Jump to content

Prebacivanje sudužništva na hipoteku


innocentes

Preporučene objave

Poštovani,

u nastavku je opis situacije:

 

Osoba je digla hipotekarni kredit, a njegova žena i njegov sin su sudužnici. Žena nema nikakva primanja i nezaposlena je, a sin radi. Osoba odlazi u mirovinu (prvu godinu će dobivati 1600 kn, iduću 0 kn/mjesečno i tek treću godinu će dobiti mirovinu) i dobiva otpremninu s kojom ne namjerava zatvoriti kredit (iako s tim novcima može zatvoriti navedeni kredit!). Rata kredita je preko 3000 kn, što je polovica sinove plaće.

Pitanja:

a) ako sin ima svoj stambeni kredit, smije li mu rata kredita sjedati na drugu polovicu plaće (po zakonu), jer po tome on neće dobivati ništa od plaće i neće imati od čega živjeti jer mu je žena nezaposlena?

b) po zakonu, ovrha može ići na 1/3 plaće, što bi značilo da sin kao sudužnik ne može plaćati taj kredit u cijelosti, a njegova majka koja je isto sudužnik u tom krediti nema nikakva primanja. Znači li to da 1/3 tog kredita sjeda na nekretninu (pošto je hipotekarni kredit) i postoji li mogućnost da cijeli taj kredit "sjedne" na nekretninu (znači da sinu ne uzimaju s plaće)?

c) ako žena od sina ima stan (dobiven darovnim ugovorom od majke) može li taj krediti od muža "sjesti" na njezinu nekretninu?

 

Zahvaljujem na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija