Jump to content

propusti u gradnji (neotklonjeni) i postojanje ilegalnih stanova u zgradi


dolittle

Preporučene objave

Pozdrav i unaprijed hvala na odgovorima!

Imam dva problema. Vlasnica sam stana u zgradi izgrađenoj 2010. godine.

1. I prije useljenja (2012.) vidjele su se fleke od vlage s unutarnje strane zida na strani gdje je terasa. Kod primopredaje smo tražili investitora da i to, uz ostale propuste, navede u zapisniku, ali smo bili blesavi - jer je sve to naveo u zapisnik koji je uzeo sebi, a nama dao samo onaj sa stanjem svih brojila. Dakle nemamo ništa. Naravno da on nije po tom pitanju ništa poduzeo kako bi propuste otklonio. U stanu ispod moje terase također izbija vlaga po gornjim kutevima. Neki dan je napravljeno "probno otvaranje" odnosno majstori su izbili jednu pločicu na terasi, kad smo imali što vidjeti! Nije napravljena nikakva izolacija i voda se ispod pločica i stiropora nakupljala, tako da imamo bazen ispod terase, i vele da je jedino rješenje dignuti cijelu terasu van i sve napraviti ispočetka. Budući da nigdje nisam našla podatak koja je zakonom propisana minimalna garancija za balkone i terase, pitanje je da li je to još uvijek pod garancijom??? U kupoprodajnom ugovoru je navedena samo garancija na konstrrukciju (10 godina), a da su sve ostale sukladno onima koje daju izvođači radova. Vjerojatno će se popravak pokriti iz pričuve, ali me zanima da li je kako drugačije moguće naplatiti. Pretpostavljam da nam osiguravajuće društvo neće htjeti platiti to, a ako idemo tužiti investitora - vjerojatno je to i dug i preskup proces (da napomenem da je investitor tužen i od strane upravitelja jer ne plaća pričuvu za neprodane stanove)...

2. U istoj toj zgradi postoje dva stana u podrumu, koja nisu ucrtana u zemljišne knjige, oni ne postoje u nikakvim papirima. Kada je zgrada trebala dobiti uporabnu dozvolu, stepenište i vanjski prozori su nekako bili zakamuflirani, tako da je uporabna za zgradu dobivena. Sada su u tim stanovima podstanari. Budući su stanovi kako sam rekla nelegalni, nemaju ni svoja brojila. Nekako su spojeni na glavno brojilo za vodu, pa tako razliku između potrošnje na glavnom brojilu i našim brojilima plaćaju svi stanari. Struja je nekako spojena na brojilo u haustoru te se plaća iz pričuve. Grijanje (etažno na toplanu) je isto ko zna kako nekako spojeno i nismo otkrili tko ga i kako plaća. Ne trebam ni reći da investitor uredno skuplja stanarinu od podstanara, dok im mi plaćamo režije. Pitanje je što mi možemo napraviti. Pretpostavljam da hep, vodovod i toplinarstvo ne zanima problematika ukoliko se računi uredno podmiruju... Što se tu može napraviti - a da se stanovi zapečate, ili slično. Ili je jedina mogućnost "uzeti stvari u svoje ruke"??!!

 

Još jednom puno hvala na odgovorima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija