Jump to content

Vraćanje dara- ugovor o uzdržavanju- nužni dio ostalih nasljednika


zvjezdanestaze

Preporučene objave

Prije nekoliko godina od majke sam dobila na dar jednu nekretninu. Nakon nekog vremena tu sam nekretninu prodala s tim da sam majci dala jedan dio novaca da s njim raspolaže. S majkom imam sklopljen i ugovor o doživotnom uzdržavanju prema kojemu mi nakon njezine smrti pripada stan u kojem ona živi a ja sam se dužna brinuti o njoj i održavati predmetni stan stan. Majka ima 75 godina i novac koji sam joj dala je investirala u uređenje vikendice. Ja sam smatrala da bi bilo bolje da je tim novcem priuštila sebi neki luksuz jer mi je bilo žao da se ona u tim godinama muči s majstorima, a one se naljutila i optužuje me da želim upravljati njezinom imovinom i novcima te me je tražila da joj dam i sav preostali novac od prodaje one darovane nekretnine. Ja sam joj spremna dati sve ali kako imam još jednu sestru s kojom mama uopće ne komunicira, pitam se trebam li od mame tražiti da mi potpiše da sam joj dala te novce jer se ipak radi o većem iznosu, a sestra ima pravo na nužni dio dara nakon mamine smrti. Koliki je taj nužnidio, kako se on određuje? Kako će se sve to odraziti na ugovor o uzdržavanju? Ona ga sada ne spominje ali s obzirom da sam stekla dojam da ona više ne želi kontakt sa mnom što mi je najpametnije napraviti? Ja sam dosada sve svoje obveze ispunjavala. Nadam se da sam uspjela objasniti situaciju, hvala na svakom savjetu.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

...pitam se trebam li od mame tražiti da mi potpiše da sam joj dala te novce jer se ipak radi o većem iznosu, a sestra ima pravo na nužni dio dara nakon mamine smrti.

 

Svakako zatražite majku da vam potpiše da ste joj cijeli iznos dobiven prodajom darovane nekretnine vratili.

 

Koliki je taj nužni dio, kako se on određuje?

 

On iznosi jednu polovinu od zakonskog dijela. Ne pišete je li otac još živ niti imate li još braće i sestara (polubraće/polusestara), ali ukoliko ćete majku naslijediti samo vi i sestra, njen nužni dio iznosio bi 1/4 od imovine (ali i obveza) iza majke, osim one imovine koja je obuhvaćena ugovorom o doživotnom uzdržavanju, jer isti isključuje nasljedno pravo u cijelosti, uključujući i pravo na nužni dio.

 

Kako će se sve to odraziti na ugovor o uzdržavanju?

 

Nikako, obzirom taj novac nije niti obuhvaćen ugovorom o DU.

 

Ja sam dosada sve svoje obveze ispunjavala.

 

I nastavite tako i ubuduće, ukoliko vam je to želja.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Puno hvala na odgovoru, svakako ću to i napravit samo neznam kako će mama na to reagirati. Tata je odavno umro i ona ima samo još mene. Ja bi i dalje željela brinuti o njoj ali neznam hoće li ona zatražiti poništenje ugovora o doživotnom uzdržavanju i može li se to uopće napravit, ili bi ona mene morala tužit i dokazivat da nisam ispunjavala svoje obveze. Kako brinut o nekome i ispunjavat preuzete obveze ako ta osoba to odbija?

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija