Jump to content

Buka od psa u zgradi (lajanje, cviljenje, grebanje…)


Preporučene objave

Susjedov pas, u stanu stambene zgrade, svakodnevno cvili, laje, struže šapama po vratima (zatvoren je u nekoj od prostorija) od 6:30 ujutro pa dok se "gazda" ne vrati doma. Ja od toga (dva kata iznad!) ne mogu spavati tj. zadnjih sat vremena najslađeg sna mi je svakodnevno uništeno. Budim se umoram i mrzovoljan, pod stresom. Znam da je već pitano u jednom drugom topicu ( http://www.legalis.hr/forum/showthread.php/49611-Psi-kao-uzrok-buke ), ali po odgovoru ispada da se nešto može poduzeti samo ako općina u kojoj živim ima dodatne propise. Od općine do općine ti propisi se razlikuju pa je tako u navedenom topicu primjer gdje je sve uređeno do zadnjih detalja ("Držatelj psa mora osigurati da njegov pas u stanu, kući, dvorištu i sl. zavijanjem ili lajanjem ne ometa mir okolnih stanara"), ali u odluci moje općine piše samo slijedeće:

 

"Držanje kućnih ljubimaca u stambenoj zgradi i okolišu zgrade, kretanje kućnih ljubimaca po zajedničkim dijelovima stambene zgrade i okolišu zgrade, te obvezu čišćenja zajedničkih dijelova stambene zgrade i okoliša zgrade koje onečiste kućni ljubimci, sporazumno utvrđuju suvlasnici zgrade sukladno propisima o vlasništvu."

 

I tu nastaje problem. Međuvlasnički ugovor nemamo (znam da bi ga trebali imati) pošto su druga dva stanara (samo nas je troje) generalno "problematična". Inače rade što ih je volja i kako ih je volja pa se sa njima ništa neda dogovoriti. Recimo da im paše nered u zgradi (ne imanje ugovora) jer ih se onda nema na osnovi čega pozvati na red i odgovornost. Znači, prije nego netko predloži, razgovor i dogovor ne dolaze u obzir. Probao i dobio podsmjehe. Čak i da imamo ugovor, vjerujem da nebi pristali na tako nešto u ugovoru jer jedni su imali psa koji je radio buku i rješili su ga se jer im je "dosadio" (pitanje je vremena kada će se "zaželjeti" novog), a onda je drugi nabavio psa koji je nastavio gdje je prvi započeo. Prema gornjem "propisu" moje općine ispada da ne mogu ništa poduzeti tj. da pas može lajati dan i noć a ja jedino slušati i trpjeti.

 

Vjerujem da kao suvlasnik u zgradi imam neka prava!? Nije li to neka vrsta remećenja mira? Stvaranje buke u neprimjereno vrijeme? Pitam se što bi bilo kada bih ja svako jutro u 6 upalio radio (na prilično glasno) i jednostavno tako pustio i otišao na posao? Ili još bolje, unaprijed snimljeni cvilež i lajanje pa preko iPoda na zvučnike i otići iz stana. Pa neka svi slušaju mojeg "virtualnog" psa. Imali li itko barem nekakvu ideju što da radim?

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Hvala, iako ne djeluje optimistično… Slučaj sa skoro 10 godina raznih mjerenja, inspekcija, natezanja po sudovima, troškovi… Pomaže da znam zakonski dozvoljene nivoe buke unutar stana za dan (35dB) i noć (25dB). Ako se i odlučim na službeno mjerenje, nisam siguran da je u mojem slučaju nadležna sanitarna ispekcija, ili je? U svakom slučaju prvo izmjerim sa aplikacijom na mobitelu iako to nije "profi" oprema, ali čisto za probu.

 

Ako netko ima još kakav savjet, slobodno!

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Razgovaraj energičnije sa susjedom i ozbiljno mu objasni da tebi i obitelji smeta lavež njegovog psa, cviljenje, grebanje.........

 

Razgovaraj kao što sam napisao, energičnije i ozbiljno i nemoj dozvoliti da ti se susjedi podsmjehuju i da te zaje.avaju., ako ti baš toliko smeta lavež (lavež psa iritira mnoge susjede koji žele svoj mir).

 

Imao sam i ja isti problem, ali ja živim u kući, međutim, ja sam susjedu dvije kuće dalje od moje, na moj način koji baš i nije bio ugodan za slušanje objasnio (to ti ne preporučujem) da ako pas nastavi lajati i ometati san tijekom noći mojoj obitelji i meni, ja ću to brzo riješiti na svoj način .......

 

Sada sa susjedom ne razgovaram, ali pas ne laje i svi mirno spavamo.

 

Vjerojatno je to shvatio kao prijetnju, ali ti mu reci da ćeš zvati policiju pa ako pas laje preko noći u sitne sate, policija će napraviti zabilješku, reci mu da ćeš ga tužiti.....

 

Ako ima i malo mozga, mislim da će ukrotiti psa, a sve ovisi i o tome kako se ti postaviš prema vlasniku psa.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama
Razgovaraj energičnije sa susjedom i ozbiljno mu objasni da tebi i obitelji smeta lavež njegovog psa, cviljenje, grebanje.........

 

...

 

Sada sa susjedom ne razgovaram, ali pas ne laje i svi mirno spavamo.

 

...

 

Ako ima i malo mozga, mislim da će ukrotiti psa, a sve ovisi i o tome kako se ti postaviš prema vlasniku psa.

 

Imali smo mi razgovor radi drugih stvari. Od tada me izbjegava kao vraga tako da faza "ne razgovaramo" traje već neko vrijeme. Kada me vidi da dolazim na dvorište on odlazi sa balkona, zatvara se u kuću. Ako se sretnemo na dvorištu ili stubištu, a da me ne može izbjeći, onda gleda u pod i prođe bez jedne riječi. Jednom riječju kukavica. Mozga definitivno nema, ni malo, jer je već i sa policijom imao posla (koju su radi galame zvali susjedi iz ulaza do našeg). Ali čim je na samo, kada vidi da nema "prijetnje", narastu mu krila i krene kao budala raditi nered gdje stigne i kako stigne. Počevši od galamljenja na balkonu dok priča na mobitel da ga se čuje na kilometre, preko parkiranja preko dva parkirna mjesta itd. Pas je samo šlag na tortu. Jedan od onih kojima možeš godinama pričati, čak i batinom mlatiti ali se neće opametiti ili promjeniti.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Eh, sa ovim zadnjim postom ste mi odgovorili na pitanje koje mi se nametalo dok sam čitala upit. Pas nije stvarni problem, nego je pas šlag na torti, kako ste se izrazili.

 

Ok, razumijem da svak želi mir u svom stanu, ali treba imati na umu da živimo u zgradama, "kutijicama", a ne na planini. Čisto sumnjam da cviljenje psa prelazi jačinu od 35 decibela.

 

Ne vidim ovdje moguće pravno rješenje. Veterinarska inspekcija ne dolazi u obzir, oni će izaći ako se zaista radi o neadekvatnom držanju životinje, a to ne znamo je li slučaj ovdje.

 

Eventualno pokretati postupak radi imisije buke, ali je sam pokretač upita rekao da mu se to ne da, povlačiti po sudovima nekoliko godina. A stvar je u tome da instant rješenja nema.

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Bez obzira na odluke /kućni red ili neuspjele razgovore, uvijek treba biti za dijalog.

 

Moguće je da pomoć i zaštitu najviše treba pas - možda je 'outside dog' ili ima separation anxiety.

Susjed bi mogao ostaviti igračke i uključen radio, ili promijeniti interakciju sa psom;

- pratiti što pas radi - Pet Cam (treba internet, IP kameru)

 

Service dogs live; Cesar Millan ulaznice

Link to post
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 • Online korisnici

 • Slične teme

  • objavio: mrblues
   Poštovani,

   kakav  je stav u pogledu toga i može li se  smetanje prekomjernom bukom koja dolazi u nečiji stan ,a  iz unutrašnjosti caffe bara  u sudskom postupku podvesti pod  Narušavanje nepovredivosti doma i poslovnog prostora  Članak 141. KZ RH ?

   Naime u  čl. 141 KZ RH navedeno je  :
   Članak 141.
   (1) Tko neovlašteno prodre u tuđi dom ili poslovni prostor ili zatvoreni ili ograđeni prostor koji pripada tom domu ili poslovni prostor ili se na zahtjev ovlaštene osobe otuda ne udalji,kaznit će se kaznom zatvora do jedne godine. (2) Ako kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka  počini službena osoba u obavljanju službe ili javne ovlasti, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine. (3) Kazneno djelo iz stavka 1. ovoga članka  progoni se po prijedlogu.  
  • objavio: mrblues
   Poštovani,
    od  strane Ministarstvo Turizma navodi se   :  
       -što je to točno "glazba ugođaja" ? -Ima li taj pojam definiran u  Zakonu  ?

   Zahvaljujem na komentaru i mišljenju;

   S poštovanjem  
   MINT-PRINT_mint-mf-4kat-2_mint_local_1408_001.pdf
  • objavio: mrblues
   Poštovani,

   1.Primjetio sam da većina "kafića" više nema istaknutog vlasnika obrta pod imenom i prezimenom sa OIB-om već se  iskazuje neki j.d.o.o.  raznih naziva . Koliko mi je poznato postoji veliki problem naplate poreza i kazni od strane države prema tim jednostavnim društvima  sa ogranićenim odgovornostima ( temeljni kapital je 10 KN)  , jer vlasnici tih društava jednostavno likvidiraju to društvo i država ne može naplatiti kazne niti poreze.
   Jeli tomu tako u praksi i imaa li kakav komentar u svezi s tom problematikom.

   2. predložio sam Vladi.hr putem ( gradjani@vlada.hr ) slijedeću izmjenu  u svezi rješavanja buke iz "kafića" (caffe barova) . nadam se da će se takva izmjena prihvatiti jer se cijeli svijet bori sa tim problemom preglasne buke , a u narednim godinama se očekuje velik broj potpuno gluhih mladih osoba .
     Dakle PREDLAŽEM  izmijenu i dopunu PRAVILNKA O NAJVIŠIM RAZINAMA BUKE _NN 30_2009  članak 14 : kako slijedi :   Članak 14.   "Objekti u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost ili pružaju ugostiteljske usluge,  a koji su konstruktivni dio stambene naseljene zgrade , a u kojima propisom kojim se uređuju minimalni uvjeti nije kao obveza predviđena glazba, ne može se u zatvorenom prostoru i pripadajućem otvorenom prostoru izvoditi nikakva glazba iza 22,00 sata. Izuzetno, po odobrenju Sanitarne inspekcije može se do 24,00 izvoditi "glazba ugođaja" ali samo do najviše ekvivalentne razine 65 dB(A). Sanitarna inspekcija će nakon utvrđivanja činjeničnog stanja izdati Rješenje o odobrenju izvođenja glazbe ugostiteljskom objektu ukoliko je ugostiteljski objekat akustički izoliran prema ostatku naseljene stambene zgrade
   ( stanovima)  o čemu ugostitelj i/ili vlasnik ugostiteljskog objekta pribavlja potvrdu certificirane firme koja vrši akustička mjerenja i izrađuje akustičku izolaciju ugostiteljskog objekta."     Napominjem, da i u slučaju prihvaćanja suštine gornjeg  prijedloga treba  adekvatno riješiti status registracije ugostiteljskog objekta pod j.d.o.o. poradi naplate eventualnih kazni za prekršaje.

   3. Ministarstvo Turizma u dopisu od 05.studeni 2019 ( dokument u privitku ) navodi mogućnost sudske tužbe . Prema kome ? prema j.d.o.o. i/ili vlasniku lokala?
   Ima li i jedan primjer iz prakse da je to funkcioniralo?
    
   4. nije samo glazba iz kafića problem . od 05,30  pa do 24, 30 h se razvlače stolovi po podovima lupa se sa  stolcima, suncobranima i sl. i to se čuje po čitavoj zgradi .
   Ima li kakav propisi i zabrana takve buke ?

   Zahvaljujem na  komentarima MINT-PRINT_mint-mf-4kat-2_mint_local_1408_001.pdf
  • objavio: operation
   Doselio sam se nedavno u mirnu ulicu i u njoj iznajmio stan. Sve je dobro osim što pas od susjeda koji je zatvoren u dvorištu, laje dan i noć. Tako to traje godinama i izgleda da se nitko do sada nije žalio, odnosno možda se i žalio, očigledno bez uspjeha. Probat ću razgovarati sa vlasnicima pasa, ali se ne nadam nikakvom uspjehu, jer oni ga vjerojatno i imaju baš zato da bi lajao: ne šeću ga, ne igraju se s njim, on je u kavezu od dijela vrta i jadan tamo pati i što bi drugo nego lajao. Kakvi su zakonski propisi? Imaju li pravo ljudi kupiti psa i maltretirati njegovim lajanjem susjede? 
  • objavio: Rega Katalenić
   Vlasnici smo vikend kuće i vinograda u Zagorju već 20 godina. Za pretpostaviti je da imamo problem sa susjedom, ali ne zbog međe! Naime, mi gotovo svakodnevno dolazimo i radimo u vinogradu i vrtu te na kući. Čim primijete da nešto krenemo raditi već pitaju da li imamo dozvolu, da će nas u protivnom prijaviti. Kažemo mi..sve imamo, nemojte nam prijetiti. Mi njima ne smetamo, razdvaja nas cesta. Netko im je potrgao ogradu (zapravo samo svinuo žicu) vele oni, to je sigurno netko tko je bio kod nas dok se okretao. Muž je vidio tko je udario u žicu ali taj je zalutao u našu ulicu, okrenuo se i otišao. Ovaj neće čuti, veli da smo mi krivi i da će nas prijaviti. Zatim, bio je doček Nove godine, pričekao nas je nakon toga, veli da su naša djeca (odrasli ljudi) njemu bacala petarde na dvorište, kako je on star čovjek i da ga uznemiravamo! Naša djeca uopće nisu bila tamo na dočeku! Kao što rekoh, uglavnom tu dolazimo raditi, ali ponekad si napravimo i druženje s prijateljima. Kad je berba ili neki rođendan. 2-3 puta kroz godinu! Normalni smo, obiteljski ljudi i nikada nikog nismo uznemiravali. Naša terasa gleda na suprotnu stranu, između nas je naša kuća, cesta i njegovo dvorište, uopće do njega ne dopire neki zvuk ali njemu smeta! Čim vidi da su više od dva auta na parkiralištu, dolazi se prijetiti. Dva put nam je zvao policiju. Naravno da su se okrenuli i otišli. Nije stvar u tome da nas dođe upozoriti a mi smo i dalje preglasni. Dobro, stišat ćemo se! Ali on nam zove policiju bez upozorenja. Napominjem da je to vikend naselje i da se on sa ženom tu doselio iz grada kad su otišli u mirovinu. I sad ja vas pitam, tko tu koga uznemirava? I naše strpljenje ima granicu! Mogu li mu reći da ću ga prijaviti za maltretiranje, uznemiravanje? Ima li uopće kakve pravne osnove za takvo nešto? 
×
×
 • Napravi novi...