Jump to content

Raskid izvanbracne zajednice i malodobno dijete, pomoc hitno.


DivaAntares

Preporučene objave

Postovani,

 

prije nekog vremena smo se bivsi i ja smo se rastali. Imamo dijete od dvije i pol godine. Sutra idemo po naputku czssa na sud podnijeti izjavu o predavanju na skrb. Prvo pitanje koje imam je kako da to napisemo i sastavimo?

Nadalje imam s njim problen u vidu toga da ce on to potpisati i slaze se da sam ja skrbnik i samohrana majka. Medutim, ovako mi radi blago receno probleme kroz poluprijetnje, dugove koje imam zbog njega, a ne zeli ih rjesiti itd. No najveci je problem, a zato je i doslo do rastave, sto sam ga uhvatila nekoliko puta u konzumaciji svega i svacega, izgubio je stan u kojem smo zivjeli, pa smo dijete i ja sada sa svekrom na stanudok ne rjesim stambeno pitanje. Inace sam sa svekrom dobra,medutim s njegovom bivsom, tj majkom svog bivseg sam u cudnim odnosima jer je oduvijek otvoreno mi podmetala i radila probleme. E sada on trazi od mene da njegovoj majci dam dijete za vikend i on bi bio tamo s njom. Prvo strah me, jer jos nismo rjesili status da mi uzme dijete i nevrati, a s druge stranesobzirom da osim sto ima iza sebe zatvor zbog droge, opet je poceo to konzumirati i alkoholizirati se, ne zelim ispasti neodgovorna i dat mu dijete, a i ne znam hoce li biti normalan dok je s kceri.

Molim hitnu pomoc! Njegova majka mi je vec nekoliko puta spomenula czss i njena prava i oduzimanje akose pokazem nepodobna da ju odgajam itd.

Inace, sada cu se zaposliti za stalno, zavrsavam izvanredno fakultet, zivim trenutno sa njegovim ocem i sestrom dok si ne budem mogla iznajmiti adekvatan stan za sebe i dijete, dijete je u vrticu.

 

Hvala puno,

 

ocajna mama.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nadalje imam s njim problen u vidu toga da ce on to potpisati i slaze se da sam ja skrbnik i samohrana majka.

Ovo je već samo po sebi problem, a i kad bi se realiziralo, ne bi imalo nikakvu pravnu snagu.

 

Naime, niti jedan roditelj se svoje roditeljske skrbi tek tako odreći ne može, čak kad bi to silno želio. Roditeljsku skrb roditelji dijele ravnopravno, dakle oboje, živjeli zajedno ikad ili nikad, u braku ili razvedeni, potpuno je svejedno i s kojim od roditelja dijete živi.

 

O skrbništvu i skrbniku nema riječi kad postoje roditelji koji pravo roditeljske skrbi imaju, pa bi bilo izvedivije da vam je susjed imenovani skrbnik djetetu (ako nema adekvatnu roditeljsku skrb ni jednog od roditelja), nego da roditelj bude imenovan djetetovim skrbnikom.

 

Nadalje, Obiteljski zakon smatra da jedan roditelj sam skrbi o djetetu isključivo ako je drugi umro, lišen prava na roditeljsku skrb (a to ne ide bez težih zanemarivanja i zlostavljanja djeteta od strane tog roditelja), nepoznat je ili spriječen (ne živjeti s djetetom ne znači spriječenost u smislu roditeljske skrbi).

 

Samohrani roditelj je pak onaj koji sam skrbi o djetetu (vidjeti ovo prethodno) i k tome ne živi u bračnoj ni izvanbračnoj zajednici, a te se činjenice utvrđuju kako bi osoba bila imenovana samohranim roditeljem u svrhu ostvarivanja prava na neki oblik socijalne pomoći. Obiteljski zakon pojam samohranog roditelja ne poznaje, a Zakon o socijalnoj skrbi ga poznaje s tom prethodno navedenom svrhom.

 

I da na kraju zaključimo, to što bi otac djeteta izjavio da ste vi djetetov skrbnik ne znači baš ništa (ionako imate roditeljsku skrb i imat ćete ćete, on ionako ima a imat će i dalje). To da izjavljuje kako ste samohrana majka bi vam eventualno mogla biti neka vrsta interne privatne diplome za kućnu izložbu i ništa više od toga.

 

Baka se ne bi imala što prijetiti, jer može zatražiti da sud odredi susrete i druženja djeteta s njom, što bi sud i odlučio ako bi ustanovio da je to na djetetovu dobrobit. Ali, mali je problem to što otac djeteta živi s njom, pa bi moglo lako biti prevedeno kao vaša zabrana druženju djeteta s ocem. Razgovarajte i dogovarajte izravno s njim. CZSS vam je mogao pomoći utoliko da vas pozovu oboje da se dogovorite, a dogovor evidentiraju, potom poprate realizaciju ako bude daljnjih problema...

uređeno: od newbie
slovca :)
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ovako, na czss su rekli da napisemo izjavu o povjeravanju na skrb. Niti je receno sto da napisemo, samp to da predamo na palacu pravdei original rodni list djeteta, a onda dalje sud njih kontaktira i to kod njih rjesavamo.. Nadalje otac ne zivi s majkom, vec kao podstanar.

Dakle ja zelim da moje dijete vida oca, medutim taj isti otac je neodgovoran, ima problema s drogom, druzi se sa sumnjivim ljudima i mijenja zensko drustvo intenzivno, do sada nije bio nesto prisutan u njenom zivotu, bez obzira sto smo bili zivjeli zajedno.

E sada, ja zelim da dijete bude s njim, ali isto tako zelim se osigurati da ce dijete mi biti dobro kad je s njim. Kako da napisemo tu izjavu, a da ja budem sigurna da nema niakve rupe gdje bi mogao raditi problrme?

i kakva je praksa sto se tice vidanja djeteta od nepune 3 god s bakama, djedovima? Zanima me da i s te strane ispunim tu recimo normu da nemam i tu problema.

Htjela bih ostati u dobrim odnosima prvenstveno zbog kceri, kako bi sto manje osjetila trenutnu situaciju. A zbog toga ne zelim ako stvarnp nije potrebno iznositi cinjenice o bivsem, koje su sve nepobitne i u zapisnicima policije, sudova, itd.

 

Nadam se da sam koliko toliko objasnila situaciju i hvala na sto skorijem odgovoru.

 

ocajna mama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija