Jump to content

Ugovor doživotno uzdržavanje-porez


čudo

Preporučene objave

Evo mene ponovo s poreznim brigama

 

Poštovanje

 

Idemo ovako.

Moj pokojni otac sa svojom sestrom, kao davatelj uzdržavanja sklapa ugovor o doživotnom uzdržavanju 1994. godine.

Otac umire, i ja i moj brat preuzimamo prava i obveze iz ugovora.

Porezna kaže da nakon 20 godina od sklapanja ugovora ne plaćamo porez na stečenu imovinu naznačenu ugovorom. Pošto je između moje tetke, brata i mene, postignut dogovor o raspodjeli sve njene imovine obuhvaćene ugovorom,(tetka nema živog supruga, roditelja, nema djece) napravljen je aneks ugovora, da se ne bi dogodilo stjecanje imovine između brata i mene, svaki za po 1/2 svega naznačenog ugovorom, a kasnije razvrgnućem suvlasničke zajednice plaćanje poreza svaki za onu polovinu koju je stekao više nego je ugovorom imao, napravljen je spomenuti aneks ugovora, tako da budu sve nekretnine koje pripadaju bratu njegove 1/1, i sve nekretnine koje pripadaju meni također 1/1.

Međutim, tetka je imala još imovine koja nije bila obuhvaćena ugovorom, a koja se ubacila u aneks, i podjeljena između mene i brata također prema dogovoru tetka-brat-ja. Aneks je uredno ovjeren kog Javnog bilježnika.

Pitanje, da li će i takva imovina biti oslobođena od plaćanja poreza, pošto nije bila spomenuta u prilikom sklapanja izvornog ugovora iz 1994., nego je tek prije nešto dana kako sam spomenuo ubačena u aneks ugovora?

Zahvalan na odgovoru.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala bovu

Znači, ako sam dobro razumio, ako poslije smrti našeg pokojnog oca, ja i moj brat kao njegovi nasljednici nastavljamo izvršavati ugovorne obveze, a ujedno aneksom ugovora suglasno sa svojom tetkom međusobno dijelimo imovinu koja je u ugovoru, tako da se točno zna što kome pripada, isto se plaća porez, bez obzira da je prošlo 20 godina od kad je ugovor između našeg pk. oca i tetke sačinjen?

Jasno mi je da bi mogao postojati problem plaćanja poreza na imovinu koja je dodana u aneks, i koje nije bilo u ugovoru onog dana kada je on sačinjen, ali sam mislio da imovina koja je već bila u ugovoru, i sada se aneksom dijeli na nas dvoje koji smo preuzeli ugovorne obveze, u tom slučaju sam mislio da se ne plaća porez, zbog činjenice da je prošlo više od 20 godina od kada je on sklopljen.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 tjedna kasnije...
Načelno se slažem, Matrix. Ali isto tako bi se taj postupak mogao percipirati kao pokušaj porezne evazije, a znamo jako dobro kakva su vremena. Možda ne bi bilo loše pokušati taj podatak provjeriti direktno kod Ministarstva odnosno središnjice PU u Zagrebu.

 

Poslan email uredu ravnateljice PU RH, 16.ovog mjeseca za pojašnjenje gore iznijete situacije, ili da me pak upute na osobu ili instituciju koja mi na to može kompetentno odgovoriti, ali odgovora još nema.

Vidjet će mo hoće li ga uopće i biti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

¸Evo, na moj ponovljen upit mailom, brzi odgovor, a on glasi:

 

 

 

Poštovani,

 

Vezano za Vaše traženje u nastavku odgovaramo:

 

Člankom 17. Zakona o porezu na promet nekretnina propisano je da je porezni obveznik dužan nastanak porezne obveze prijaviti ispostavi Porezne uprave na području koje se nalazi nekretnina u roku 30 dana od dana njezina nastanka, a kod ugovora o doživotnom uzdržavanju je od dana smrti primatelja uzdržavanja.

 

Člankom 8. Zakona propisano je da pri stjecanju nekretnina na temelju ugovora o doživotnom uzdržavanju, porez na promet nekretnina umanjuje se za 5% za svaku godinu trajanja uzdržavanja proteklu od dana sklapanja ugovora o doživotnom uzdržavanju.

 

Sve godine koje je Vaš otac uzdržavao primatelja uzdržavanja, mogu se priznati Vama i vašem bratu. A za nekretnine koje ste dodali u aneksu ugovora, godine uzdržavanja se računaju od potpisivanja istog.

 

S poštovanjem,

 

 

 

Meni je smiješan jezik poreznika, posebno ono "...mogu se priznati..", a to može značiti da se i ne moraju priznati. Zašto oni jednostavno ne napišu "...priznaju se..."

 

I to je moj upit poslan iz ureda ravnateljice na

 

Voditelj odjela

 

Porezna uprava - Područni ured Zagreb

 

Ispostava Zagreb za nekretnine

 

a ovi su vratili odgovor u ured, a on meni :misli:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 3 mjeseci kasnije...

Čudo je danas doživio čudo, dobio sam i u pisanom obliku, odgovor na moj upit mailom područnom uredu PU ( središnji je odgovorio mailom) na moj gore postavljen upit.

 

Ovi su u PU kao pravda, spori, ali ponekad i dostižni.

 

Nisam od njih ništa očekivao, tako da sam ipak čudno pozitivno iznenađen??!!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 godina kasnije...

Da ne pokrećem novu temu.

Pozdrav svima.

Naime, radi se o tome da sam prošle godine proveo u z.k. odjelu ugovor o doživotnom uzdržavanju, i na protokolu su mi rekli da ne trebam plaćati pristojbu jer je ugovor solemniziran po javnom bilježniku, i kao takav ne plaća se pristojba.

Dobivam Rješenje kojim se dopušta uknjižba nekretnine iz ugovora, ali i još jedno rješenje po kojem u roku 8 dana trebam platiti 250.00 kuna pristojbe, jer je nisam platio prilikom podnošenja prijedloga. Mislim da je ovo ispravno, ali želim čuti i vaše mišljenje.

 

Srdačno zahvaljujem.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija