Jump to content

Priznavanje inozemne strucne kvalifikacije


auris777

Preporučene objave

Završila sam medicinsku školu u Banja Luci i stekla kvalifikaciju akušersko-ginekološki tehničar. Prema Planu i programu pripravničkog staža za zdravstvene radnike i zdravstvene suradnike volontirala sam u Kliničkom centru Banja Luka u klinici za ginekologiju i akušerstvo te u Domu zdravlja Banja Luka radi stjecanja radnog iskustva i polaganja stručnog ispita. Stručni ispit položila sam 26.02.2011.pred ispitnom komisijom Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS. Od kolovoza 2012. živim u RH gdje mi je odobren privremeni boravak u svrhu spajanja obitelji ,udajom za hrvatskog državljanina a time sam stekla i mogućnost slobodnog pristupa tržištu rada u RH.

 

10.10.2012.Od strane Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih RH priznata mi je inozemna kvalifikacija za potrebe pristupa tržištu rada u RH

 

21.05. 2013. uputila sam Ministarstvu zdravlja a temeljem tada važećih propisa, Zakona o zdravstvenoj zaštiti (NN 150/08, 71/10, 139/10, 22/11, 84/11, 154/11, 12/12, 35/12, 70/12, 144/12) čl.143 st.1. te sukladno članku 23. st.3. Pravilnika o pripravničkom stažu zdravstvenih radnika („Narodne novine“ broj 2/11, 14/13) i to po uputi Komore primalja kojoj sam se obratila vezano uz način ostvarivanja mojih prava, zahtjev za priznavanje pripravničkog staža obavljenog u inozemstvu sa svom potrebnom dokumentacijom.

Slijedom promjena koje su uslijedile ulaskom u EU Ministarstvo zdravlja je donijelo novi Pravilnik o priznavanju inozemnih stručnih kvalifikacija (05.07.2013)te čl 16 utvrdilo da postupci započeti prije stupanja na snagu ovoga Pravilnika,će se okončati prema odredbama ovoga Pravilnik čime je sve predmete iz svoje nadležnosti koje nije riješilo na vrijeme po jednostavnijem i jeftinijem postupku prebacilo na komore.

Slijedom navedenog ,04.09.2013.od strane Ministarstva zdravlja obaviještena sam da je temeljem čl.138a Zakona o zdravstvenoj zaštiti te čl.13. Pravilnika o mjerilima za priznavanje inozemnih stručnih kvalifikacija NN 89/13. za postupak i utvrđivanje inozemnih stručnih kvalifikacija te izdavanju rješenja o priznavanju inozemne stručne kvalifikacije nadležna komora te da je moj predmet proslijeđen Komori primalja

Kako još nisu bili osigurani uvjeti po kojim bi Komora riješavala takve predmete a kako sam neprekidno kontaktirala komoru obaviještena sam da je Komora moj predmet vratila Ministarstvu zdravlja da ga riješi po zakonu važećem u vrijeme podnošenja zahtjeva.

5.11.2013. ponovo zaprimam obavijest Ministarstva zdravlja iz kojeg se vidi da je moj predmet ponovo vraćen Komori primalja na nadležno rješavanje.

 

18.12.2013. objavljen je Cjenik za provedbu postupka priznavanja inozemnih stručnih kvalifikacija iako je odobren i stupio na snagu 18.11.2013.i tek tada moj zahtjev ulazi u fazu rješavanja.

 

Zaključkom HKP od 06.02.2014. naloženo mi je da dopunim dokumentaciju novim dokazima te da na račun Komore primalja uplatim iznos od 6.000,00 kn za troškove provođenja postupka priznavanja inozemne stručne kvalifikacije shodno Cjeniku .

Neformalno mi je rečeno da se taj iznos odnosi samo na postupak usporedbe kvalifikacija (koju dokumentaciju sam sama ishodila, platila prijevod i ovjeru ) a da ću sve ostale troškove i dalje snositi sama dakle plaćati polaganje svih razlikovnih ispita kao i troškove pripravničkog staža u nekoj zdravstvenoj ustanovi a koji iznos može premašiti i nekoliko tisuća eura.

Neznam izlaz iz ove situacije.Ne znam ni da li komora ispravno tumači i primjenjuje navedeni pravilnik. Ne znam postoje li druge mogućnosti.

S obzirom da nemam državljanstvo RH (iako mogu slobodno pristupiti tržištu rada)ne mogu se prijaviti na HZZ kako bi pokušala kao pripravnik odraditi ponovo čitav postupak u RH.

Molim savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 9 mjeseci kasnije...

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija