Jump to content

Komplicirana imovinska situacija i uznemiravanje


Alluvia

Preporučene objave

Pozdrav svima,

 

zanima me može li se ikako riješiti sljedeća situacija: Moj je otac preminuo prije 7 godina i ostavio poprilično kaotičnu imovinsku situaciju.

 

Moje dvije polusestre (iz očevog prvog braka) imaju riješena stambena pitanja i žive u različitim gradovima. Moja majka živi u kući koju je otac ostavio u 70% njenom vlasništvu, te 10% u vlasništvu svakog djeteta. U pitanju je velika stara kuća koja je bila namijenjena turizmu, ali u koju sada treba mnogo novaca ulagati da bi uopće bila funkcionalna. Moja majka je u toj kući cijelu godinu i održava ju.

 

Budući da sa polusestrama nismo u dobrim odnosima, pokušali smo prije par godina to riješiti tako da se dogovorimo sudski da kuća ide na prodaju i da se od prodaje dijeli u postotku kako je navedeno u oporuci. Svi smo se složili oko prodaje, te to i s odvjetnicima riješili. Oglasi za kuću su postavljeni i na hrvatskim stranicama za oglašavanje nekretnina i na inozemnim stranicama. No ne znamo koliko će trebati vremena da se kuća proda.

 

U međuvremenu, jedna moja polusestra uporno svako ljeto dolazi u kuću i zahtijeva sobe za ljetovanje. Budući da se moja majka nema gdje maknuti ili otići kad se ona pojavi, jer živi u toj kući, situacija postaje napeta i pokušala sam s njom to prošlo ljeto ispregovarati da ne uznemiravamo jedni druge dok se situacija s kućom ne riješi, no međutim, ništa od toga, ona ovo ljeto opet dolazi i dovodi cijelu obitelj i svoje sinove sa njihovim curama. Ne plaća ništa. Sve moja majka čisti nakon njih i plaća troškove potrošene struje i vode. Majka je na rubu živaca lošeg srca i više to ne može izdržati, jer se nema kamo maknuti.

 

Postoji li način da joj se nekako zabrani ulazak u kuću dok mi majka tamo živi. Znam da je polusestra 10%-ni vlasnik kuće i da ima pravo na 10%, ali ona svoje stambeno pitanje ima riješeno i ima svoj stan i nitko ju ne dolazi uznemiravati. Može li se tražiti zabrana pristupa zbog psihičkog uznemiravanja ili nešto slično tome?

 

Unaprijed hvala na savjetima.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Znam da je polusestra 10%-ni vlasnik kuće i da ima pravo na 10%, ali ona svoje stambeno pitanje ima riješeno i ima svoj stan i nitko ju ne dolazi uznemiravati.

to je sad nebitno sto sestra ima rijeseno stambeno pitanje,i jasno da je nemoze niko uznemiravati u njenom vlasnistvu,no ovdje se radi o suvlasnistvu,u kojem ista ima svoja suvlasnicka prava.Naravno da je bezobrazno s njene strane trositi struju i ostalo,a pri tome neplacati.Postoji vid rjesenja u posjedovnoj zastiti,na koju je ovlasten posjednik nekretnine,no ovdje valja naglasiti da nasljednik stjece posjed stvari trenutkom smrti ostavitelja bez obzira kad je uspostavio fakticku vlast nad stvarju,cak sta vise ako bi se gledalo zadnje mirno posjedovanje od strane vase sestre,to bi bilo ove godine.Cinjenica da tu bude povremeno jedan period u godini,neznaci i gubitak posjeda,tako da bi bila diskutabilna posjedovna zastita koju bi zahtijevala vasa majka.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija