Jump to content

Podjela imovine - molim pomoć


DodoB

Preporučene objave

Moj problem je slijedeći:

U braku sam 27 godina i uskoro se namjeravam razvesti. Zanima me podjela imovine. Naime, vlasnik sam ugostiteljskog obrta koji je radio svih ovih godina sezonski (šest mjeseci godišnje). Supruga nikad nije bila službeno zaposlena, pomagala je u lokalu, ali nije bila prijavljena, jer je kao član uže obitelji mogla raditi par sati bez prijave.

Pitanja koja me muče:

- znam da ću joj morat plaćat uzdržavanje jer je nezaposlena, ali me zanima prestaje li ta obveza ako nakon razvoda dobije ponudu za posao, ali ju odbije?

- može li tražiti (i dobiti) da joj isplatim polovinu prihoda obrta za sve ove godine trajanja braka, iako je sav taj prihod utrošen u zajedničkom životu ili može tražiti podjelu samo eventualne postojeće ušteđevine?

Unaprijed zahvaljujem na odgovoru.

uređeno: od G-man
Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Ukoliko supruga bez razloga odbije ponuđeni joj posao, Vaša obveza uzdržavanja nje bi prestala. No međutim, ukoliko za odbijanje posla ima ozbiljne argumente, Vaša obveza uzdržavanja ne bi prestala. Može tražiti podjelu bračne stečevine i podjelu svakog povećanja imovine koja je nastala za vrijeme trajanja vašeg braka, bilo da je to povećanje u nekretninama ili novčanim sredstvima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Hvala Domba na brzom odgovoru.

Možeš li mi, molim te, pojasniti ovaj dio s povećanjem imovine.

Naime, živimo u kući mog oca, koju smo uredili, pa znači li to da može tražiti polovinu uloženog u uređenje i polovinu vrijednosti auta koji smo kupili u braku? I zanima me šta je s prihodom od obrta koji se svih ovih godina trošio na redovan zajednički život? može li i tu tražiti polovinu ukupnog prihoda ili samo polovinu onog šta se eventualno uložilo u uređenje lokala?

Druge zajedničke imovine nemamo.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Supruga može tražiti polovinu uloženog novca kojim se uređivala kuća. Isto tako, može tražiti i pola vrijednosti auta. Što se prihoda tiče, ukoliko je trošen za vaše zajedničke potrebe, pretpostavka je da je supruga svoju polovicu utrošila za svoje potrebe. Jedino ukoliko postoji zajednička ušteđevina, bez obzira na čije ime je štednja otvorena, može potraživati polovicu iste. Povećana vrijednost lokala koja je rezultat vašeg zajedničkog rada i ulaganja također podliježe podjeli.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

povrat ulaganja bi trebalo tražiti od vlasnika nekretnine.

upitan je povrat ulaganja u objekat u kom se živilo.

presuda VSRH,Broj: Rev 580/07-2

 

Pri tome, polazeći od rezultata provedenih dokaza, a posebno navoda samog tužitelja, drugostupanjski sud zaključuje da je navedena ulaganja tužitelj vršio dobrovoljno i besplatno, ne očekujući niti zahtijevajući od prednice tužene naknadu bilo po stvarnopravnom bilo po obveznopravnom osnovu, s ciljem i motivom zajedničkog življenja, odnosno korištenja predmetne nekretnine.

 

Iako je takvim ulaganjima od strane tužitelja na određen način umanjena njegova imovina odnosno povećana imovina prednice tužene, upravo zbog dobrovoljnosti i besplatnosti takvih ulaganja drugostupanjski sud s pravom zaključuje da nisu ispunjene pretpostavke predviđene zakonom za slučaj stjecanja bez osnove i vraćanja onog što je stečeno bez osnove (čl. 210. Zakona o obveznim odnosima - "Narodne novine", broj 53/91, 73/91, 3/94, 7/96, 112/99, u svezi s čl. 211. Zakona o obveznim odnosima).

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija