Jump to content

Dali je moguće tužiti sud


vordalav

Preporučene objave

Prije 9 godina doživio sam nesreču na radu. ostao sam bez noge. tužio sam firmu za naknadu štete. Dok je trajalo suđenje firma odlazi u sloveniju i gasi pogon u Hrvatskoj. jedna druga firma je bila dužna mojoj firmi oko milijon kuna i mi smo zarražili privremenu mjeru da se zabrani toj firmi da isplati taj novac u slučaju ako ja dobijem presudu da se imam odakle naplatiti. Jer je firma već ispraznila račun. Ali nedugo zatim sudac ukida riješenje i predmet vraća sudu prvog stupnja na ponovni postupak. i blokada se ukida i novac nestaje. I sad prije 2 godine ja dobivam pravomočnu presudu milion ipo kuna, ali normalno više se nemam odakle naplatiti. firma koju sam tužio više ne postoji. I sad me zanima dali je moguće tužiti sud jer sam zbog njih ostao bez odštete.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Za štetu koju napravi sudac odgovara Republika Hrvatska, dakle trebalo bi tužiti RH.

 

Mislim da nemate puno šanse uspjeti pred sudovima RH, ali da vaš problem - s obzirom na teški osobni gubitak i veliki iznos - ima dobre šanse da dođe pred Evropski sud. Međutim, da biste došli do te instance, morate iscrpiti sve mogućnosti na nacionalnoj razini a to u vašem slučaju znači:

 

- da ste iskoristili sve mogućnosti naplate,

- da možete dokazati da ste doista u toku suđenja iskoristili sve mogućnosti sprečavanja da tužena firma izigra svoje obaveze,

- da spor protiv RH, pod pretpostavkom da ne uspijete, prođe sve instance od općinskog do Vrhovnog (revizija) i Ustavnog (ustavna tužba) suda.

 

To ujedno znači još najmanje 10 godina suđenja.

 

Što se tiče mogućnosti naplate, to bi možda moglo biti i naplata od vlasnika ugašene firme bez obzira na pravno sljedništvo, možda i od slovenske firme kojoj je pripadao pogon, što ovisi o pravnom odnosu te firme i njezinog "pogona" u Hrvatskoj. Za ocjenu te mogućnosti vam treba doista dobar pravnik s izvrsnim poznavanjem obveznog, radnog i trgovačkog prava.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ako je vlasnik umro, onda vlasnik očito nije slovenska firma kako se to razumije iz onoga što ste prethodno napisali.

 

Dakle, ako je vlasnik bio fizička osoba i ako je priznao (dokazivo) svoju obavezu, te ako postoji pravni temelj da svoje dugovanje potražujete i od vlasnika osobno, onda to možete potraživati i od nasljednika vlasnika.

 

Ključna je stvar da li se radi o potraživanju koje se s firme kao pravne osobe može prenijeti na vlasnika kao fizičke osobe, a to je onaj dio koji ja ne znam i što vam treba odgovoriti dobar pravni stručnjak.

 

Međutim, ponovno, ako ne poduzmete sve moguće za naplatu, tužba protiv države vam nema nikakve izglede.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija