Jump to content

Odgovornost vlasnika d.o.o.-a


Mirko187

Preporučene objave

Poštovani,

 

zanima me dokle seže odgovornost vlasnika d.O.o. u slučaju da direktor i vlasnik nisu ista osoba.

 

Npr. ako d.O.o. ostane dužan vjerovnicima ili državi ili ako direktor ne postupa po zakonu (npr. ne preda na vrijeme godišnji financijski izvještaj Poreznoj upravi). Da li vlasnik može biti kažnjen i postoji li materijalna odgovornost (osim one unesene početnim kapitalom naravno).

 

Ono što znam je da je vlasnik odgovoran za pokretanje stečaja ukoliko d.O.o. postane nesolventan ali ne znam koje su još bitne odgovornosti vlasnika.

 

zahvaljujem

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 5 mjeseci kasnije...

Poštovani,

 

pored stvari koje ste nabrojali, potrebno je imati na umu dvije važne obveze koje Zakon o trgovačkim društvima (ZTD) propisuje i to jednu za članove samog društva (vlasnike društva kako Vi kažete), a drugu za samu upravu.

 

Za Vas kao članove društva to je odredba članka 10.st.3. ZTD-a koji propisuje da onaj tko zloupotrebljava okolnost da kao član trgovačkoga društva ne odgovara za obveze društva ne može se pozvati na to da po zakonu ne odgovara za te obveze. Stavak 4. istog članka propisuje kada se smatra da su ispunjene pretpostavke za takvu odgovornosti.

 

No to vjerujem da nije Vaš slučaj.

 

Što se same uprave društva tiče, znači samih direktora, to je prvenstveno odredba članka 252. ZTD-a, koja u svom stavku 1. propisuje da članovi uprave moraju voditi poslove društva s pozornošću urednog i savjesnog gospodarstvenika i čuvati poslovnu tajnu društva. Član uprave ne postupa protivno obvezi o načinu vođenja poslova društva ako pri donošenju poduzetničke odluke smije na temelju primjerenih informacija razumno pretpostaviti da djeluje za dobrobit društva. Stavak 2. istog članka sadrži vrlo bitnu stvar i kaže da članovi uprave koji povrijede svoje obveze odgovaraju za štetu društvu kao solidarni dužnici. U slučaju spora članovi uprave moraju dokazati da su primijenili pozornost urednog i savjesnog gospodarstvenika. Zanimljiva je i mogućnost koju pruža članak 5. istog članka tj. da zahtjev za naknadu štete mogu postaviti i vjerovnici društva ako ne mogu svoja potraživanja podmiriti od društva.

 

Članak 626.st.1.t.2. ZTD-a je također za držati na umu. Iz iskustva Vam mogu reć da su sudovi bez milosti po tom pitanju. No obratiti pozornost treba na sve članke iz ove glave (članci 624. do 632. ZTD-a).

 

Pored toga bitno je imati u vidu i pravila i obveze koje upravama društava nameže Zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi. Nadočito u dijelu članka 17. tog zakona, ali i pojedinih drugih članaka.

 

Nakon toga dolazi Stečajni zakon i obveze iz njegovih općih odredbi.

 

Eto, to bi bile najvažnije stvari o odgovornosti uprave u društvu.

 

Lp

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija