Jump to content

Ugovor o doživtnom uzdržavanju/darovanju + nužni dio


jasper55

Preporučene objave

Pozdrav,

 

Jedno pitanje...

 

Moja majka ima nas tri sestre. Jedna se teško posvađala s majkom prije 30 godina, otišla je od kuće i od tada nema komunikaciju s majkom niti s nama.

 

Moja sestra i ja još uvijek živimo s majkom i brinemo se za nju. Prije 15 godina potpisale smo ugovor o doživotnom udržavanju po kojem bi mojoj sestri pripalo prizemlje obiteljske kuće u kojoj živimo, a meni prvi kat.

 

Prije dvije godine još smo napravile ugovor o darovanju s majkom kroz koji nam je ona darovala nekretninu, odnosno sestra i ja smo se upisale kao vlasnice.

 

Koliko smo sigurni u slučaju da nam treća sestra nakon majčine smrti zatraži nužni dio s obzirom da nismo razvrgli ugovor o doživotnom uzdržavanju?

 

Nas dvije još uvijek živimo s majkom i brinemo se za nju.

 

Mama nikako ne želi da se treća sestra domogne dijela naše obiteljske kuće.

 

Stoga pitanje - da li možemo još kako "učvrstiti" našu pravnu poziciju - možda da potpišemo kakav aneks na ugovor o uzdržavanju - nešto u smilu da i dalje uzdržavamo majku bez obzira na naknadno potpisani ugovor o darovanju.

 

Bilo kakav savjet bio bi od velike pomoći.

 

Hvala unaprijed!

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da bi smo bili sigurni,moramo biti oprezni,no i pretjerana opreznost ugrozi i najvecu sigurnost,sto se upravo desilo u vasem slucaju.Imali ste teretni pravni posao koji iskljucuje pravo na nuzni dio,medjutim vi ste se odlucili da stjecete pravo vlasnistva nekretnine na temelju besplatnog pravnog posla,i na taj nacin ste sestri omogucili, nakon smrti majke, pravo na nuzni dio nasljedjivanja .

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Da, jasno nam je da smo zaribali :(

 

Da li ima ikakve veze to što ugovor o doživotnom uzdržavanju nismo raskinuli? U najgorem slučaju da li možemo u dogovoru s našom mamom raskinuti ugovor o darovanju, kako bi "stari" ugovor o doživotnom uzdržavanju i dalje vrijedio.

 

Ili kakav aneks ugovora da napravimo?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Raskid ugovora moguć je sporazumom stranaka koje su ga, jednako kao što su ga bile ovlaštene sklopiti, ovlaštene i raskinuti, međutim, ako je ispunjen, nema mogućnosti raskida, u tom slučaju može se samo sklopiti novi ugovor, ali tada sa suprotnim (obrnutim) ugovornim ulogama..

No,isti se ugovor nakon njegovog ispunjenja može opozvati zbog osiromašenja darovatelja ( članak 493.ZOO) i zbog nezahvalnosti obdarenika ( članak 494.ZOO), a kao poseban institut Zakon o obveznim odnosima predviđa nadopunu zbog povrede dužnog uzdržavanja ( članak 495.ZOO).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija