Jump to content

Nametljivo ponašanje


ineskines

Preporučene objave

Imam problem s bivšom djevojkom mog muža. Razišli su se prije godinu i pol, ali ona mu od tada konstantno šalje poruke, zove ga na mobitel i uznemirava. Nekoliko puta ju je prijavio policiji koja nije učinila ništa osim što mu je savjetovala da primijeni broj mobitela što je i učinio, ali to nije dalo nekog rezultata jer je ona opet nekako preko prijatelja došla do njegovog novog broja. U međuvremenu mi smo se oženili i ona je preko nekih ljudi doznala gdje živimo. Došla nam je na vrata pijana s nekoliko njenih prijatelja i kad je muž otvorio vrata nahrupili su u stan, nakon čega su nas počeli tući i razbijati nam stvari do kojih su mogli doći. Jedva nekako smo ih uspjeli izgurati van iz stana. Nismo uzvraćali, samo smo ih gurali van, pri čemu je muž zadobio duboke ogrebotine po tijelu i udarce, amene su tukli rukama po glavi i tijelu. Pri tome je ona odglumila pad, glumila je da je teško ozlijeđena i nije se micala s poda, pa ju hitna pomoć odvela u bolnicu. Kasnije se je ispostavilo da joj nije bilo ništa. Kad je došla policija i kad su vidjeli nju kako leži na podu počeli su se ponašati prema nama kao prema napadačima, a ne kao prema napadnutima. Saslušali su obje strane, ali nas uopće nisu ozbiljno shvaćali, sve što su učinili je da su mog muža i nju prijavili za remećenje javnog reda i mira?! Da napomenem da je u stanu tada bilo moje maloljetno dijete koje je gledalo kako u mamu tuku i plakalo je i vrištalo od straha satima se nije mogao smiriti. Nas nitko nije pitao da li nam treba kakva pomoć ili slično. Nakon tog događaja je nastupio prividni mir dok je očekivala poziv sa suda. Međutim, kako poziv sa suda nije došao ona je nedavno nastavila sa uznemiravanjem. Zvala je telefonom moju obitelj i blatila mog muža u namjeri da ga ocrni i da ga odbace, zvala je muževu obitelj i tražila smještaj kod njih jer navodno nema gdje spavati, zvala je njegove prijatelje i ispričala kako su se ona i moj muž pomirili i kako žive idiličan život. Žena očigledno ima težak psihički problem. Meni se je život sveo na to da se bojim za vlastiti život i za svoju obitelj, stradava mi psiha svakodnevno od straha jer ne znam što će sljedeće napraviti, a od institucija situaciju nitko ozbiljno ne shvaća. Ugroženo mi je dijete, ugrožena sam ja i muž. Na policiju koja bi trebala prva nešto učiniti ne mogu se uopće osloniti. Ženu je trebalo nakon toliko prijava i onog što je napravila odvesti u bolnicu na psihološko vještačenje. Očito joj treba pomoć i skrb. Jedino što nam savjetuju je privatna tužba za nametljivo ponašanje. Postoji li išta što je osim toga moguće učiniti jer je očito da se osjećam životno ugroženom. To je osoba koja se po nekim naznakama počela baviti i prostitucijom i konzumira drogu. A podršku ima u bivšoj muževoj supruzi i njegovoj djeci. Molim vas za savjet.

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Glede ovih poziva suprugu, vama i vašim obiteljima - jednostavno je ignorirajte, ne javljajte se ili na telefonu postavkama blokirajte te njene pozive. Ne bi bilo loše nabaviti psa čuvara (ako imate kuću tj. dvorište) ili barem "lažnu" kameru, za slučaj njenih "posjeta".

 

Što se tiče kaznenih djela - suprug može bivšu komotno prijaviti za kazneno djelo nametljivog ponašanja iz čl. 140. KZ-a, jer navedeno djelo se ne progoni po privatnoj tužbi (ne znam tko vam je to rekao), već povodom prijedloga ovlaštene osobe, tj. vašeg supruga, ali pritom je ovlašteni tužitelj DORH. Bitno je za znati da se taj prijedlog mora podnijeti u roku od tri mjeseca od saznanja za kazneno djelo i počinitelja, pa pripazite na taj vremenski okvir.

 

Drugo - ovaj upad u stan, komotno možete i vi i suprug prijaviti gospodičnu i njenu "družbu Pere Kvržice", za kazneno djelo narušavanja nepovredivosti doma i poslovnog prostora iz čl. 141. KZ-a. Navedeno djelo se također progoni po prijedlogu ovlaštene osobe, pa opet pripazite na rok od tri mjeseca da bude ispoštovan.

 

Treće - glede ozljeda koje ste zadobili, očito se radilo o lakšim tjelesnim ozljedama, a što bi značilo da se isto djelo progoni po privatnoj tužbi (opet rok od tri mjeseca), osim u slučaju da su vaš suprug i dotična gospodična bili u izvanbračnoj zajednici (čl. 118. st. 2. KZ-a), u kojem slučaju se kazneno djelo tjelesne ozljede progoni po službenoj dužnosti, dakle DORH je ovlašteni tužitelj, pri čemu je rok za progon zapravo zastarni rok odnosno 10 godina.

 

I četvrto - ove uvrede, sramoćenja i klevete također se progone po privatnoj tužbi, pa procijenite hoćete li ući u taj postupak ili ne.

 

Ukoliko vas policija očito ne "doživljava" previše, moj savjet vam je da odete kod nadležnog Općinskog državnog odvjetništva i tamo direktno prijavite ova prva dva djela (moguće i treće ako je ispunjen uvjet ranije izvanbračne veze), jasno uz uvjet da nije proteklo više od 3 mjeseca od počinjenja.

 

A za ova djela koja idu po privatnoj tužbi, sami si procijenite želite li ući u to ili ne. Jer postupak će potrajati, a kazna bude "smiješna".

Link to comment
Dijeli na drugim stranicama

Uključi se u diskusiju

Možete objaviti sada i registrirati se kasnije. Ako imaš korisnički račun, prijavi se ovdje kako bi objavljivao s tim računom.

Posjetitelj
Odgovori na ovu temu...

×   Zalijepili ste sadržaj sa formatiranjem..   Ukloni formatiranje

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Vaš je prethodni sadržaj vraćen..   Očisti

×   Ne možete direktno lijepiti slike. Prenesite ili unesite slike iz URL.

  • Temu je nedavno pogledalo   0 korisnika

    • No registered users viewing this page.
  • Korisnici koji su trenuto na stranici



×
×
  • Napravi novi...

Važna informacija