Jump to content

Okapnica na zidu koji je na međi, te prozori koji su preblizu međi


Gigo4446

Preporučene objave

Potrebna mi je hitna pomoć oko rješavanja dileme. Dakle ovako. Moja parcela graniči s drugom parcelom na kojoj se nalazi stambena zgrada. Sama zgrada ide u koso u odnosu na među, te je na jednoj strani udaljena od međe 15 cm, dok je na drugoj strani udaljena od međe oko 2 m. Između nas, a na samoj granici međe nalazi se pregradni zid koji je u njihovom vlasništvu, a pošto je na samoj međi, ja sam uredio svoju stranu zida (držeći se Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Članak 101. Točka 3 koji glasi "Zajedničku ogradu može svaki od susjeda upotrebljavati sa svoje strane do polovine njezine širine, može do te širine izgraditi slijepa vrata ili smjestiti uzidane ormare i sl. Ali ne smije činiti ništa što bi ogradu dovelo u opasnost ili što bi njegova susjeda sprječavalo da je on upotrebljava sa svoje strane do polovine."). Zid nema nikakve okapnice, te se time narušava kompletno sve što sam napravio na uređenju zida s moje strane. Imam 3 pitanja koja me muče:

1) Da li mora biti postavljena okapnica na tom zidu i na čiju stranu mora biti postavljen pad pošto kiša i voda narušavaju sve ono što sam uredio, a zid je kao što sam napomenuo u njihovom vlasništvu. Uz odgovor na ovo pitanje, molim ako netko zna i članak zakona kojim bi se to moglo potkrijepiti. Ja sam gledao u Zakon o vlasništvu i drugim stvarnim pravima Članak 113. koji glasi "Vlasnik nekretnine je dužan poduzeti sve potrebne mjere da kišnica koja se slijeva s njegove zgrade ne pada na tuđu nekretninu.", ali nisam siguran da li je to isti članak koji bi se mogao koristiti i u ovom slučaju.

2) Pošto kako sam i napisao cijela zgrada ide ukoso u odnosu na među, prozori od same zgrade na nekim mjestima udaljeni su od međe samo 50 cm, a na drugim mjestima do 1,5 m. Da li je to dozvoljeno, pošto sam negdje pročitao da udaljenost prozora od same međe mora biti minimalno 3 m, te da li se može na neki način utjecati da im se naredi da se to zatvori i ako da koja je institucija zadužena za to? Također molim ako netko zna i članak zakona kojim bi se to moglo potkrijepiti.

3) Na tim mjestima gdje su sad prozori u biti bili su otvoreni balkoni koji su bili uvučeni oko 1,5 m do 2 m, no stanari su ih samoinicijativno zazidali prije više godina i dodali na njih prozore (plastičnu stolariju), tako da sad u biti iz svojih kuhinja istresaju ostatke jela preko prozora u moje dvorište. Dakle, zanima me, da li postoji mogućnost da zatražim da se uklone ti prozori, te da vrate nazad stanje kakvo je i bilo, odnosno da se umjesto te prostorije iz koje istresaju svoje smeće u moje dvorište, napravi ono što je i bilo u projektu, to su balkoni. Također molim ako netko zna i članak zakona kojim bi se to moglo potkrijepiti.

Unaprijed se zahvaljujem na odgovorima

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne znam što nije jasno. Prvo pitanje je: Pošto je zid koji nas dijeli na međi, ali na njihovoj strani, na koju stranu i tko treba postaviti okapnicu na taj zid (na koju stranu da se sljeva voda). Drugo pitanje je pošto njihovi PROZORI koji se otvaraju nisu udaljeni 3 m od međe, te mi s njih bacaju svakakvo smeće u dvorište (kore od banane, kruh, ...) da li se može zatražiti da iste zatvore, da budu fiksni i s matiranim staklom, ili da ih zazidaju. Treće pitanje je pošto su ti prozori napravljeni naknadno na mjestu gdje su u biti bili balkoni, a pretpostavljam bez ikakve građevinske dozvole, da li je moguće zatražiti da uklone te prozore i da se vrati u prvobitno stanje u kojem su to bili balkoni, a ne prozori.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Opet ne "kužim", ali hajd.....

Nadam se da ćeš dobiti odgovor (ali opet ne kužim).

 

To je kod tebe izgleda malo "zaguljeno" i "složeno".

 

Trebalo bi vidjeti katastarski plan,..........tko, gdje, kako, ovako nećemo moći....

 

Mora se vidjeti tko kome gleda ........napisao si ti to opširno, ali ne može se to riješiti samo na osnovi tvojeg pismena....

 

Treba fotka katastar.... situacija je složena.... ;-)

 

Nisu uredbe o .....u svakoj županiji iste...već sam negdje nedavno i napisao glede sličnog problema...

 

Pokušaj proučiti odluku o komunalnom redu za svoju općinu-županiju.

 

:tilt:

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Probao sam kontaktirati i građevinsku inspekciju i komunalnu inspekciju i referente u komunalnom gospodarstvu pri gradu Slavonskom Brodu i hrpu drugih institucija, ali svi se igraju ping-ponga samnom - šalju me od jedne do druge službe i niti jedna od tih službi navodno nije zadužena za to. Zato sam i postavio pitanje ovdje.

Dakle, moja katastarska čestica je http://geoportal.dgu.hr/viewer/?baselayer=TK25 , na pretragu pod Katastarski ured/Ispostava odabrati Slavonski Brod, pod Katastarska općina isto odabrati Slavonski Brod, a pod Broj čestice upisati 3404. Zgrada je s desne strane - katastarska čestica 3400.

Slike koje sam slikao prije uređenja zida, odnosno za vrijeme betonaže i pravljenja temelja za ogradu prema drugom susjedu koji je za razliku od ovih u zgradi kulturan možete pogledati ovdje https://www.dropbox.com/s/633lls5pkh7zy84/2014-03-13%2011.46.59.jpg, ovdje https://www.dropbox.com/s/32pafijvdlbjqvp/2014-03-10%2016.42.05.jpg. Tu se točno vidi tko kome gleda i koliko je udaljena zgrada od međe. Moja kuća sa strane prema zgradi nema niti jednog prozora niti vrata niti bilo kakvih otvora, što je moguće vidjeti na ovoj slici https://www.dropbox.com/s/q93qk66743hh5pi/2014-02-13%2012.34.20.jpg.

Pošto mi je tamo firma/ured, nemam drugih slika, ali otići ću za par minuta do tamo i poslikati još da vam mogu predočiti situaciju.

-------------

Pošto je Slavonski Brod mali grad, evo već sam uspio otići do firme i poslikati što mislim da bi bilo interesantno uz ovu temu. Dakle, evo nekoliko slika:

1) https://www.dropbox.com/s/zmjd2ohhox0i6h1/2014-05-31%2016.48.17.jpg - ovdje se točno vidi kako njihovi prozori gledaju u moj posjed. Pošto kao što sam već rekao i što je vidljivo, zgrada ide ukoso u odnosu na među, najkraća udaljenost od međe do prozora je 72 cm, a najveća udaljenost od međe do prozpra je 1,43 m. Možda se na slijedećoj slici još bolje vidi sve.

2) https://www.dropbox.com/s/dlffptoy9wwyvj2/2014-05-31%2016.53.40.jpg

3) https://www.dropbox.com/s/1ebo28la0x9zx0k/2014-05-31%2016.54.20.jpg - ovdje se vidi da su prozori i balkoni naknadno dodavani, jer na najgornjem katu se vidi kako je izgledalo u startu, te se vidi da nisu niti unificirani prozori i sve osalo. Prilažem još jednu sličnu sliku radi boljeg razumijevanja https://www.dropbox.com/s/ifjjj5oot9u9cvb/2014-05-31%2016.54.52.jpg

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija