Jump to content

Ugovor između dvije fizičke osobe (financijsko savjetovanje, upravljanje imovinom)


Hurin

Preporučene objave

Htio bih raditi kao samostalni financijski savjetnik i asset manager (upravljanje imovinom) za klijente fizičke osobe. Usluge koje bih pružao klijentima uključivale bi:

 

1. izrada financijskog plana i alokacija imovine

2. trgovanje vrijednosnim papirima kao opunomoćenik preko brokera

 

Naknada za usluge bi se isplaćivala jednokratno (na početku) i po ostvarenoj zaradi (recimo svakih 6 mjeseci ili godišnje).

 

Zanima me koji je najpovoljniji oblik ugovora koji bih trebao sklopiti s klijentom u ovom slučaju? Autorski ugovor, ugovor o djelu, ugovor o savjetodavnim uslugama...?

 

Inače sam zaposlen na puno radno vrijeme u djelatnosti koja nema veze s gore navedenim uslugama. Ne znam jesam li u tom slučaju dužan plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno. To bih naravno volio izbjeći.

 

Unaprijed hvala.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

To što planirate raditi ne odgovara suštini autorskog ugovora pa mi se čini da plaćanje doprinosa ne možete izbjeći.

 

Kaže ZOO da se ugovorom o djelu izvođač obvezuje obaviti određeni posao, kao što je izvršenje kakva fizičkog ili umnog rada i sl., a naručitelj se obvezuje platiti mu za to naknadu.

 

Ali, ako koristite ugovor o djelu, nema šanse da izbjegnete doprinose, oni se obvezno plaćaju. To nema veze s djelatnošću u kojoj ste zaposleni ili s time što ste zaposleni nego s time što poslujete na temelju ugovora o djelu.

 

Drugi problem s time je priznavanje troškova. Ako poslujete po ugovoru o djelu, ne vodite poslovne knjige i ne odbijate si troškove koje ćete nesumnjivo imati u radu. To znači da državi plaćate više poreza, odnosno da Vam je manja zarada. Također, doprinosi koji se plaćaju na ugovor o djelu su čista otimačina: nećete imati veća mirovinska prava zato što ste mirovinski doprinos platili i po ugovoru o djelu pa je pitanje koliko je to mudro raditi ako se mislite obrtimice time baviti.

 

S druge strane, otvaranje obrta vas neće staviti u bitno drugačiju situaciju jer i dalje morate plaćati porez na dohodak, ali je razlika što ćete si moći odbiti troškove pa ćete ipak platiti manje poreza. Mada i to što uopće imate obrt također košta, kao i osnivanje trgovačkog društva.

 

To je složeni izračun, možda bi bilo najbolje da pronađete knjigovođu koji ima neku ideju o opsegu poslovanja koji se isplati za svaki od tih modela.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Onda se čini da je obrt ipak najbolje rješenje, budući da kao stalno zaposlen ne moram plaćati doprinose za mirovinsko i zdravstveno od prihoda obrta.

 

Što se tiče rashodovne strane, kao konzultant ne očekujem da ću imati neke posebne troškove. Možda bih mogao iskoristiti pa kupiti nešto od računalne opreme na R1.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

  No members to show

 • Slične teme

  • objavio: EditaC
   Pozdrav,
   imam status redovnog studenta i voljela bih se baviti freelance radom preko stranica kao što su Fiverr i Upwork. Zanima me hoću li zbog toga izgubiti status redovnog studenta (također primam stipendiju) te na koji način me se oporezuje ako sam student, a novci mi sjedaju na račun bez studentskog ugovora? Do sad nisam uspjela doći do nekakvih cjelovitih informacija - neki su mi rekli da mogu freelanceati samo ako otvorim obrt ili tvrtku (što ne namjeravam jer mi je cilj zadržati studentska prava), a neki da mogu raditi normalno i zarađivati dokle god nakon svake uplate na moj račun ispunim joppd obrazac.  Također sam čula da je jedna od opcija primati novce na paypal račun, i da se u tom slučaju moj prihod ne oporezuje ako ga ostavim na paypalu i koristim samo za internet kupnju. S obzirom na to da se bavim umjetničkim radom, bi li autorski ugovor bio dobra opcija? Kako takav ugovor funkcionira kada je poslodavac iz inozemstva, i bih li izgubila studentska prava? Ako itko ima bilo kakvu korisnu informaciju, unaprijed se zahvaljujem. 
  • objavio: anibar
   Radila sam deset mjeseci u državnoj upravi na ugovor o djelu. Po ugovoru imala sam plaćen put, godišnji odmor, radno vrijeme, pauzu te plaćeno mirovinsko i zdravstveno. Nemam pravo na naknadu sa biroa jer je ugovor o djelu. Mislim da u zakonu postoji nešto kao ugovor po posebnim propisima? Postoji li način da dođem do naknade? Hvala
  • objavio: MileH
   Već sam u karijeri sklapao desetke autorskih ugovara, ali se sada po prvi put susrećem sa zahtjevom da kod sklapanja priložim poreznu karticu. To je nešto novo vezano uz neke izmjene zakona ili neka besmislica? 
  • objavio: SKAFETIN
   Poštovani, u rujnu ću napuniti 65 g. i imam 33 g radnog staža. radim u školi. 
   prema pozitivnim zakonima imam pravo završiti ovu šk. godinu i raditi do 31. 8. 2019. dakle, idem u starosnu mirovinu.
   zanima me mogu li raditi i nakon umirovljenja kod istog poslodavca pola radnog vremena. 
   zakon o tome postoji, ali me zanima vrijedi li to i za školstvo. 
    
×
×
 • Napravi novi...