Jump to content

Sporazum o prestanku ugovora o radu


lukape

Preporučene objave

Zbog novonastale situacije u firmi i prijetnji otkazima ili stečajem te objavljivanjem liste viška radnika, odlučio sam se potpisati sporazumni prekid ugovora o radu uz poticajnu otpremninu.U jednoj točci ugovora piše da se radnik ne može više zaposliti kod poslodavca,društvima kćerima poslodavca,te kod pravnih subjekata korisnika Državnog proračuna RH.Zanima me dali je to u skladu sa zakonom i što se podrazumijeva pod pravne subjekte korisnike državnog proračuna?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Baš tako piše, da se "radnik ne može više zaposliti kod poslodavca,društvima kćerima poslodavca,te kod pravnih subjekata korisnika Državnog proračuna RH", bez ograničenja rokom ili bez nekog drugog uvjeta?

 

Ne znam baš da Vam bilo tko sporazumom o prekidu ugovora o radu smije ograničiti pravo na zapošljavanje. Molim Vas, prepišite doslovno što piše, može?

 

Pravni subjekti korisnici državnog proračuna su javne službe - fakulteti, bolnice, agencije, centri i slično koje je osnovala država.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Potpisom ovog Sporazuma radnik se ne može više zaposliti kod poslodavca,društvima kćerima poslodavca,te kod pravnih subjekata korisnika Državnog proračuna Republike Hrvatske.Tako piše od riječi do riječi i jasno mi je za tvrtku i njene tvrtke kćeri,prije je bilo ograničeno na 5 g.a sada je bez ograničenja zbog tendencije konstantnog i trajnog smanjivanja radnika ali ovaj drugi dio mi se čini diskriminirajući.Ako je u pitanju poticajna otpremnina tj.da nebi i u drugoj firmi ponovno dobio istu onda se to trebalo drugačije riješiti.Ako sam promijenio firmu ne znači da sam i ja netko drugi,postoje tragovi gdje sam bio i šta sam radio i jesam li nešto koristio.Zanima me još kakav je onda status Crosco doo,članica INA Grupe INAdd kojoj je većinski vlasnik MOL?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U pravu ste u dijelu koji se odnosi na tvrtku i njene kćeri, u tom dijelu je to uvjet pod kojim se zaključuje sporazum, na što poslodavac ima pravo.

 

Međutim, dio u kojem se kaže da se radnik ne može više zaposliti kod pravnih subjekata korisnika državnog proračuna RH je ograničavanje Vaše slobode te je, po mojoj procjeni, u suprotnosti s Ustavom RH.

 

Ustav RH u članku 16. kaže da se slobode i prava mogu ograničiti samo zakonom, u članku 22. da je čovjekova sloboda nepovrediva, u članku 44. da svaki državljanin RH ima pravo, pod jednakim uvjetima, sudjelovati u obavljanju javnih poslova i biti primljen u javne službe, itd.. našlo bi se još odredbi koje govore o tome da ne može Vaš poslodavac odredbama ugovora ograničavati Vaše slobode.

 

Ako ste odlučili otići, potpisat ćete taj sporazum, a odredbu koja Vam protuustavno želi ograničiti slobodu ćete jednostavno ignorirati.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija