Jump to content

Povrat otete imovine, komplicirano...


anonimno

Preporučene objave

1998 podnijet je zahtjev na sudu za povrat građ. zemljišta. Prije par mjeseci ovlašteni geodet je napravio skicu terena i stanje č.zemlje s kojim se slažu svi oštećeni. U čemu je kvaka? :-D

Oduzete su č.z. i na njima nije došlo nikakve promjene stanja, nikakve izgradnje i tomu slično, priprema za izgradnju itd.

ALI te čestice koje tražimo nazad NEPOSTOJE , izbrisane su iz suda i katastra. :-x

I da bi sve bilo bolje, napravljena je nova čestica, ogromna, cca 7000 m2, na kojoj je u međuvremenu izgrađena zgrada Pošte. :-x

 

Ponavljam na oduzetim česticama (koje nas zanimaju i ne postoje), nije nista izgrađeno. Stoji sve kao i prije 20 godina.

 

Referent sada nakon geodetskog vještaštva traži da se poojavi na raspravi i načelnik općine(nemože zamjenik), radi NEZNAM čega, ali bih rado znao. :-D

 

Kojim će pravcem to sve završit???? :-?

 

 

U P O M O Ć

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Nemam baš previše iskustva s postupcima povrata, ali mislim da bi se nešto moglo "izmanevrirati" ovim putem kako se krenulo. Dakle, rekao bih da je, strogo uzevši (odnosno razmatrajući samo sada postojeću česticu, zemljište koje je oduzeto "konzumirano", odnosno izgrađeno. S druge strane, na onom komadu zemljištu koje je bilo oduzeto (tadašnja parcela/parcele), ni danas (u naravi) nema objekta, pa bi bilo logično da se taj dio sada "odparcelira" i vrati u naturi.

To bi, dakle, po mojem mišljenju bilo logično rješenje (i očito se krenulo tim putem), ali ne mogu reći da znam akva je postojeća "praksa" u takvim slučajevima.

Čini mi se da ne bi bilo loše da se konzultirate s nekim odvjetnikom koji ima prakse s povratom.

A što se tiče zatraženog očitovanja načelnika općine, rekao bih da je ta sadašnja parcela od 7000 m2, upisana kao vlasništvo općine ili je (vjerojatnije) još uvijek upisana kao društveno vlasništvo, s upisanim pravom korištenja za korist općine (ili nekog drugog tijela, kojega je pravni sljednik općina). U tom slučaju bi se općina, kao upisani zk vlasnik, odnosno korisnik, trebala očitovati o vašem zahtjevu za povrat, odnosno o predviđenom rješenju da Vam se, po parcelaciji vrati dio sadašnje parcele, odgovarajući ranije oduzetom zemljištu. Ističem da su sve to ipak samo pretpostavke - trebalo bi raspolagati s više podataka o cijelom postupku.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Pardon, znam da nikad nije dovoljno podataka, imam vlasnički list i posjedovni list sa interneta, znači "nije javna isprava" dokument.

Dakle u posjedovni list je upisana mjesna zajednica ,dio 1/1.

 

U vlasnicki list je upisana mjesna zajednica pod C.

Još kao razlog otimanja piše "u svrhu izgradnje društvenog centra i priloženog puta za društveni centar" nedjelo komisije Skupštine općine XXXX.

Pod B piše : Društveno vlsništvo 1/1. Nema plombe.

 

PS

Hvala svima na informacijama

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako sam dobro razumio, u katastru je kao posjednik (odnosno sada katastar to vodi/zove vlasnicima i ovlaštenicima) upisana MZ, a u gruntovnici je upisano društveno vlasništvo, s upisanim pravom korištenja (u svrhu izgradnje ...) za korist MZ.

To bi, dakle, bilo u skladu s mojom pretpostavkom iz prijašnjeg posta - općina je pravni sljednik u zk upisanog vlasnika (odnosno korisnika) i oni se trebaju očitovati. Rekao bih da, ako budu suglasni s parcelacijom i povratom u naturi, da bi se na taj način moglo i donijeti rješenje o povratu. Ipak mislim da ne bi bilo loše konzultirati odvjetnika da pogleda cijeli predmet i dosadašnji tijek postupka.

Btw, odoh na godišnji (iako Vam vjerojatno ni inače ne bih mogao nešto pametno napisati o predvidivom tijeku postupka).

Pozdrav

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija