Jump to content

Korištenje pseudonima


pero_smiciklas

Preporučene objave

Lijepi pozdrav,

ispričavam se ako sam objavio temu u krivoj kategoriji, vidio sam da ovdje ima nekoliko sličnih tema..

 

Radi se o tome da bih se htio koristiti pseudonimom u poslovanju.

 

Vidio sam da su većina korisnika koji pitaju slično pitanje umjetnici i da je riječ o autorskim pravima, ali kod mene je situacija drugačija.

 

Profesionalni sam web developer, radim na engleskom govornom području i do sad sam radove potpisivao isključivo imenom tvrtke. U zadnje vrijeme imam potrebu predstavljati se kao osoba (konferencije i sl.), ali tu mi moje osobno ime stvara probleme jer ga klijenti i suradnici ne znaju ni pročitati.

 

Želio bih sve radove, portfolie i kompletan rad potpisati osobnim imenom radi bolje prepoznatljivosti cjelokupnog rada, te brendiranja sebe kao osobe. Također pod tim imenom bi otvorio profile na društvenim mrežama, email adrese i slično..

 

Zanima me što mi je najbolja opcija, u privatnom životu želim se i dalje koristiti svojim pravim imenom i prezimenom, tako da mi promjena ne odgovara. A u poslu bi se koristio engleskom verzijom svoga imena (moze se bas lijepo direktno prevesti :) )

 

Nije mi potrebna nikakva zaštita imena poput žiga ili slično, ne bojim se krađa po tome pitanju. Jedino me brine kako to odraditi legalno i da ne kršim nikakav zakon, da to ne bi bilo lažno predstavljanje.

 

Hvala!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 godina kasnije...
  • 3 tjedna kasnije...
  • 4 tjedna kasnije...

Nema nikakve dozvole za korištenje pseudonima. Pravo korištenja pseudonima autorima priznaje Zakon o autorskom pravu i srodnim pravima. Malo je neobično koristiti ga u poslovanju, no razumijem vaše razloge. Mislim da nema nekog razloga u poslovnoj komunikaciji stranim partnerima ne predstavljati se pseudonimom, no nemojte službene dokumente poduzeća njime potpisivati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija