Jump to content

Nezaustavljanje na znak policije


Gojkara

Preporučene objave

Evo jedan hipotetski slučaj, molim za vaša stručna mišljenja. Dakle, riječ je o prekršaju nezaustavljanja vozila na policijski znak.

 

Osobe A (vlasnik vozila) prepusti osobi B ključeve od njegovog automobila. U taj automobil uđu osoba B i C. B je vozač, C je suvozač. B i C se voze po gradu u noćnim satima sve dok ne naiđu na prometnu policiju koja izdaje znak za zaustavljanje vozila. Vozač B zanemari znak policije i počne izbjegavati mjesto gdje je samim time počinio prekršaj. Policija kreće za njima. Vozač B na određenom mjestu zaustavi vozilo, izlazi iz vozila i počinje bježati. Suvozač C isto izlazi iz vozila i počinje bježati. Policija koju sekundu poslije, staje iza njih i vidi ih oboje - krenu za njima, jedan za B drugi za C. Vozač B utekne, dok suvozač C biva uhvaćen. Policija ispita C što se to dogodilo - C tvrdi da je bio suvozač i kaže vjerodostojne podatke o vozaču B (dakle ime i prezime) i da je vlasnik vozila osoba A. C biva podvrgnut alkotestu, izmjeri ravno 1 promil. Policija ga pušta a automobil ostaje stajati tamo preko noći gdje je i ostavljen.

Nakon mjesec dana stiže prekršajni nalog zbog nezaustavljanja policiji osobi B (vozaču). Osoba B ulaže prigovor tvrdeći da to nije bio on koji je upravljao vozilom, jer u suštini protiv njega imaju samo izjavu od C da je on upravljao vozilom...

 

Pretpostavljam da prigovor ide dalje na odlučivanje prekršajnom sudu. Što je moguće za očekivati u daljnjem postupku, tj. koji su mogući epilozi - preusmjeravanje prekršajnog naloga vlasniku vozila (osobi A) ili suvozaču (osobi C)? Nešto treće?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Biti će bitno što će reći na sudu.

 

A što ako C (suvozač) na sudu tvrdi da zbog tadašnje alkoholiziranosti i proteka vremena nije u stanju više sa sigurnošću reproducirati taj događaj, a A (vlasnik vozila) tvrdi da i dalje ne zna tko je upravljao, tj. ne daje vjerodostojne podatke?

 

Slučaj mi djeluje kompleksno, i zato pitam u prvom postu da li može doći do "preusmjeravanja" prekršajne odgovornosti.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Gojkara,nema potrebe da se brinete za osobu C,jer ce se on itekako sjetiti s kim je bio u vozilu,odnosno tko je upravljao vozilom,buduci da bi se nepotrebnim glupostima pred sudom mogao izloziti kaznenom progonu.

Nadalje,1 promil alkohola za upravljanje vozilom predstavlja nesto,no za dati neku informaciju i nije nesto.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Može reći samo kome je vozilo dao na upravljanje jer ne može i nije znao tko je upravljao vozilom u trenutku zaustavljanja.

Pitanje je kakvu će izjavu dat policijaci koji su vozilo zaustavljli.

Ne piše zašto se osoba B nije htjela zaustaviti na znak policije?

 

Ne piše, razlozi su nepoznati. Ima li to uopće ikakvu ulogu?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

To što ne zna je samo njegov problem (A) a utvrditi je lako jer vlasnik zna kome je vozilo dao na upravljanje u početku.Normalno da ne zna tko je upravljao u trenutku zaustavljanja a za to ga ionako ne mogu teretit dok za ovo drugo mogu.

 

Svakako da će policija izjavit da su vidjeli tko je upravljao vozilom jer je prošao pored njih a C je samo dodatna potvrda istoga bez obzira ne uvaži li sudac izjavu osobe C.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 2 mjeseci kasnije...

Zaboravit ce mo kvalifikaciju djela,i uzeti opcenito da se radi o kaznenom djelu,pa na upit odgovorit sljedecim upitom"da li je osoba pod uticajem alkohola i opojnih sredstava odgovorna za pocinjeno kazneno djelo"moj subjektivni odgovor je da jeste jer ga prethodno dovodjenje u stanje psiho fizicke omamljenosti neoslobadja od odgovornosti..

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija