Jump to content

Razmjerni dio godišnjeg odmora

Mirta-Mirta

Preporučene objave

Molim nekoga tko bi mi mogao odgovoriti na slijedeće pitanje:

1. Kada radnik ima pravo korištenje razmjernog dijela godišnjeg?

Da li je to pravo uvjetovano i čime? ili je dovoljno da se osoba zaposlila i da prije isteka roka od 6 mjeseci kada ima pravo na puni GO može tražiti da joj se prizna pravo na razmjerni dio?

2. Da li radnik mora biti zaposlen u prvoj polovici godine da mu se ne bi priznalo pravo na korištenje razmjernog dijela go?

3. Gdje je moguće pročitati objašnjenje navedene odredbe?

Treba mi ispravno i pravno relevantno tumačenje navedene odredbe na koju se može pozvati jer ispada da svaka institucija različito tumači čl. 59 ZOR-a. Molim pomoć, hvala

Dijeli na drugim stranicama

Čl.59. st.1. „Radnik ima pravo na jednu dvanaestinu godišnjeg odmora…. za svaki mjesec rada“ što znači da svatko već s mjesec dana rada ima pravo na razmjerni dio godišnjeg i to dok ne stekne uvjete za puni godišnji, bez obzira u kojoj se polovici godine zaposlio. Eventualno ako je kod prethodnog (ili prethodnih) poslodavca iskoristio puni godišnji, onda kod novog poslodavca nema pravo ni na razmjerni dio godišnjeg za tu godinu (npr. radio je od 1.1. do 30.09 kod jednog, i tu iskoristio cijeli godišnji, a onda 1.11-31.12 kod drugog poslodavca. Kod drugog poslodavca ne može koristiti razmjerni dio godišnjeg jer „pravo na godišnji za tu godinu kod svih poslodavaca može ostvariti ukupno u najdužem trajanju određenom na način propisan odredbama čl. 55. i 56. ZOR“ (čl.59. st.4)).

E, sad, čl. 64. st. 5. Kaže da radnik ima pravo tek jedan dan godišnjeg koristiti kada to sam želi, što će reći – kada će koristiti ostale, ipak određuje poslodavac.

Dakle, radnik nakon mjesec dana rada stječe pravo na razmjerni godišnji, ali, osim onog jednog dana, nema ga pravo koristiti kada to želi.

Eto, ja sam tako shvatila pitanje, nadam se da sam vam pomogla.

Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

• Napravi novi...

Važna informacija