Jump to content

nadstrešnica 11m2- kad smo tražili dozvole, nisu nam trebale - sad bi je rušili


mrwa75

Preporučene objave

:-x POMOĆ MOLIM ....HITNO

 

  • Kad smo kupili prostor 2012.g., prvo smo se dopisom obratili gradskom uredu za urbanizam i razvoj, jer je susjed iznad nas otpočetka nazivao sve moguće službe da ''šta mi imamo toliko lupat da on ne može ni tv gledat''. U prostoru nije bilo ni vode niti kupaonice i sl. Pa da ne budemo lijeni, neka za sve imamo papire. U dopisu smo naveli da bi izradili nadstrešnicu prvenstveno zbog zaštite od lastavica koje su se ugnijezdile pod krovom zgrade i užasno onečišćuju naš izlaz. Umalo nam na glavu pada izmet.

 

  • Dobili smo odgovor ... kao ... po urbanističkom planu nije dozvoljeno ''međutim'' po pravilniku možemo napravit sjenicu ili nadstrešnicu do 15 m2.

 

  • Nakon toga sam otišao do gradskog ureda još popričati i savjetovati se s njihovim pravnikom i on mi je rekao da u tome ne vidi problema i da je sve o.k. i na moju izjavu da ću tražiti i građevinsku dozvolu, rekao je da to nije potrebno.

 

  • Da ne bi ispali divljaci i da se nikom u zgradi nismo obratili, pozvao sam predstavnika stanara i upravitelja zgrade i predao im zamolbu/obavijest suvlasnicima o tome što namjeravamo raditi. Sakupljanje potpisa (suglasnosti) je išlo preko njih i upravitelj je rekao da nam je dovoljno preko 50% vlasnika površine što smo i sakupili.

 

  • Međutim, kad smo tek počeli sa radovima za nadstrešnicu, pojavili su se komunalni redari jer nas je susjed prijavio. Krenulo je razjašnjavanje situacije. Oni nisu bili sigurni šta moraju radit pa smo otišli s njima u gradski ured gdje se okupila cijela svita ljudi, a među njima i onaj pravnik s početka priče da razjasni situaciju. Čovjek me se sjeća od prije skoro dvije godine i zna zbog čega sam kod njega bio. Zna i tko tuži i stvara probleme i imenuje ga imenom i prezimenom. Nakon skoro 1 sat rasprave zaključuje da je stvar čista i da oni nemaju osnove i ovlasti za zabranu radova i/ili rušenje nadstrešnice i da nadstrešnicu možemo dovršiti. Pravnik kaže:''po urbanističkom planu nije predviđeno, ali se smije po zakonu. Pošto je zakon jači od urb. plana, oni nam nemogu zabranit izvođenje nadstrešnice jer ne spada pod građenje''.Na kraju dobivamo kopiju zapisnika u kojem navode da ''nema osnove za pokretanje postupka''.

 

  • Sutradan, opet, kad smo tek krenuli s poslom, dolaze ponovo komunalni redari. Opet je susjed prijavio, ali ovaj put, da smo mi narušili statiku zgrade jer su u stražnjem dijelu probijena vrata gdje je bio prozor (to je u stvari izlaz na tu terasu gdje se izvodi nadstrešnica). Pokazao sam im papire od prenamjene iz poslovnog u stambeni prostor, koje smo dobili od bivše vlasnice kao dokaz da su vrata izbijena prije nego smo prostor kupili i da je s takvim stanjem prostor prošao prenamjenu i da je, kao takav, legaliziran. Komunalni redari zaključuju da je i dalje predmet spora nadstrešnica i daju nam zapisnik s fotkama uz napomenu da se ništa ne brinemo da je susjed takav čovjek koji nam samo želi napakostiti.

 

  • Komunalni redar me čak nazvao i rekao da je poslao odgovor susjedu kako nema osnove za pokretanje postupka za rušenje nadstrešnice. Nije mi jasno kako su mogli poslati pismeni odgovor na anonimnu telefonsku prijavu.

 

 

  • Nakon mjesec i pol dana (prošli tjedan, petak) zove me taj isti komunalni redar i kaže da su se okolnosti promijenile, da su oni pogriješili i da mi je poslao rješenje da moram uklonit nadstrešnicu ili će je oni uklonit. Rok za uklanjanje je 8 dana a rok za žalbu 15 dana. Žalba ne odgađa izvršenje.

 

  • Kad sam nazvao šefa kom. redara on kaže da su mi morali poslat rješenje o rušenju jer je njihova pravnica ''negdje pročitala'' da moramo imat 100% suglasnost suvlasnika i da je susjed došao i urudžbirao pritužbu. Kaže da im je ovo prvi takav slučaj po novom zakonu pa zato ne znaju šta trebaju radit jer nikad to nisu radili...pa je i njima ovo malo nebulozno....al će ipak rušit!!!!!. Na moje pitanje zašto nam nisu odmah izdali zabranu daljnje izrade do okončanja postupka, nego sad kad su nam dozvolili da je završimo,sad je treba srušit, kaže da nisu imali osnove.

Zanima me...

1. da li oni mogu poslat rješenje za rušenje zato što je njihova pravnica pročitala u ''mojoj tajni ili sudbini'' ili u ''burdi'' da nama treba 100% suglasnost....to bi trebao sud odlučit....ne znam da li komunalno redarstvo rješava suglasnost suvlasnika za nadstrešnicu koja nije na javnoj površini I ČIJA POVRŠINA IZNOSI 11m2????

2. ....morali su poslat rješenje jer je susjed urudžbirao....ko da se KRALJ direktno žalio i nema rasprave.

 

  • Nešto me kopkalo prošli tjedan pa sam se, ne znajući još za rješenje, raspitao i poslao zahtjev u ''Upravni odjel za graditeljstvo i zaštitu okoliša'' za posebne uvjete građenja/lokacijsku informaciju u postupku dobivanja građevinske dozvole i priložio sve papire....čak sam i idejni projekt napravio na tlocrtu prostora i na kopiji katastarskog plana.Ništa grandiozno al najviše šta sam u nekoliko minuta mogao napraviti.

DA LI ONI MOGU RUŠITI AKO JE DOZVOLA U POSTUPKU?????

 

MOLIM POMOĆ NEKOG TKO SE U OVO RAZUMIJE....HITNOOOOO

uređeno: od Mrljavac
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

  • 1 mjesec kasnije...

Vas su upleli u niz gresaka. Prije svega, zasto se niste konzultirali sa nekim arhitektom ili gradjevinarom? Pa unatoc usmenoj potvrdi zatrazili pismenu potvrdu za nadstresnicu do 15ms da Vam nije potrebna dozvola ako je naravno nadstrešnica u skladu sa planom. Ako planski nije predviđena može se dvojako tumačit i krivo je da je Zakon ili pravilnik iznad urb.plana. Urb.plan je osnova.

 

Da li oni mogu zatražiti rušenje ako je dozvola u postupku? Ako sam dobro popratila sve što ste napisali to znači da ste rješenje za rušenje dobili i prije nego ste pokrenuli postupak.

 

Moj savjet je da prijavite gradilište i čekate ishod. Nadstrešnica je na površini koja pripada svim stanarima i trebala Vam je suglasnost svih stanara.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija