Jump to content

Prostrorni planovi- hitno

anonimno

Preporučene objave

Bila je javna rasprava o prijedlogu novog Prostornog plana uređenja Grada ***** pa smo dobili pozive da dođemo na javnu raspravu. Uvidom u nacrte ustanovili smo da je zemljište na kojem nam se nalazi kuća sa gradevinskom, lokacijskom dozvolom i svim papirima vec 20 godina brisano iz građeviske zone. Zbog toga smo pisali prigovor pa su nam u uružbenom rekli da ne smije biti prigovor nego se mora zvati primjedba, pa sam onda isla doma i na kompu iznad teksta napisala primjedba umjesto prigovor pa su mi onda to uzeli. Ne shvaćam zasto se ne bi smjelo zvati prigovor... valjda je bitan sadržaj a ne forma ali anyway... Uglavnom sad su to uvažili i taj Upravni odjel za gospodarstvo, stambeno-komunalne djelatnosti i zastitu okoliša nam je poslao pismo da se nasa primjedba prihvaća. To je okej.

Ali, postoji jos jedno zemljiste mog oca za koje je on htio da bude gradevinsko. Još 2001 je predao zahtjev za prenamjenu iz poljoprivrednog u gradevinsko ali na to nisu nikad odgovorili i rekli su nam sad da se to izgubilo.

I sad sam za to napisala isto prigovor (tj. primjedbu) na izmjenu prostornog plana i to nije prihvaćeno, a u obrazloženju stoji da će primjedba biti uzeta u obzir prilikom slijedece izmjene i dopune Plana. Ne kuzim čemu to, a zemljiste je odmah do ceste i osim toga susjedno zemljiste, tik do naseg je građevinsko, a vlasnik je neka općinska glavesina....

PITANJE GLASI: KOME DA SE SADA ŽALIM?

Ministarstvu gradevinarstva ili ima kakav zupanijski ured ( u zagrebackoj smo zupaniji)

Ps. studiram pravo i stari mi se penje na glavu s tim... a ja fakat neznam sto i kako sad. JOš vise sto je to zemljiste na kojem je općinski glavesina dobio bez po frke gradevinsku bilo od mog djeda kojem su rekli da tu nikad nece moci dobiti dozvolu, a kad je prodao tom covjeku, on je odmah dobio gradevinsku... a mi nikako ne možemo. Kao sto vidite, tenzije rastu i sad sam pod pritiskom da smislim nesto ( napominje mi se odma koliko kosta moje studiranje a nis nnapraviti neznam..:(

Beskrajno zahvalna....

Dijeli na drugim stranicama

• 1 mjesec kasnije...

moguce je da je u trenutku predaje druge

primjedbe vec bio prosao rok za predaju

primjedbi u postupku javne rasprave.

stovise vrlo je vjerojatno da je jer se

obavijesti o prihvacanju/neprihvacanju

primjedbi salju dosta poslije provedene

javne rasprave, kad se sve primjedbe

obrade, usvoji konacan prijedlog plana

i ishode suglasnosti

prouci uredbu o javnoj raspravi u postupku

donosenja prostornih planova (nn 101/98)

a mozes i ostale propise iz prostornog

uredjenja - imas ih na www.mzopu.hr

ako svejedno mislis da je povrijedjena procedura

mozda da se zalis sredisnjem drzavnom uredu

za upravu, ili bar tamo pitaj. oni su ti glavni

za pitanja procedure.

Budući da sam sudjelovao (zapravo još uvijek sudjelujem) na izradi jednog prostornog plana mogu ti reći da je to sve samo stvar politike. Probranima se ide na ruku, a ostale tko šiša.

Nažalost, iako sudjelujem, a pristupio sam po provedenoj javnoj raspravi, ni ja nisam imao nekog većeg utjecaja na izgled plana.

Šanse za ubacivanje terena iz poljoprivrednog u građevinsko imaju vlasnici terena na kojima je već izgrađena kuća i onih koji izravno graniče s građevinskim terenom, a da na njemu nije već predviđena izgradnja nečeg drugog (parka, ceste i sl.) te da nije premašena kvota novoodobrenog građ. područja prema studiji o rastu stanovništva.

U mom primjeru plana bilo je oko 1500 primjedbi, od kojih je oko 50 uvaženo. Bilo je sasvim nebitno koliko su primjedbe argumentirane (neke sastavljane od najjačih odvjetničkih ureda u regiji) već se isključivo vodilo kriterijima iz prethodnog odlomka (o zemljištima u vlasništvu lokalnih moćnika koja su preko noći postala građevinska pisat ću pod <i>kaznenim pravom</i>)

Prostorni plan donosi vijeće grada/općine i ukoliko je taj plan u osnovnim crtama u skladu sa županijskim i pokazateljima rasta, odnosno zaštite okoliša mislim da ga se ne može rušiti osim na istom tom vijeću.

Eh, da - odgovori na primjedbe se obično šalju nakon što je plan već izglasan.

Sama prenamjena terena iz oranica/pašnjak/vinograd u gradilište je stvar forme i ona se provede nakon dobivene građ. dozvole i plaćene naknade za prenamjenu polj. zemljišta.

Za ishodovanje građ. potrebna je lokacijska dozvola, a za lokacijsku potrebno je idejno rješenje koje je u skladu s uvjetima propisanim u prostornom planu, te da je prostornim planom na tom terenu predviđena gradnja.

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

• No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici

• Napravi novi...

Važna informacija