Jump to content

profesija pravnik


Goggs

Preporučene objave

Drage kolege,

 

Pretraživala sam Legalis i nisam naišla na temu o profesiji i položaju pravnika. Ako ste već o tome raspravljali, molim vas da me uputite gdje.

 

Već duže vrijeme razmišljam o tome da bih rado popričala s kolegama koji su se možda s takvim situacijama suočili prije mene.

 

Što radite kad od nadređenog dobijete nalog da posao odradite u neskladu ili u suprotnosti sa zakonom / općim aktom / ugovorom?

 

Mada imam takvih situacija koje se odnose i na stranke, ipak su najčešće kad su u pitanju radni odnosi. Konkretno, danas sam dobila nekoliko naloga za izradu odluka koje nisu utemeljene na odredbama Zakona o radu i akata koji se u mojoj organizaciji trebaju primijeniti.

 

Budući da nadređeni imaju pravo dati takve naloge, ne mogu ništa drugo nego sastaviti odluke u skladu s time što mi je naloženo.

 

Međutim, mene te odluke ipak muče. Muči me što su tzv. "argumenti" jedino to da su odredbe ZOR-a nedorečene i da je moj nadređeni razgovarao s mnogim pravnicima pa da mi zbog toga daje takav nalog.

 

Drugim riječima, nije točno ono što sam mu prije toga rekla, odnosno, kao, postoje "stručni" argumenti za takvo rješenje, što u krajnjoj liniji implicira da ne znam svoj posao. (Ali se sve završava na tvrdnjama da je ZOR nedorečen, to je sve. Što mi najbolje pokazuje da nema pravog argumenta, kad on postoji, onda je i iznesen.)

 

Očekivala bih argumentiranu raspravu u kojoj će prevagnuti argumenti, a umjesto toga imam samo prazne tvrdnje i ni slova o tome na koji način je pravno utemeljeno to što pojedine odredbe ZOR-a i ugovora o radu neće biti primijenjene.

 

Muči me i to što znam da se radnici na koje se te odluke odnose neće žaliti i što će to sve proći.

 

Muči me i to što zbog činjenice da radim u organizaciji u kojoj je manje od 20 radnika zapravo imam lošiji položaj nego radnici koji su u većim organizacijama: nema obveze za konsultacije s radničkim vijećem u pojedinim situacijama, nismo organizirali sindikat, poslodavac doslovno može što hoće. Mi, radnici, možemo u teoriji tužiti, a u praksi nam je jasno da nam je najbolje otići čim prije jer to sve nikako za nas ne može imati sretan kraj.

 

Drugim riječima: treba mi grupa za podršku i psihološku pomoć :D

 

Ima li još zainteresiranih?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija