Jump to content

"Pokretanje" otkaza i stjjecanje prava primanja naknade s biroa


Brankovita

Preporučene objave

Poštovanje svima s foruma.

Htio bih iznijeti svoj problem te pronaći adekvatno riješenje jer sam na rubu živčanog sloma. Naime radim već preko 6 god. u firmi koja ne njeguje medjuljudske odnose, naprotiv poslodavac se odnosi prema osoblju kao prema roblju. Uvjeti su iz dana u dan sve gori i vjerujem da dalje nemoram opisivati to jest da je svima jasan ovakav problem rada u lošoj atmosferi i okolini. Nakon 3 godine pokušavanja pronalaska drugoga posla i davanje otkaza u sadašnjoj firmi, bezuspješno,odlučio sam uzeti stvari u svoje ruke. Moja dilema je bila ili zdravlje ili posao. Odlučio sam ostaviti sadašnji posao. Moje pitanje bi bilo sljedeće te bih istinski molio bilo koga tko je u mogućnosti dati mi jasan odgovor da to i učini. Dakle: Upoznat sam da potpisivanje sporazuma o otkazu ili nedolazak 3 dana na posao bez javljanja(tzv. povreda radnog odnosa) može biti samo loša pozicija za mene. Mene isključivo zanima na kakav bi točno način mogao "izazvati" otkaz da bih nakon istog imao prava prijave na biro na barem određeno vrijeme dok se ne snadjem za drugi posao. Firma sama po sebi često mijenja ljude tako da oni samoinicijativno neće pokrenuti akt o dobivanju otkaza. Jedna druga solucija je odlazak na konstantna bolovanja, ali to je također teško za izdržati i nije dugotrajno. Dakle bilo kakav način odlaska iz firme s zadržanim pravima za prijavu na biro.

Zahvaljujem unaprijed.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Molim forumaše za savjet.

U 11/2012 zaposlio sam se kod poslodavca na određeno vrijeme do 12/2013.

Zbog teškoća u poslovanju poslodavac (privatni hotel) je sve radnike koji su imali . ugovor u 3mj 2013 prebacio u novu tvrtku, uz sporazumni prekid ugovora i potpisivanje novoga ugovora sa drugom (novom) tvrtkom. Tom prilikom poslodavac je dao izjavu da će sve zaostale plaće, kao i doprinose platiti nova tvrtka. Neto plaće smo i dobili na račun.

Kako sam ostvarivao pravo na povrat poreza za 2012 istu sam i popunio. Na kraju 2013 u poreznoj saznajem da mi ne mogu isplatiti povrat poreza jer poslodavac (stara tvrtka) nije platila doprinose (od 11/2012-3/2013). Po njihovom savjetu morao sam se odreći tog dijela povrata poreza kako bi dobio ostatak. To sam i učinio i odrekao se ca 3000 kn.

U novoj tvrtci opet problemi. Trenutno mi duguju plaće od 09/2013-01/2014. Za prosinac i siječanj nisam dobio obračun plaće, ali sam dobio IP obrazac 2013 u kojemu su navedene sve plaće i doprinosi kao isplaćeni???? Ugovor mi je u međuvremenu produžen do 28/02/2014.

Moja pitanja su:

Da li i kako mogu tražiti povrat poreza kojega sam se odrekao? Kako nadoknaditi skoro 5 mjeseci staža, mirovinskoeg, zdravstvenog i ostalog iz stare tvrtke?

Kako pokrenuti ovrhu?

Da li da dam izvanredni otkaz zbog gore navedenog prije isteka ugovora kako bi ostvario pravo na naknadu sa biroa ili to nema veze? Kako dokazati bez obračuna plaće da mi ista nije isplaćena?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija