Jump to content

Bivši zaposlenik blati firmu


atj

Preporučene objave

Poštovani!

Zaposlenik koji je kod as proveo više od 15 godina koji je kod nas naučio raditi, plaćena su mu mnoga školovanja, tečaji, itd., je prošle godine dao otkaz i prešao u firmu koja se nije bavila djelatnošću kojom se mi bavimo. Njegovim prelaskom u drugu firmu, ta firma se počela baviti identičnim poslom, počeo je obilaziti naše stranke i blatiti našu firmu, a isto tako je obišao se naše dobavljače i uzeo zastupstva. Tim poslom se bavi na istom području kao i mi. Zanima me postoji li mogućnost (pravna) spriječiti ga u tome?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Teško je nešto spriječiti - obveza čuvanja poslovne tajne i blaćenje najčešće spadaju u moralnu kategoriju.

U Kaznenom zakonu postoji čl. 149 Kleveta (ako počinitelj svjesno govori neistinu) i čl. 148 Sramoćenje, možete pogledati komentar ta dva članka (od str. 230)

 

Ako je negdje nešto javno objavljeno (novine, forum), imate pravo na to odgovoriti u istom mediju (right of reply).

 

Za ključne radnike se radi ugovor o zabrani utakmice (npr. 24 mjeseca zabrane uz pola plaće), jedna rečenica iz takvog 'non-compete agreementa':

Za vrijeme trajanja njegove službe te još 12 mjeseci po prestanku iste, Posloprimac se obvezuje da neće, ni izravno ni neizravno, ni osobno ni udruženo bilo s kime, u svojstvu opunomoćitelja (mandanta), opunomoćenika, dioničara, člana, zajmodavca, upravitelja, direktora, dužnosnika, zaposlenika, rukovoditelja, samostalnog poduzetnika, savjetnika ili u bilo kojem drugom svojstvu, zagovarati ili pokušati zagovarati poslovanje, niti odvraćati ili pokušati odvraćati poslove, niti sklapati poslove ili pokušati sklapati poslove s Kupcima, a sve u cilju upostavljanja kontakata, dobivanja ili davanja poslovnih ponuda, zaključivanja ugovora i svih drugih komercijalnih sporazuma i dogovora koji bi konkurali Društvu i ugrožavali poslovanje Društva....
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija