje papire da pogledam),kako nadzor moze vama pomoci?kao sto sam vec navela...nadzor ce(mora) biti na primopredaji djeteta a u tom slucaju vi nesmetano mozete odvesti djete,supruga nemoze ometati taj postupak a ukoliko to i napravi tu je nadzor da reagira i u izjescu evidentira cijelu situaciju.Sto se centra tice njih nece nitko pitati dali su poduzeli nesto ako to vi sami ne pokrenete,vi morate biti ustrajni u svojoj zelji da vidjate kcer,svakodnevno ako treba im pisati i zahtijevati da nesto poduzmu,vi imate zakonsko pravo da se drzite sudske odluke i ako ne zelite ne morate se ni sa kim dogovarati,u sudom odredjeno vrijeme vasa bivsa supruga mora pripremiti djete na susret sa vama bez obzira placali vi alimentaciju ili ne,alimentacija nema veze sa pravom djeteta na oba roditelja,ako supruga nije zadovoljna terminima za susret onda mora putem suda traziti promjenu termina,CZSS nemoze i nesmije opravdavati nicije postupke nego gledati na dobrobit djeteta,ponavljam...izbacite sve iz glave osim vaseg djeteta,ja vam govorim iz vlastitog iskustva...i mene je centar izmanipulirao pa sam zaradila kaznenu prijavu,ako je centar bez ikakvih valjanih dokaza protiv mene poduzeo korake na osnovu laznih optuzbi oca mog djeteta i podignuo kaznenu prijavu onda u vasem slucaju mora biti lakse natjerati centar da se pokrene,ako je vas CZss u Zagrebu rado cu otici sa vama odnijeti dopis ili sto god napisete pa da vidite da mene ne mogu odbiti,na moju srecu moja sestogodisnja borba je urodila plodom,sto duze cekate ne poduzimajuci potrebne korake to ce vam biti teze,i moj bivsi partner je stalno radio probleme pa su mene pritiskali stalno,ponekad sam imala osjecaj da cu jednostavno poludit ali uvjek sam se nekako trgnula i isla dalje,konacno je dosla i ta kaznena prijava i rjesila sve moje probleme sto se djeteta tice.Kazem vam ustrajte...ne odustajte od svog djeteta,sad se sve cini tesko ali na kraju ce se isplatiti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U presudi ništa ne piše da li je s prisustvom ili ne. Za vrijeme piše: ponedjeljak, srijeda, četvrtak od 16-19 h, svaki drugi vikend i pola praznika

 

CZSS traži da se susreti odvijaju često, ali kratko tipa po 10 min isključivo uz prisustvo majke i argumentiraju da je to radi dobrobiti moje kćeri i da se zbog toga nebi trebao pridržavati sudske odluke.

 

Takva situacija mislim da će ići isključivo na ruke majci koja će imati više prilike da me vrijeđa pred kćeri, te da na taj način kćer formira negativno mišljenje o meni, a najmanje u dobrobit moje kćeri.

 

Prije 6 mjeseci prije nego što mi je njena majka zabranila surete s kćeri, moja kćer se uvijek drugačije ponašala samnom u prisustvu majke, a drugačije kad bi bila sama samnom.

Pred majkom je uvijek imala neku grižnju savjesti što se druži samnom, kod kad bi bila sama samnom uvijek bi se oslobodila. išli bi zajedno po parkovima, sticala bi nove prijatelje. Kod mene bi zajedno gledali crtiće, crtali, igrali memory.

 

Bojim se da će nadzornik imati isti stav kao i CZSS i ako pred njim inzistiram da se družim s kćeri po sudskoj presudi da će mi raditi dodatne probleme.

 

Mislim da majka to radi meni i mojoj kćeri isključivo iz objesti jer je prije 6 mjeseci ostala bez posla, pa troši višak vremena da zagorča život meni i mojoj kćeri. Još dok smo bili u braku prije 4 godine mi je govorila da smo joj ja i dijete uništili život. Mislim da joj je CZSS pristran upravo zbog njene upornosti te su zaključili da se s rogatima bolje ne bosti pa su je podržali u tome rađe nego da je sprijeće.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za dijete je sigurno dobro i na njegovu dobrobit kad mu roditelji postižu nekakav dogovor, za razliku kad ga ne postignu nikakvog pa je to nešto neostvarivo. Ali (!) ni pod razno na njegovu dobrobit nije kad jedan manipulira pomoću svoje tvrdokornosti i prijetnje da će biti još problematičniji nego li jest ako se njegove želje ne ispune, a šteta od TOGA djetetova jer od roditelja u tom slučaju može dobiti manje, a ne jednako ili više. To ne može biti na dobrobit djeteta.

 

S druge strane, jako je lijepo i dirljivo što brinu o potrebama majke, ali bi bilo još ljepše kad bi se bavili (i) potrebama djeteta jer im to posao je, a ono prvo nije...

 

Iz "traženja czss" da susreti i druženja budu često a kratko po 10min, ispada da se stavljaju iznad odluke suda o dobrobiti djeteta, a nije problem izračunati za koje vrijeme i koliki manjak nepotrebne "kontrole" (roditelja s kojim bi se tad trebalo družiti, neizbježno i djeteta) je dijete - zakinuto.

 

Teško da nisu tijekom svog školovanja (a i kasnije) educirani kako i na koje sve načine dijete nastoji ispuniti očekivanja svojih roditelja, a naročito onog s kojim vremenski dulje boravi, sve do mjere da nagađa prema njegovom sveukupnom ponašanju ili neverbalnim pokazateljima njegov stav o drugome, te mu se prilagođava želeći ispuniti njegova očekivanja ili u najmanju ruku smanjiti/izbjeći svoj problem s njim. Tada se dijete kontrolira, suzdržava biti toplo i otvoreno, izbjegava pokazati da se osjeća dobro u njegovom društvu, da želi s tim drugim biti blisko, suzbija potrebu izreći svoje želje naglas.

Bilo bi jako zanimljivo čuti "objašnjenje" iz navedene ustanove kako je prisustvo oba roditelja koji su u konfliktu dobro za dijete, kako to pozitivno utječe na njegov odnos s roditeljem s kojim ne živi, kako mu osigurava njegovanje i daljnje kontinuirano unaprijeđivanje bliskosti s njim, a ukratko: što je tu uopće na dobrobit djeteta- osim da roditelja uopće vidi?!

 

Ovakvo što je (možda) prikladno za uvjeravanje dok odluke suda još nema, čisto da se ne gubi dragocjeno vrijeme neostvarivanjem kontakta, a s onim koji se protivi slobodnom druženju djeteta s roditeljem se unatoč svim mogućim (a upotrijebljenim) sredstvima ne uspjeva izići na kraj, ali (!) sve i uz činjenicu da to može trajati još vrlo vrlo kratko vrijeme jer je odluka suda na vidiku uskoro, pa će biti moguće upotrijebiti i druga sredstva "uvjeravanja" da dijete nije igračka za manipulaciju, a ni predmet na kojem će biti izvršeno kloniranje svojih stavova prema nekome.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U presudi ništa ne piše da li je s prisustvom ili ne.[/color]...

CZSS traži da se susreti odvijaju često, ali kratko tipa po 10 min isključivo uz prisustvo majke i argumentiraju da je to radi dobrobiti moje kćeri i da se zbog toga nebi trebao pridržavati sudske odluke... Bojim se da će nadzornik imati isti stav kao i CZSS i ako pred njim inzistiram da se družim s kćeri po sudskoj presudi da će mi raditi dodatne probleme.

 

Jako zanimljiva presuda. Spominje li se u njoj igdje czss? Nadalje: "czss traži..." - kako traži? Imate li to "traženje" u pisanom obliku? Ako nemate - onda ne traži. Taj czss se drznio da ide i protiv sudske odluke koja doduše izgleda nije baš dorečena. I naravno da će praviti probleme oko nadzora. Kako ovdje ima puno dobrih ljudi koji su upoznati sa pravom, možda bi bilo dobro, ako je dozvoljeno i moguće, da prepišete ili skenirate presudu, sa sakrivenim podacima, naravno. Ovako nećete moći dobiti konkretne upute. Još jedna napomena - u doba kad sam se sporio sa njima, postojanje upravnog spora je onemogućavalo pokretanje sudskog spora. Nisam pravnik pa neznam dali je tako i sada ali bi vas lako mogli lako uvući u zamku dugim upravnim sporom ako vas isprovociraju da ga pokrenete. Ne osustajte pa makar na svako viđenje zvali policiju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dakle,u presudi ne pise u prisustvu majke(sto je i za ocekivati jer ste vi bili u zajednickom kucanstvu sa svojim djetetom i imali ste kasnije redovite kontakte sa kcerkom) sto znaci da morate doci po dijete u odredjeno vrijeme i tako isto i vratiti ga majci,ponavljam vam sa stopostotnom sigurnoscu da CZSS ne moze mijenjati sudsko rjesenje nekad su koliko cujem mogli ali vise ne,Centar je isto duzan postivati sudsko rjesenje.Obicno sud donese rjesenje da se susreti odrzavaju u prisustvu majke ako je dijete premaleno ili ako ne poznaje oca pa kao u smislu majka ce pomoci da se dijete prilagodi na oca sto je rijedak slucaj.Vasa bivsa ocito ima previse slobodnog vremena pa ga trosi na spacke a ne razmislja da cini veliku stetu djetetu.Normalno je da se malena tako ponasa sa vama kad je majka prisutna jer dijete itekako osjeti kad roditelj ne podnosi onog drugog roditelja,ja sam to primjetila na vlastitom djetetu...isto tako je reagirao na oca dok sam ga ja vodila na susrete dok ga jednom nisam direktno pitala zasto se tako ponasa,odgovorio mi "mama ja se bojim da tata ne vice na tebe i da ti nesto ruzno ne napravi",nije mi bilo lako kad sam to cula prvenstveno jer govori istinu...otac se nikad nije suzdrzavao pred djetetom od vike i prijetnji tipa "ubit cu te" i takvih stvari pa se maleni sa razlogom boji ali ja sam poduzela odredjene korake kako bi se apsolutno udaljila sa susreta(promjenila sudsku odluku) tako da otac dolazi na kucnu adresu po dijete i tako ga i vraca,djetetu sam objasnila da svi mi ponekad budemo ljuti i vicemo ali da to nema veze snjim i da je mami drago sto on ima susrete sa svojim tatom kao i druga djeca u vrticu,dosta sam pricala sa malenim da ne duljim ali rezultat je da se maleni opustio i sad trci tati a meni mase i vice "mama volim te" a tako isto i tati kad se od njega oprasta.Nadzornika se netrebate bojati jer kad CZSS donese rjesenje o nadzoru tamo ce pisati da je razlog nadzora izvrsavanje sudskog rjesenja tako da vi trebate ustrajati na rjesenju.Vi imate mogucnost isto ici ovrhom na rjesenje,ma imate mnogo mogucnosti samo ako ste uporni.Racunajte na to da ce centru trebati malo duze vremena dok nadju osobu koja ce voditi nadzor i zato morate sto prije zahtijevati da uvedu nadzor.Od 01.10.2013 su drasticno smanjili naknade voditeljima nadzora tako da se sada rijetko tko hoce upustiti u taj posao za tako malo novaca.Ja sam naprimjer radi svoje sigurnosti sa voditeljicom nadzora komunicirala iskljucivo smsom kako bi imala dokaze u slucaju da bude pristrana,naravno da joj to nisam rekla,rekla sam joj da mi je taj oblik komunikacije jeftiniji.U dopisima CZSS nemojte biti bahati nego ljubazni,zabrinuti ali zahtjevni,ne spominjite negativnosti bivse nego se bazirajte iskljucivo na kcer i na njene potrebe.Uputite centru par dopisa sa zahtjevom za poduzimanjem odredjenih mjera ako ne reagiraju te iste dopise posaljite pravobraniteljici i ministarstvu uz kratak dopis da ste molili centar i da nisu nista poduzeli,njima isto morate par puta slati pa ce oni traziti od centra ocitovanje a kad se ocituju kopije ce poslati i vama sa zakljuckom.Uh...mogla bih napisati cijelu proceduru od slova do slova :) u sali znam reci da sam u ovih 6 godina navlacenja sa CZSS vec maturirala :)

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Jako zanimljiva presuda. Spominje li se u njoj igdje czss? Nadalje: "czss traži..." - kako traži? Imate li to "traženje" u pisanom obliku? Ako nemate - onda ne traži. Taj czss se drznio da ide i protiv sudske odluke koja doduše izgleda nije baš dorečena. I naravno da će praviti probleme oko nadzora. Kako ovdje ima puno dobrih ljudi koji su upoznati sa pravom, možda bi bilo dobro, ako je dozvoljeno i moguće, da prepišete ili skenirate presudu, sa sakrivenim podacima, naravno. Ovako nećete moći dobiti konkretne upute. Još jedna napomena - u doba kad sam se sporio sa njima, postojanje upravnog spora je onemogućavalo pokretanje sudskog spora. Nisam pravnik pa neznam dali je tako i sada ali bi vas lako mogli lako uvući u zamku dugim upravnim sporom ako vas isprovociraju da ga pokrenete. Ne osustajte pa makar na svako viđenje zvali policiju.

 

Zvao policiju već par puta. Svaki put dispečer mi je odgovorio da oni ne izlaze zbog takvih stvari na teren jer nisu nadleži i dolazak policije može samo biti šok za dijete te da odem u CZSS u redovno radno vrijeme.

Policiji sam izričito napomenuo da dolazim po pravomočnoj sudskoj presudi.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

CZSS traži da se susreti odvijaju često, ali kratko tipa po 10 min isključivo uz prisustvo majke i argumentiraju da je to radi dobrobiti moje kćeri i da se zbog toga ne bi trebao pridržavati sudske odluke.

 

Takva situacija mislim da će ići isključivo na ruke majci koja će imati više prilike da me vrijeđa pred kćeri, te da na taj način kćer formira negativno mišljenje o meni, a najmanje u dobrobit moje kćeri.

 

Prije 6 mjeseci prije nego što mi je njena majka zabranila surete s kćeri, moja kćer se uvijek drugačije ponašala sa mnom u prisustvu majke, a drugačije kad bi bila sama sa mnom.

 

Pred majkom je uvijek imala neku grižnju savjesti što se druži sa mnom, kod kad bi bila sama sa mnom uvijek bi se oslobodila.

 

Mislim da majka to radi meni i mojoj kćeri isključivo iz objesti jer je prije 6 mjeseci ostala bez posla, pa troši višak vremena da zagorča život meni i mojoj kćeri. Još dok smo bili u braku prije 4 godine mi je govorila da smo joj ja i dijete uništili život.

Nazočnost tzv. "majke" koja sustavno koristi priliku da omalovažava i vrijeđa oca u nazočnosti djeteta je "radi dobrobiti djeteta"?! Kakva farsa! Ovakvo ponašanje smo ja i beba (sada malo dijete) doživljavali beskonačno puta, doslovno svakog dana, od rana jutra do navečer.

 

Kad se prelila čaša i kad sam od suda i CZSS-a zatražio viđanja (viđanja u miru, u privatnosti, normalna viđanja), onda je tzv. "majka" kod institucija inzistirala na tome da je dijete "malo" pa je tobože nužna njezina 100% nazočnost iako sam ja s djetetom od njegova rođenja bio x-puta sam (doduše po isključivim diktatorskim direktivama i terminima tzv. "majke" kojoj je trebalo vremena) i brinuo se za dijete u svakom tehničkom i emocionalnom pogledu. Tzv. "majka" jako dobro zna kakav sam i jako dobro zna da se tako dobrog i požrtvovnog oca ne nalazi svakog dana. Usprkos tomu ovisničko-manipulativni psihopatski modus, koji je u stanju nanijeti štetu vlastitom djetetu, ju navodi na takve postupke.

 

Srećom (hajde barem nešto) CZSS je odbio zahtjev tzv. "majke" da bude neprestano nazočna uz obrazloženje da je dijete već dovoljno veliko. Doduše, nisu odobrili noćenje kod mene što je isto apsurd! Tzv. "majka" je tako agresivna i namjerno zlih postupaka da bi druženja uz njezinu nazočnost de jure postojala, ali de facto bila neodrživa s čime je ona i računala.

 

Trenutačna situacija je ta da sam u fazi u kojoj čekam odluku suda o viđanju (to čekanje traje već jako dugo, previše, mjesecima, iako se radi o hitnom predmetu!), živimo blizu, ali ne želim sebe i dijete više dovoditi u situacije u kojima bi se tzv. "majka" na bilo koji način verbalno ili fizički (trgajući dijete, onemogućavanjem da me zagrli i sl.) iživljavala. I sada smo već dugo permanentno odvojeni. :-( Jednostavno se nenormalno ponaša, a užasno je što na institucijama namjerno ne žele (ne dopuštaju dokazivanje, ne zanima ih) ili su pak nesposobni razmišljati izvan ustaljenih administrativnih obrazaca prema kojoj se majka favorizira bez obzira na okolnosti. I što kaže Otac34, lakše je ići nizvodno nego učiniti presedan.

 

A ovo da tzv. "majke" brane i uskraćuju viđanja, da ste "za sve vi krivi", da ste joj djetetom "uništili život" i da će vam zbog toga "zagorčati" vaš život, to je sve, koliko vidim iz svojeg primjera, čitam na internetu ili razgovaram uživo s drugim ljudima, sve stalno isto. Stalno isti obrazac. Isti čak i u nekim slučajevima u kojima djeca ne igraju ulogu. Psihički bolesni ljudi. Zato je obrazac vrlo sličan. Često uključuje ekstremne i neutemeljene ljubomore, uhođenja, osuđe, optužbe, iskrivljavanja, namjerno dovođenje u bezizlazne situacije (što god napravili, bit će pogrešno i predmet osude) i vrtogalave manipulacije koje površne promatrače mogu navesti na pogrešne i brzoplete zaključke.

 

U svakom slučaju, radi se o emocionalnom zlostavljanju i emocionalnom zanemarivanju djeteta (i oca) što je znanstveno potvrđeno u literaturi pa predlažem da se i pozovete gdje god i kad god na stručnu literaturu. Bez obzira na prihvaćanje ili neprihvaćanje. Iskopirajte tih nekoliko stranica, podcrtajte i mašite time. Ako ništa drugo zbog toga da širite svijest o tim za društvo štetnim pojavama.

 

Npr. obratite pažnju na nekoliko poglavlja koja je napisala Dubravka Kocijan-Hercigonja. Nema puno teksta tako da vam neće biti naporno pročitati, ali je sve jasno. Kako u institucijama mogu sjediti ljudi koji ignoriraju znanstvene činjenice o štetnosti emocionalnog zlostavljanja i emocionalnog zanemarivanja djeteta u što npr. spada upravo uskraćivanje susreta i emocionalno programiranje djeteta protiv drugog roditelja? Nisu li ljudi koji su odgovorni za to, a ne reagiraju ili zatvaraju oči, suodgovorni sudionici počinjenja zlodjela?

 

http://www.gordana-buljan-flander.com/publikacije/knjige/zlostavljanje-i-zanemarivanje-djece/

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija