Jump to content

Pravo roditelja neskrbnika


abusaef

Preporučene objave

Interesira me koja su prava roditelja koji je izgubio skrbništvo nad malodobnim djetetom nakon rastave?

 

Konkretno zanima me ima li takav roditelj pravo tražiti od roditelja skrbnika neku naknadu troškova u slučaju kada se roditelj skrbnik odseli u drugi grad zajedno sa djetetom? Takav roditelj je ionako financijski opterećen plaćanjem alimentacije, a u tom slučaju još je dodatno opterećen i putnim troškovima.

Ako ovo pitanje nije definirano nigdje u zakonu onda su širom otvorena vrata manipulacijama roditeljima skrbnicima da se jednostavno odsele sa djetetom što dalje i što više otežaju posjećivanje djeteta drugom roditelju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Evo da nadopunim - dopio sam odgovor iz centa za socijalnu skrb:

"Postojeći Obiteljski zakon nije uredio pitanje naknade troškova putovanja roditelju u slučaju da je roditelj s kojim dijete živi odselio u drugi grad ili državu."

 

I to je to. Da li se onda po nekom drugom zakonu može spriječiti takva situacija ili jednostavno ishoditi da roditelj skrbnik koji se odselio 1 ili 2x mjesečno plaća troškove puta drugom roditelju?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Poštovani,

 

prema važećem ObZ-u skrbništvo je zajedničko, ravnopravno i sporazumno to znači da vi niste izgubili skrbništvo, odnosno ono vam može biti oduzeto samo sudskom odlukom u točno određenim slučajevima i to nije trajnog karaktera.

Nadalje, moje mišljenje prema ovom što ste napisali da vi niste na vrijeme poduzeli sve korake koje ste imali na raspolaganju kako ne bi došlo do ovakve situacije. Ako se ne varam, ispravite me ako je drugačije vaša djeca su već preseljena.

Moje pitanje je zašto niste pokrenuli sudski postupak kojim bi zatražili da se promijeni sudska odluka u pogledu povjeravanja djeteta ili barem da se regulira ovaj dio oko troškova puta?

 

"Evo da nadopunim - dopio sam odgovor iz centa za socijalnu skrb:

"Postojeći Obiteljski zakon nije uredio pitanje naknade troškova putovanja roditelju u slučaju da je roditelj s kojim dijete živi odselio u drugi grad ili državu."

 

Po meni ovo nije pravo pitanje za centar, puno bi svrsishodnije bilo da ste ih pitali "kako mislite da je u djetetovom interesu mijenjati sredinu na koju se već naviklo?"

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Zahvaljujem, ne radi se o meni pa ne znam detalje, ali eto naljutima me takva situacija jer dotična osoba nije vidjela niti čula svoju kćer ovog Uskrsa. Mama se prije par godina odselila u grad udaljen 400km, curica ne zna niti čitati normalno a ide u 5. razred po posebnom programu ... mama samo traži novce od oca koji malo radi malo ne radi, a on bi osim alimentacije trebao još plaćati i put 500ak kn mjesečno ako želi vidjeti kćer bar jednom ... ma tužna priča u svakom slučaju.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija