Jump to content

Odlazim u "vojnu" mirovinu-pitanje


anonimno

Preporučene objave

Pozdrav svima.

 

Dobio sam riješenje od mirovinskog i odlazim u mirovinu prema Zakonu o pravima hrvatskih branitelja. Imam priznato 50-50 Opću nesposobnost.

Radio sam u MUP-u kao policajac i imao plaću oko 5000-5300 kuna, bio na bolovanju 1,5 godinu i odlazim kao HRVI (ranjavanje + PTSP). Zanima me koliko dugo moram čekati dok ne dobijem mirovinu 2-3 mjeseca ili više. Dali za to vrijeme dobijam nekakvu akontaciju i dali ću odmah dobiti otpremninu (ne znam ni kolika je ali čuo sam oko 10-11000 kuna). S obzirom da mi je supruga nezaposlena i imam 2 djece, kredita oko 1000 kuna mjesečno drugih primanja neću imati dok ne dobijem mirovinu pa me zanima kolika je ta akontacija i koliko to traje do mirovine? Dali odmah dobijem otpremninu.

 

Hvala.

 

:-?:-?:-?:-?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

u principu 3mjeseca,ali zatrži od referenta da ti odmah obračunaju akontaciju na to imaš pravo,obvezno pribavi sve o ratu,potvrde iz ureda za obranu,status dragovoljca ako imaš,koliko si bio u ratu,rodni list,rješenje o invalidnosti,ocjenu radne sposobnosti.........ne ide se u mirovinu tek tako.

Onaj vojni dio ti zavisi od položaja u trenutku stradavanja,provjeri koji je komparativni vojni čin za tvoje zvanje,uzmi zakon tablicu i prvu polovicu znaš 50% za ostatak se raspitaj kod pravnika na mio jer taj opći propis ne kužim.VRLO JE BITNO DA IMAŠ U STARTU SVE TISKANICE U VEZI RATA-TRAJANJE-STATUS HRVI-STATUS DRAGOVOLJCA JER JE FAKTOR U RASPONU 1-1,85 PA TI GLEDAJ.NPR VONIČKA PLAĆA DRAGOVOLJAC HRVI SVE ZAJEDNO CCA 2200KN ZA DRAGOVOLJCA+OPĆI PROPIS ODNOSNO MISLIM DA TEBE KAČI ONAJ ZA SLUŽBENIKE I VOJNE NAMJEŠTENIKE SVE VEĆI ČIN VEĆA PRIMANJA.nadam se da sam ti pomogao bar malo.ZAPIŠI BROJ PREDMETA I REFERENTA!!!!!!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala na savjetima. Imam status dragovoljca + HRVI 30% (ranjavanje+PTSP). Policijski narednik sam po zvanju prevedeno u vojni čin barem stožerni narednik ili čak i časnički namjesnik. Očekujem dobru mirovinu tamo-vamo oko 4500-5000 kuna.

50%-50% opća nesposobnost a faktor je 1.0 a onaj prvi 1,85.

 

Pozdrav i Hvala još jednom.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Mislim da mi se vojni čin priznaje onaj sa kojim odlazim u mirovinu (policijski prevedeno u vojni) ako je to za branitelja povoljnije nego u trenutku stradavanja. Znači ako sam sada policijski narednik odlazim kao policijski narednik-prevedeno u vojni čin.

Ako bi mi se računalo koji sam čin imao u trenutku stradavanja ne bi bilo dobro za mene.

 

Pozdrav.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Policijski čin iliti zvanje policijskog narednika bi se trebalo prevesti u čin časničkog namjesnika sa koeficijentom (osnovicom) 102.844 i u svakom slučaju kada to sve izračunaš dobiješ cifru od 7235 kuna. Ali kod tebe ne ide tako. Priznali su ti samo pola od toga pa ćeš dobiti oko 3600 kuna. Sada računaš onaj drugi da tako kažem civilni dio, a to teško da netko može izračunati osim onih mrljavaca u mirovinskom jer imaju i oni svoj Zakon, a evo jedne klauzule iz tog Zakona koja ti se možda i neće svidjeti :

 

Napominje se da se za djelatne vojne osobe, policijske službenike i ovlaštene službene osobe pravosuđa razmjerni dio mirovine (za dio invalidnosti koja nije u vezi s okolnostima obrane suvereniteta Republike Hrvatske) izračunava prema općim propisima, tj. na način propisan ZOMO-om (sve plaće ostvarene u radnom odnosu ulaze u obračun, pa i one ostvarene u MORH-u, MUP-u i na sudu), a ne prema Zakona o pravima iz mirovinskog osiguranja djelatnih vojnih osoba i ovlaštenih službenika osoba («Narodne novine», br. 128/99., 129/00., 16/01. i 22/02. – u nastavku teksta: Zakon o pravima DVO, PS i OSO) koji je poseban propis.

 

A ovo prije kako je NN napisao_čekaš oko 3 mjeseca. Svu ovu dokumentaciju koju je naveo ja vjerujem da imaš jer si te dokumente (potvrda o statusu branitelja, zvanje, dragovoljac, vrijeme provedno u ratu itd) već trebao predati kada si tražio vještačenje u mirovinskom (nije nužno ali bolje). Vještak u mirovinskom mislim da ima ovlasti samo da ti kaže dali si opće ili profesionalno nesposoban, a onda komisija odlučuje kolika će ti biti vojna-civilna (onaj omjer 20-80 ili 50-50...) iako bi trebalo razmišljati o tome da je vještakova zadnja......

Ova tablica za prevođenje policijskih zvanja u vojne nemam pojma gdje se može naći. Ja sam na netu sve isprevrtao i nigdje ništa. Samo se spominje da se policijska zvanja prevode u vojne činove. Pa ja onda porazgovaram sa ljudima i onda nagađamo, ponešto i čujemo od bivših djelatnika itd. Tvoja mirovina bi trebala biti dosta dobra-vjerujem da neće biti manja od 4500 kuna ali treba proći ovaj period preživljavanja sa akontacijom od mirovinskom, a u tvom slučaju ne bih znao reći kolika je. Neki kažu 1600 kuna-neki 3200 kuna ali to ćeš vidjeti.

:čeka: :čeka: :čeka: :jumping:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

Članak 97. Zakona o policiji

Policijski službenik, koji je odlukom zdravstvene komisije Ministarstva proglašen nesposobnim za obavljanje poslova policijskog službenika zbog oboljenja ili ozljede koja je nastupila u obavljanju službe ili povodom obavljanja službe, zadržava plaću i druga prava iz službeničkog odnosa do donošenja pravomoćnog rješenja o pravu na mirovinu, a najduže tri godine od dana donošenje odluke o nesposobnosti.

 

To vrijedi za PTSP ili nekakvu drugu tjelesnu ozljedu

zadobivenu na radu.

 

Pa što ovaj članak ne vrijedi i za ovoga kolegu koji je postavio ovo pitanje ?

 

Mislim kada si mu odgovorio da će biti preživljavanja do prve mirovine ?! To sada ne kužim ? :-?

 

Zamolio bi Mrljavca da to malo pojasni, jer stvarno sam sada malo zbunjen a u sličnoj sam situaciji kao i kolega koji je postavio pitanje ! :-? :-

 

Mrljavac :thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

REPUBLIKA H RVATSKA

MINISlTARSTVO UNUTARNJIH POSLOVA

Broj: 511 -04-52-2l300/1 -97.

Zagreb, 28. veljače 1997.

 

 

Radi provođenja Odluke o reguliranju statusa, ranjenih, povrijeđenih, ozlijeđenih, oboljelihi i obitelji poginulih i -umrlih pripadika. djelatnog.i pričuvnog sastava .MUP-a RH broj: 511-01-62-21299/1-97;-od 27. veljače 1997, gcčine, a u svezi Uredbe o zvanjima i uvjetima za postavljanje u zvanja, položajima i uvjetima za imenovanja ovlaštenih slušbenih osoba u

Ministarstvu unutarnjih-poslova ( "NN" broj: 100/95), donosim slijedeći

N A P U T A K

I

Iznosi:

A - obiteljskih mirovina članova obitelji hrvttskih branitelja - pripadnika MUP-a smrtno stradalih obnašajući službu u obrani suvereniteta RH.

B - invalidskih. mirovina pripadnika MUP-a – hrvatskih ratnih vojnih invalida, na koje su stekli pravo uslijed gubitka radine sposobnosti kao posljedice stradavanja pri obnašanju službe u obrani suvereniteta RH;

C - naknada plaće koju pripadnici MUP-a - hrvatski ratni vojni invalidi ostvaruju za vrijeme profesionalne rehabilitacije;

D - razlika plaće koja pripadnicima MUP-a. - hrvatskim ratnim vojnim invalidima pripadaju nakon zaposlenja, na odgovarajućem službeničkom ili radnom mjestu po osnovi preostale radne sposobnosti koja je nastala kao posljdica. stradavanja pri cbnašanju službe u obrani suvereniteta RH,

određuju se od plaće odgovarajućeg čina u Hrvatskoj vojsci i to kako slijedi

MUP HV

policajac desetnik

viši policajac vodnik

samostalni policajac narednik

narednik stožerni narednik

viši narednik časnički namjesnik

samostalni narednik satnik

nadzornik bojnik

viši nadzornik pukovnik

 

 

 

II

A. Radi realiziranja prava navedenih u točki I A. ovog Naputka pripadnici MUP-a RH poginuli i umrli od posljedica rane, povrede, ozljede ili bolesti nastale u obrani suvereniteta RH, koji imaju stečeno zvanje:

policajac, viši policajac i

samostalni policajac promaknut će se u zvanje samostalni narednik

narednik " " nadzornik

viši narednik i

samostalni narednik " " viši nadzornik

nadzornik i

viši nadzornik " " samostalni nadzornik

samostalni nadzornik " " glavni nadzornik

glavni nadzornik zadržava zvanje glavni nadzornik

pripadnik pričuvnog

sastava policije promaknut će se u zvanje samostalni narednik

B. Radi realiziranja prava navedenih u točki I B. ovog Naputka pripadnici MUP-a RH, hrvatski branitelji - ratni vojni invalidi, koji imaju stečeno zvanje:

policajac promaknut će se u zvanje narednik

viši policajac " " viši narednik

samostalni policajac " " Samostalni narednik

narednik '" nadzornik

 

viši narednik i

samostalni narednik " " viši nadzornik

nadzornik i

viši nadzornik " " samostalni nadzornik

samostalni nadzornik " " glavni nadzornik

glavni nadzornik zadržava zvanje glavni nadzornik

pripadnik pričuvnog

sastava policije promaknut će se u zvanje narednik

C, Pripadnici MUP-a RH, hrvatski branitelji - ratni vojni invalidi I i II grupe sa 100% tjelesnog oštećenja koji su imaju stečeno zvanje policajac, viši policajac, samostalni policajac i narednik bit će promaknuti u zvanje nadzornik

 

 

 

 

 

 

 

III

Svaki pripadnik MUP-a RH naveden u točki II bit će preveden u odgovarajuće zvanje rješenjem ministra.

IV

Radi realiziranja prava iz točke I C i I D ovog Naputka, ministar ili osoba koju on ovlasti izdat će odgovarajuću Potvrdu iz koje će biti vidljivo koje je zvanje osnova za izračun naknade plaće odnosno razlike plaće.

Pri donošenju odluke iz stavka 1. ove točke uzima se u obzir zvanje koje je pripadnik MUP-a stekao temeljem uvodno citirane Uredbe, odnosno zvanje koje je stekao prije 31. 12. 1995. godine, ako se radi o osobi koja nije prevedena u zvanje OSO temeljem uvodno citirane Uredbe (jer je sukladno ocjeni preostale radne sposobnosti premještena na poslove službenika ili namještenika).

 

Iznimno, ministar može i drugačije odlučiti o zvanju koje je osnova za realiziranje prava iz točke l, ovog Naputka.

Temeljem rješenja o zvanju, odnosno Potvrde, Republički fond MIORH-a izvršit će izračun mirovine, naknade plaće te naknade razlike plaće, uzimajući kao osnovicu plaću odgovarajućeg čina u gardijskoj postrojbi, odnosno plaću odgovarajućeg čina djelatnog sastava oružanih snaga RH izvan gardijske postrojbe.

VII

MINISTAR

 

Ovim se stavlja izvan snage odluka ministra o načinu promicanja u viša zvanja broj: 511-01-62-33186/1-96. od 19. 08. 1996. godine i dopuna odluke broj: 511-01-63-38470/1-96. od 03. 12. 1996. godine.

Ovaj Naputak primjenjuje se od 01, siječnja 1997. godine.

 

Evo Mrljavac pročitao sam da si tražio po netu nešto ovako, ja sam na to slućajno naletio na webu jedne Specijalne policije ( ne siječam se više koje ).

 

Molim te odgovori, točnije objasni mi, ovo sa čl. 97 Zakona o policiji i ovome kolegi koji ide u vojnu mirovinu a bio je u MUP-u i na bolovanju od 1,5 godina. Ne kužim kako nema pravo po tom čl. iz Zakona o policiji, odnosno ako nema zašto ?

 

Jer sam u slčnoj situaciji možda kasnim za njim koji mjesec, ali tu sam negdje i to če i mene zadesiti za koji mjesec, pa bi volio znati što me čeka i da li ću imati pravo na taj čl. 97 Zakona o policiji ili ne ! ? :-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?:-?

 

Mrljavac :thankyou:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 4 mjeseci kasnije...

naputak od 27.01.2006. nemate na internetu, provjerite u kadrovskoj službi jer moraju imati ili kod ovlaštene osobe u HZMO koji vam donosi rješenje za mirovinu. činove dobivate prema svom zvanju u zavisnosti o stručnoj spremi koju imate. naprimjer za sss do časničkog namjesnika, všs časničke činove a za vss od bojnika(ponavljam u zavisnosti koje zvanje imate) ali u svakom slučaju ovaj odlazak u mirovinu u svakom slučaju vam je povoljniji od odlaska po zakonu za oso. u pripremi je nova zakonska regulativa koja će biti dosta nepovoljnija. pozdrav od phr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...

novim odredbama HZMO-a civilni dio mirovine iznositi će nešto manje od 30%, do sada je bio nešto veći od 45%, a kao što znate da odlazimo u kumuliranu mirovinu (vojni dio - civilni dio). Problem je što nejdemo prema zakonu o DVO ili OSO već kao civili u onom dijelu koji nam nepriznaju kao posljedicu zadobivenu u domovinskom ratu te nam time radi civilnog dijela mirovina nam iznosi dosta manje nego što bi nam za taj dio pripadalo kao OSO. Naprimjer 40% vojnog dijela gotovo dvostruko vam je veći od 60 % nevojnog dijela. Nadam se da sam vam bar malo pomogao. Pozdrav od PHR

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

prijatelju postotke sam vam iznio iz svog rješenja za mirovinu. Prijedloge nemožete naći na internetu a do njih sam došao privatnim kanalima(znadete i sami da mnogi čitaju ovu temu pa nesmijem navoditi pobliže izvor, dovoljno bi bilo ako samo pogledate moje zvanje i sve će vam biti jasno, oprostite ali tako je). pozdrav od phr

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija