ivan.z objavljeno: 2. kolovoz 2014. Dijeli objavljeno: 2. kolovoz 2014. Osoba osudena u odsutnosti za produljeno kz prevare cl 224. Stavak 1 i 4 po kz-1997g pocinjeno 8 mj 2003 god.. Osoba uhicena ovih dana ima pravo obnovu procesa. Posto ima 8 pojedinacnih djela prevare a sedam ih je po blazem clanu odnosno steta manja od 30.000 kuna 224 tocka 1 max zatvor do 3 godine. E sad na ponovnom sudenju da li je nastupila apsolutna zastara kaznenog postupka za tih sedam djela jer je max kazna bila tri godine a apsolutna je duplo sest ,s tim da je djelo pocinjeno 2003 zastara nastupila 2009god,dok za ovo ostalo jedno djelo po stavku 4 clana 224 nije nastupila jer je zastarni rok preso 2013 godinu i gledaju se novi zakoni a sad je to 15 god. Znaci dal sam u pravu da su 7 djela zastarijela a jedno nije... Buduci da se gledaju novi zastarni rokovi samo ako nije zastarjela kazna do 2013 novog kz-a. Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 2. kolovoz 2014. Dijeli odgovoreno: 2. kolovoz 2014. Zastara nije niti će nastupiti za bilo koju radnju iz koncepta produljenog kaznenog djela, jer postoji pravomoćna presuda iz postupka provedenog u odsutnosti okrivljenika, a glede obnove kaznenog postupka, po pitanju zastare, čl. 508. st. 1. ZKP-a kaže - "Za novi postupak koji se vodi na temelju rješenja kojim je dopuštena obnova kaznenog postupka važe iste materijalnopravne odredbe kao i za prvi postupak, osim odredaba o zastari. Iznimno, odredbe o zastari se u novom postupku primjenjuju ako je obnova dopuštena iz osnove članka 503. stavka 1. ovoga Zakona osim ako je pravomoćna odbijajuća presuda bila donesena zbog odustanka tužitelja od optužbe na raspravi, ako je do odustajanja došlo zbog kaznenog djela prisile prema pravosudnom dužnosniku počinjenog od strane ili uz sudjelovanje osuđenika. (nije vaš slučaj)" Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ivan.z odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Autor Dijeli odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Znaci u tom obnovljenom postupku ne postoji zastara uopce koda je nema,sto bi znacilo da taj postupak moze trajati do smrti. Da li sam dobro shvatio,ili se gledaju zastarni rokovi novog zakona? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Dijeli odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Znaci u tom obnovljenom postupku ne postoji zastara uopce koda je nema, sto bi znacilo da taj postupak moze trajati do smrti. U teoriji da, ali biti će riješen prilično brzo. Imajte na umu kako već postoji pravomoćna osuđujuća presuda donesena u postupku vođenom u odsutnosti okrivljenika, a obnova kaznenog postupka je izvanredan pravni lijek, stoga bi bila čista manipulacija postupkom s okrivljenikove strane, kada bi pravila zastare vrijedila u ponovljenom postupku na koji on svakako ima pravo kada mu je suđeno u odsutnosti, jer tada bi svaki osuđenik komotno postao dostupan našim pravosudnim tijelima, taman negdje pred istek zastarnog roka, zar ne? Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
ivan.z odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Autor Dijeli odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Odlicno,mislim da mogu odmah ukinut sve zastare bezveze trose rijeci i papir.odlicna drzava i zakoni znaci ja nesmjem manipulirat zastarom a oni mogu.. Zasto su izmjenili zastarne rokove u kz-u 2013 g. Jer editirao moderator nista nisu radile a sad da se izvuce sve tog najlakse promjenit zastarne rokove.na celu drzave nam je editirao moderator pravi stručnjak za pravo pa dozvoljava takve stvari.normalno radi se o mom bratu obicnom covjeku u 30 tim godinama koji je cinio djela kao klinac i djecak zatim odlazi u inozemstvo osnuo obitelj i sad kad zeli da se vrati oni ga docekali sa lisicama.totalno je glupo nekog poslat u zatvor nakon pravomocne presude od koje je proslo 7-8 godina a od samo pocinjenja deset i vise godina. Covjek otac dvoje djece sada ide u zatvor jer je pocinio grijehe kao klinjo. Vratit ce se puno gori nego sto je bio kao klinac. Eto toliko o zastarama.. A editirao moderator nista nije bolji nego editirao moderator radi na zakonima koji pasu samo njemu i njegovima,jer zastara postoji samo za njih a za nas zastara ne postoji i kad bude postojala promjenit ce se zakon preko noci.ocito da se ne radi o obicnom gradaninu postojala bi zastara.. Neki dan sam pricao sa jednim vrhunskim odvjetnikom za kazneno pravo i reko mi je isto sta i vi i nemoguce je to promjenit ali u ovom slucaju moga brata ici ce do strazbura pa kud puklo puklo s tim da cemo vas odnosno ja obavijestit naravno za par godina jer do strazbura je dug put.jos jedno vrhunsko kazneno djelo nadpisarstvo ne znam koji clan . Za par godina kad mama napise djetetu na papir sta da kupi i ducanu biti kazneno djelo Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
G-man odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Dijeli odgovoreno: 3. kolovoz 2014. Ivane, razumijem ogorčenost na sustav i brigu za brata, imajući u vidu sve okolnosti slučaja, ali pripazite na izražavanje. Nemojte me tjerati na sankcije, jer onda ispada da mi moderatori radimo "cenzuru", a tome uopće nije tako. Ovaj Portal ima reputaciju prije svega stručnog i kulturnog mjesta za dobiti kvalitetne i brze pravne informacije te razumijevanje za neprijatne situacije s kojima se ljudi svakodnevno (i nažalost, sve više) susreću, i reputaciju mjesta na kojem nema a priori "suđenja" ljudima koji su došli ovdje po pomoć, a takvu reputaciju njegujemo već preko deset godina. Stoga, bilo kakvo iskakanje iz normalnog i kulturnog ljudskog ponašanja bilo kojeg korisnika, neće biti dozvoljeno, upravo u cilju zadržavanja renomea kojeg smo stekli. Nećemo dozvoliti da postanemo kao "uobičajeni" drugi portali, gdje su svakodnevno vrijeđanje, omalovažavanje i "patroniziranje" - normalna pojava. Molim da to imate na umu glede daljnjih vaših objava. Ovaj puta imam razumijevanje za vaš stav. Glede zastare, samo da napomenem - ovdje uopće nije bitno što je novi KZ promijenio trajanje zastarnih rokova (a usput rečeno, zastara nikad nije ni bila uzimana u obzir kod primjene načela obvezne retroaktivne primjene blažeg zakona), već naprosto činjenica njihove neprimjenjivosti u obnovljenom, ranije pravomoćno okončanom kaznenom postupku. Ovakvo stajalište glede pitanja zastare u ponovljenom postupku ne postoji "od jučer", i nije to nešto što je naš zakonodavac "izmislio", jer se eto odlučio nekome svetiti ili praviti "većim vjernikom od Pape", to je stajalište koje već godinama postoji u kazneno-pravnoj teoriji većine suvremenih kazneno-pravnih sustava. Upravo iz razloga koje sam vam naveo, mogućnosti manipulacije istim. Očito vam je na to pokušao i ukazati ovaj odvjetnik s kojim ste razgovarali o istoj temi. Okolnosti u ovom slučaju jesu specifične, s time se slažem. I vaš brat treba tijekom ponovnog postupka jasno ukazati na njih te se koncentrirati na stvari koje mu idu u prilog, ili oslobođenja (ako ih ima), a ako ne, onda one koje mu idu u prilog blažeg kažnjavanja. Sud će itekako voditi računa da ne određuje zatvor, pogotovo kratkotrajan, prema osobi za koju procijeni da se svrha kažnjavanja može ostvariti i na drugi način. Velika prednost ponovnog postupka jeste ta što će se ovaj put čuti vašeg brata, a što nije bilo moguće u ranijem postupku, obzirom je bio odsutan. To već u velikoj mjeri mijenja na stvari i potrebno je s braniteljem razraditi dobru strategiju obrane, baziranu na potenciranju svih olakotnih okolnosti koje mu idu u prilog. Moja procjena je, ovako "na slijepo", na temelju ovih vaših par navoda, da će, ukoliko postupak opet završi osuđujućom presudom, kazna biti manja. A vi, ukoliko se sjetite, javite povratno kako je brat prošao. Možda ćete biti od pomoći nekom drugom u sličnoj situaciji. P.S. Za nadripisarstvo se apsolutno slažem, uz iznimku slučaja u kojem netko od toga radi "profesiju". Citiraj Link to comment Dijeli na drugim stranicama Više opcija dijeljenja...
Preporučene objave
Uključi se u diskusiju
Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.