Jump to content

Prometna nezgoda


anonimno
 Dijeli

Preporučene objave

imam jedno pitanjce...ovak, 19. 4. 2003. godine imala sam manju prometnu nezgodu. sudarila sam se s autom u kojemu je vozač bio djelatnik MUP-a. sudar je bio u nepreglednom zavoju i automobili su maknuti s ceste da ne ometaju promet (nije bilo ozljeđenih), a MUP-ovac je zahtjevao da dođe policija na uviđaj.

Na saslušanju na Prekršajnom koje je bilo u 7. mjesecu 2003. nisam priznala krivnju, te je sutkinja zakazala glavnu raspravu koja je bila u prosincu 2004.

Suočila je MUP-ovca i mene. I jedan i drugi tvrdimo da nismo krivi. MUP-ovac je priznao da mi je naglašavao da radi u MUP-u i da je zamolio kolege da ubrzaju cijeli postupak kako bi mogao naplatiti štetu od mog osiguranja i popraviti auto koji još otplaćuje na kredit.

On je auto popravio, osiguranje mu je platilo popravak, a ja to nisam niti znala jer sam u međuvremenu dva puta registrirala auto i popust mi je svaki put bio 50 posto?

Mjesto nesreće nije slikano. Postoji samo skica policije i negativni alkotest. Prema skici policije ispada da sam ja kriva i policija je u tom smislu i pokrenula prekršajni postupak.

Ja sam na sudu tvrdila da skica policije ne odgovara pravom stanju i da auto MUP-ovca nije bio na ucrtanom mjestu. Moj auto nije ucrtan na skici već samo njegov, te su naveli da je širina kolnika na tom mjestu 6,10 m, a dijelovi mog žmigavca nađeni su 20 centimetara od sredine, odnosno na dijelu kolnika kojim se kretao MUP-ovac.

Sutkinja je zaključila raspravu time da nije donijela presudu nego će kao svjedoka zvati policajca koji je izradio skicu.

Pitanje je kada nastupa zastara? Da li za dvije godine od dana prometne nezgode, odnosno 19. travnja 2005.?

Kakve su mi šanse da pobijem skicu policije?

 

Činilo mi se da mi je sutkinja naklonjena jer je održala bukvicu MUP-ovcu nekoliko puta, no to ne mora ništa značiti.

 

Kaj mi je najpametnije?

Čekati zastaru?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Tako je. Zastara nastupa točno takda kad si rekla u 4 mj 2005. dok sutkinja sasluša (ako se pojavi) onog koje delal zapisnik, pa dok napiše presudu, pa se ti fino žališ bude i 2006, a tada će Visok prekršajni po sl. dužnosti sve to fino poslat u ... fine..

 

A sl. puta kad imaš sudar i ako je mupovac, zovi odvjetnike i sve da gledaju kaj ovi delaju. Banda !

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Skica mjesta prom. nesreće radi se prema zapisniku o očevidu i u njemu su točno naznačeni svi tragovi koji su pronađeni ( kočenja, zanošenja, otpalih dijelova, naznaka da li su vozila pomicana ili ne itd.)

Događa se da skica ne odgovara onome što je u zapisniku naznačeno.

Eventualne razlike i razloge može razjasniti krim. tehničar koji je skicu radio.

Budete li nezadovoljni, a sigurni ste da Vi niste krivi za prekršaj, možete tražiti još i provedbu prometnog vještačenja.

Ovo govorim u slučaju da cijela stvar ne uđe u zastaru..

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Svako vještačenje, bilo ono toksikološko, vještačenje ozljeda, knjigovodstveno, psihijatrijsko i dr., pa i prometno - provodi se u cilju razjašnjenja kakvog činjeničnog pitanja o kojemu ovisi daljnja odluka tijela pred kojim se predmet nalazi...

Može se provesti u svako doba ako se to zatraži, a nalaz i mišljenje vještaka odnosit će se na spis i njegov sadržaj...

Vještači ono što mu je predočeno...pa će tako prometni - pred sobom imati zapisnik o očevidu, skicu mjesta prometne nesreće, iskaze okrivljene i svjedoka, na temelju kojih koristeći se svojim stručnim znanjem i umijećem može dati svoj nalaz i mišljenje koje itekako može utjecati na stvaranje slike o tome kako se prometna nezgoda doista i dogodila..

Nemojte davati lažne nade osobi koja je postavila pitanje..

Zanima me, da ste njezin odvjetnik, da li bi joj tako odmahivali rukom i govorili kako će uskoro zastara ili biste ju "vadili" iz te priče najbolje što možete, pa i predlaganjem prometnog vještačenja ako joj ono može koristiti i potvrditi njezinu priču...???

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga xsara !!!

 

Hm, neznam kojom se granom prava Vi bavite, no očito Vam neke stvari baš ne leže.

 

Naime, u konkretnom slučaju, situacija za gospođu je povoljna. Iz više razloga.

 

1. druga strana u nesreći je MUP-ovac. MUP radi skicu nesreće, i kako vidite čak je iz skice "slučajno" izostavljen automobil od gospođe !!

 

2. MUP je pokrenuo prekršajni postupak protiv gospođe jer "je ona kriva za nesreću" !!!!

 

3. vještaćio bi u njezinom slučaju, vještak iz prometne struke, koji je uglavom u nekom odnosu sa MUP-om, ako ne poslovnom, onda barem zna 95 % pripadnika MUP-a.

 

Iz svega je vidljivo da MUP ima tu veliku ulogu !

 

Gospođina situacija je slijedeća: za par mjeseci nastupa APSOLUTNA zastara vođenja prekršajnog postupka protiv nje !!!! Izgleda da je i gđa. sutkinja na prekršajcu shvatila o čemu se radi (nema jednog auta na skici, u prometnoj nesreći dva automobila !!! :-o ) pa fino oteže sa postupkom jer ako ne iz pravnog poštenja, onda iz neke ženske solidarnosti je stala na stranu od gospođe !!!

 

Da sam odvjetnik od gospođe, naravno da bi ju "vadio" upravo na ovaj način !!! jer definitivno gđa. nije kriva, MUP je napravil "posao" kak spada u korist svog kolege i samo protiv gđe. podigao prekršajnu prijavu.

 

Da sada i gđa. predloži prometno vještaćenje, sutkinja bi ga odbila - ako iz niti jednog razloga, onda iz ekonomičnosti postupka (vjerštaćenje bi palo na trošak suda tj. njezine referade), pa zato i sutkinja ide na apsolutnu zastaru !!

 

Stoga draga xsara, nemojmo ljude koji ovdje dođu po savjet, opterećivati sa nekim našim teoretskim i apstraktnim pravnim procedurama, nego pojednostavimo im život i taj sudski postupak koji imaju sa jednostavnim i za njih konkretnim savjetom, jer zbog toga su i došli ovjde.

 

No, ova naša gospođa je i sama shvatila da je uskoro zastara i tome se i nada !!

 

Stoga, gospođo, da, pričekajte zastaru, i vi ste slobodni od bilo čega !!! Nisam niti siguran da će se uopće održati koja rasparava do tada !!!

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm! To sam si i ja mislila - cekati zastaru!

Tak su me i savjetovali odvjetnici koje sam konzultirala.

Vjestacenje necu traziti jer sto ako se dogodi da sutkinja proglasi mene krivom, pa mi pozli kada dobijem za platit sudske troskove!?

 

No, nekaj me sad jos interesira....

 

Ako dobijem sud ili sve padne u zastaru da li imam pravo potrazivati od osiguranja da mi podmiri troskove koje sam imala za popravak automobila?

MUP-ovac se fino od osiguranja naplatil, a ja sam auto popravila o svom trosku jer mi je osiguranje odbilo moj zahtjev za naknadom stete kao neosnovan na osnovu zapisnika od policije u kojemu se ja navodim kao krivac...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

U zapisniku policije je pisalo da ste vi krivac ???

 

Hm, evo dokaza kolegici xsari o tome kak se treba voditi postupci, definitivno bi vještak na temelju spisa pošteno izvještaćio . Garant, kada je već Policija odredila tko je kriv već u zapisniiku !!

 

Svaka ćast !!

 

No kaj se va tiće, sa osiguranjem bu problema jer su oni poslje banaka najveća banda u državi. I naravno nebi bili tako bogati i imali tako velike dobiti kada bi pošteno radili ! A u prilog tome idu i članci u novinama ovih dana.

 

Ako oni neće htjeti isplatiti vam trošak popravka onda ćete ih morati tužiti, jer oni definitivno neće prihvatiti vaš argument da niste proglašeni krivima. Oni će reći da sud nije meritorno riješo - što se u pravilu njih niti ne tiće, bitno je da Vi niste OGLAŠENI krivom !! a ostalo je nebinto, no osiguranje će to ignorirati i dalje odbijati isplatiti. no tada ćete vi morati tužiti. e uspjeh u toj parnici je bome nepoznanica (prvo nemam svu dokumentaciju) a drugo oni se budu ko pijan plota držali zapisnika policije ! Što znači da će sud vjerovatno kao prethodno pitanje uzeti u raspravljanje da li ste vi ili mupovac kriv za nesreću.

 

Jednostavno, puno godina natezanja (više od 5 ako je zg sud u pitanju). Stoga digitron i da li vam se isplati to raditi.

 

Nadalje čudno da je mup-ovac uspio se naplatiti. Vi ste trebali kada vam je vaše osiguravajuće društvo poslalo upit o nesreći, napistai da ne priznajete krivnju i staviti svoj opis nereće ( vaša osiguravajuća kuća vam je poslala upitnik?) i tada se on ne bi mogao naplatiti od vašeg osiguranja !

 

Sretno

 

FF

 

 

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Draga kolegice xsara ! :-D

 

čitao sam ja vaš post od 5.1. no čitao sam i vaše postove nakon tog datuma, no čitao sam i post od gospođe i nakon stručne i razumske analize, dao sam svoje mišljenje, no vi ste draga kolegice :-D i dalje ustrajali na vještaćenju. Tada sam se zaista zapitao (u kojem ste vi draga kolegice dijelu prava "doma") i čemu inzistiranje na vještaćenju koje će ionako biti anti-gospođe jer se vještaći spis, a spis je u najmanju ruku nepotpun ( da ne velim lažiran).

 

U ostalom ostajem kod svojeg navoda iz mog prethodnog posta.

 

I draga kolegice xsara : čitam ja ko kaj piše !!!

 

A vi se draga kolegice :-D nemojte previše uzbuđivati i uzimati k srcu (ili negdje drugdje) tako neke izjave , stručne i ostale. ok ?

 

Pozdrav

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Kao prvo zapisnik policije je ustvari Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka od strane policije u kojemu se ja navodim kao krivac.

 

Naivno sam mislila da zapisnik nije isto sto i zahtjev za pokretanje PP, al su mi na policiji rekli da je to isto. pisala sam Policijskoj upravi, pa su bili tak ljubazni da me osobno nazovu u vele da je zapisnik isto sto i zahtjev, odnosno da se zapisnik ne radi nego policajac na licu mjesta sve zapisuje u svoj blokic i kasnije, kada ima vremena, pise zapisnik = zahtjev.

 

Drugo, pojma nisam imala da se MUP-ovac naplatil od osiguranja i ne kuzim na koji nacin se naplatil jer sam dva put bez ikakvih problema registrirala auto i imam jos uvijek 50 posto popusta na policu. To je uslo u zapisnik na sudu, a sutkinja mi je rekla da sam imala srece.

 

Znaci, osiguranje mi nije slalo nikaj, nikakav upitnik, obavijest i sl.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ajmo sada redom,

 

zveki, tvoj je ovaj post prije ovog di nas svečano obavještavaš da više nisi anonimus ? Ti si žensko ili muško (nema veze sa pravom ili temom, samo da znam kak da ti se obraćam).

 

Kao prvo : zapisnik policije nije i Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka !

 

To su dva odvojena dokumenta. Zapisnik o očevidu prometne nesreće je dokument kojeg sastavlja službena osoba o činjenicama koje je utvrdila na licu mjesta - mjesta prometne nesreće.

 

Zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka je drugi dokument kojeg sastavlja službena osoba (može i isti koji je i sačinio zapisnik o očevidu) u kojem se navode povrede Zakona o sigurnosti porometa na cestama i o osobi koja je te povrde počinila. I tu je treći dokument a to je rješenje o prekršaju kojeg donosi MUP PU, a vezano za sve ovo gore navedeno.

 

Nije isti dokument zato jer se na temelju zapisnika o očevidu prometne nesreće vrše razna radnje u pogledu naplate štete kod osiguravajućeg društva i slično. a sam prekršajni postupak baš i ne interesira osiguravajuće kuće.

 

Drugo: a onda se mupovac nije naplatio, jer kada bi produživali policu osiguranja, to bi mam skočilo onima u osiguravajućoj kući, i bez brige skinuli bi vam postotak, a ako bi bili i krivi, oni bi od vas i regresno potraživali sve kaj su isplatili mupovcu.

 

Eto imate sreće, i još sada da nastupi zastara, i onda nebudete krivi, pa eto sreće još veće !

 

A onda veselje sa potraživanjem prema vašem osiguranju za vaš popravak. No morate znati, tim rješenjem (ili nekim drugim) niti mupovac nije oglašen krivim, pa onda , nitko kriv za sudar ! :-o

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

i čemu inzistiranje na vještaćenju koje će ionako biti anti-gospođe jer se vještaći spis, a spis je u najmanju ruku nepotpun ( da ne velim lažiran).

 

Samo zahvaljujući provedenim vještačenjima, mnogi predmeti završe u korist prijavljenih osoba...

(svidjelo se to kome ili ne..)

 

Iako vještak vještači na temelju spisa, ukoliko u njemu nema dovoljno podataka ili postoje određene dvojbe ili se uoče propusti, u nalazu će se to i navesti... Vještak je dužan dati svoje mišljenje nepristrano i u skladu s pravilima struke, tim više što vještači po naredbi (nalogu) suda.

 

Osim toga, zna se kakvu odluku sud donosi u slučaju ili-ili...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi FREEFLYER vidim da i ti na mnogim podrucjima bas nisi doma, mada o svem znas ponesto, ali povrsno, naime u par postova sam te anonimno ispravljao,al kako sam odnedavno registriran eto me i s nickom…konkretno sto se tice ovogo problema-svaka rasprava je suvisna, jer prometna je bila u 4mj. 2003, a gospoda bi sad tuzila?! Naime svaka osiguravateljska kuca ima rok u kojem se prometna mora prijaviti, ali nadasve je najbitnije da prije nego sto se ista dira na automobilu zove procjenitelja svoje osig.kuce koji ce slikati i procjeniti stetu, te sta je sve za popravak procjeniti i tek tada pristupate popravku, a kad bi ljudi prvo popravili auto i onda trazili novce za stetu i popravak-u osiguranju bi tad redom od pravnika do procjenitelja izgubili posao svi, ai konkretno mozda je MUP-ovac sebi popravio auto iz Kaska-a tad se ne trazi niti izjava druge strane, a niti itko osim maticne osiguravateljske kuce zna za stetu niti snosi sankcije….i za kraj, Freeflayer mislim da za jednog dipl.pravnika ne bi smio napamet pricati kako je netko lopov, te kao akademski covjek zakljucke iznosit na temelju novinskih natpisa…pozdrav i bez ljutnje, ovo su samo prijateljske i kolegijalne kritike

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ne poduzima očevid i ne podnosi zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka jedna te ista osoba.

Njihove uloge i funkcije, kao i ovlasti koje imaju - su različite.

Taj treči dokument - rješenje o prekršaju u ovom slučaju, ne donosi MUP, već Prekršajni sud ukoliko na temelju podnesenog Zahtjeva, u postupku utvrdi krivnju prijavljenog počinitelja prekršaja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hm,

 

vidim da ovdje ima ... trlababa lan pravnika !!!

 

Ajmo redom !

 

Anonimusu koji se je napokon registrirao te me je kako on kaže ispravljao u nekim mojim prethodnim postovima !!!

 

O tome di sam ja doma a di nisam i da li znam površno ili dubinsko, možemo prosuđivati kada se nađemo na sudu na suprotnim stranama pa kada bi izgubili spor, onda bi prosuđivalli da li sam površan ili dubinski !!

 

Vidim da anonimni kolega koji se sada registrirao (neznam da li je pravnik ili priućeni znalac) ne čita dovoljno zakone (a kako bi jedna moja draga kolegica ovdje rekla... čitati čitati čitati )!!

 

Dakle, zastarni rok za potraživanje iz naknade materijalne štete je 3 (tri) godine. što znači da gospođa ima pravo do 4. mj. 2006 godine podignuti tužbu radi naknade štete iz te prometne nesreće, bilo protiv osiguravatelja, bilo protiv MUP-ovca !! Kaj se tiće procjenjivanja, svaka osiguravajuća kuća će prihvatiti u većini popravak koji je obavio ovlašteni servis, kada je popravak izvršen na onom dijelu automobila koji je oštećen a to utvrđeno zapisnikom o očevidu prometne nesreće !!!! To govorim iz prakse !!! ovo o gubitku poslova nebum komentiral jer je bedastoća !!

 

Dakle, anonimni koji se je registrirao, molim nemojte se upuštati u ocijene o tome da li ja prićam napamet ili čitam novinske članke i kako ja dajem ocjene ! Držite se Vi prava i pravne diskusije a ove osobne zaključke o tome kakav sam ja ili nisam ostavite nekome tko me pozna !! Ok, ovo prijateljski i kolegijalno preporučam !!

 

Dragoj kolegici xsari !! :-D

 

Da su to dvije različite osobe koje sačinjavaju zapisnik i tko podnosi zahtjev , to je manje bitno !!

 

Kaj se tiće rješenje o prekršaju kojeg donosi MUP , molim dragu kolegicu xsaru da mi da br. telefaxa pa da joj pošaljem jedno 100 takovih rješenja koje je donio MUP, PU Zagrebačka, Odjel Prometne policije, Heinzlova ul. br...

 

Toliko pa da ne pričamo napamet pa da imamo nekaj i napismeno.

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ha Ha !!! :-P

 

Je je.. Ane, tebe bi još mogel, ali di da uručim tužbe i pozive osim silnim anonimusima ! Vidis da nemaju .. mu.... da se logiraju pa čak niti sa nickom a kamoli Imenom !

 

hehe :-P

 

Ak dobim na lottu (prvo trebam uplatiti listić) onda prvo jedna pijanka, a onda bum razmilil o tome koga bum tužil i koji bu tužbeni zahtjev !

 

FF

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da su to dvije različite osobe koje sačinjavaju zapisnik i tko podnosi zahtjev , to je manje bitno !!

Kaj se tiće rješenje o prekršaju kojeg donosi MUP , molim dragu kolegicu xsaru da mi da br. telefaxa pa da joj pošaljem jedno 100 takovih rješenja koje je donio MUP, PU Zagrebačka, Odjel Prometne policije, Heinzlova ul. br...

Toliko pa da ne pričamo napamet pa da imamo nekaj i napismeno.

FF

 

Sad je odjednom manje bitno!!!

Ali, nema veze...

 

Xsara zna da rješenje o prekršaju može donijeti i policija...

Xsara također zna da se protiv pokretača posta pred Prekršajnim sudom vodi postupak zbog počinjenog prekršaja ( sutkinja je odgodila raspravu, zar ne?, čeka se zastara, zar ne?), a na temelju zahtjeva policije. Dakle, rješenje o prekršaju će ovdje donijeti sud, ne policija...

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Dragi Tihomire,

samo napominjem da sam bila na procjeni štete kod osiguravajuće kuće prije ičega učinjenoga i da je moj autić slikan sa svih strana.

Sve je to utvrđeno u roku, ali mi je osiguravatelj poslal pisamce u kojemu je moj zahtjev za naknadom štete odbijen kao neosnovan.

Nakon toga sam zvala osiguravatelja i gđa koja se potpisala u pismu mi je rekla da je zahtjev neosnovan zato kaj su dobili zapisnik od policije u kojemu je utvrđeno da sam ja krivac!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

 Dijeli×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija